Test maçının kazananı

Gaziantep FK ve Neftçi karşısında 7 gol atan Galatasaray için asıl test haftaları başlıyordu.

Son şampiyon Başakşehir, UEFA Avrupa Ligi’nde Hajduk Split, ardından transfer döneminin gözdesi Fenerbahçe ile oynayacaktı. Bir haftada üç maç Galatasaray takımının nerede olduğunu gösterecekti. Başakşehir de ligin yenisi Hatayspor karşısında aldığı sürpriz yenilginin izlerini silmek istiyordu.

Soru işaretlerini kaldırması beklenen maçın ilk yarısı yüksek tempoda ve ligin ortalama kalitesinin üzerinde oynandı. Hızlı ve tek top oynayan Başakşehir’in oyun planı, Galatasaray’ı sol kanadından ve göbekten hataya zorlamaktı. Bu planında da kısmen başarılı oldu. Luyindama baskı yediğinde top kaptırdı, evsahibi ekip gole çok yaklaştı ama evdeki hesabı bozan başka bir faktör vardı. Galatasaray takım olarak tek bir vücut gibi hareket ediyor, yardımlaşıyor, açıkları kapatıyordu. Savunmanın kaptırdığı toplarda Taylan hatta Belhanda bile gelip müdahale etti, top kesti. İlk 45 dakika o kadar yüksek tempoda oynandı ki, Başakşehir’in vites yükseltmeleri bu kez işe yaramadı, Galatasaray fiziksel olarak aynen karşılık verdi. Bu noktada kondisyoner Piri’nin dokunuşlarının izleri vardı. Galatasaray’ın bu yüksek atletik performansındaki en zayıf halka Arda Turan’dı. O da bu eksikliğini kartsız faullerle kapamaya çalıştı. Üç dakikada üç faul yapması biraz da bu fiziksel yetersizliğindendi.

Galatasaray’da geçen senelere göre en önemli fark bu takım oyunu ve uyumuydu. Sarı-Kırmızılı takım artık Belhanda- Feghouli’nin performansına bağımlı olmaktan kurtulmuştu.

Okan Buruk ikinci yarıya sol kanattaki Hasan Ali- Berkay yerine Mbombo- Crivelli değişikliği ile başladı. Bu hamle Başakşehir’i ön plana çıkardı ve Galatasaray savunması ciddi baskı altına alındı. Bu anlarda Marcao’nun kritik anlardaki müdahaleleri ve Fatih’in kaledeki sağlam duruşu Başakşehir’in gol hamlesini boşa çıkarttı. Galatasaray yüksek tempoda devam eden ikinci yarıda bu kez rakibine ayak uydurmakta zorlanmaya başladı. Fatih Terim yorulan takıma tam zamanında müdahale etti, 70. dakikada Babel, Diagne ve Etebo’yu oyuna aldı. Bu hamle, ev sahibine geçen oyun üstünlüğünü Galatasaray’a çevirdi. 75. dakikada da Galatasaray’ı rahatlatan gol geldi. Diagne ile başlayan, Emre ile devam eden atakta Babel’in nefis pasına Belhanda nefis vurdu, tabelayı değiştirdi. Belhanda’nın Diagne’ye çıkardığı şık pasta ise Mert’in başarısı vardı. Başakşehir 2-0’a rağmen maçı bırakmadı ama Muslera’yı aratmayan Fatih’i aşamadı.

Sonuç olarak; Başakşehir, bu formda Galatasaray dışında her takımı yenebileceği bir performans sergiledi, zirve yarışında olacağını gösterdi. Galatasaray ise test maçında mücadele gücü ile sınavı geçti ama savunma anlamında gol yememesine rağmen sarı alarm verdi.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.