Bilirsiniz, özgürlük iyi gelir insana

“Kaç gün oldu hâlâ hiç ders yapmadın!” cümlesini tatil boyunca birçok anne babanın ağzından oldukça sitemli duyarız. Bu durum yaz tatilinin boş kalma, tembellik etme olarak algılanmasından maalesef. Halbuki tatil , gerçektende ders çalışma süreci değildir. Gezme, eğlenme dönemidir. Gezerek , eğlenerek öğrenmenin yeni bir sürecidir aslında. Öğrenmenin sadece kitapla olmadığı yaşamın içinde öğrenmenin olduğu dönemdir. Korkmayın, okulda öğrendiklerini unutmaz çocuk. Aksine, pekiştirir tatilde. Ama ders yaparak değil, öğrendiklerini uygulayarak...Çünkü yolculuk yaparken, sahilde diğer insanlarla birlikte denize girerken, dondurma almak için sıra beklerken sosyal bir öğrenme gerçekleştirir.

Örneğin alış veriş yaparken parasını hesap eder. Okulda çözdüğü problemi hayatının merkezine alır ve yaşayarak öğrenir. Verdiğiniz 5 lira ile neler alabileceğini parasını nasıl denk getirebileceğinin hesabını hiç sıkılmadan ‘anne, baba ben bunu çözemedim!’ demeden yapar. Eminim çokta keyifle yapar. Önlerine bir tatil kitabı koyup soru çözmekten tatili zehir etmektense markete alışverişe gönderin çocuklarınızı. Sizin çocukluğunuzda yaptığnız gibi... ekmek alsın mesela... para üstünü hesaplasın parmaklarıyla. Sonra köşesini koparsın biraz. Dönüş yolunda oyuna dalsın arkadaşları ile. Aksi biraz haksızlık değil mi?

Okulların yoğun müfredatına ara verip çocukların kendi doğalarına uygun müfredatlarına geçiş yaptıkları tatil soyut öğrenmenin somutlaştırılacağı çok iyi bir fırsattır. Eğer anne-babalar tatil döneminde de çocukların önüne ders kitabı koyarlarsa bu sosyal öğrenmenin önüne geçmiş olurlar.

‘ Tatil bitti bi sayfa kitap açmadın!!’ diyerek günleri zehir etmek yerine birlikte doğaya gidin. Nehirlerin akışını yerinde görsün . Farklı çiçekleri görsün, bitkileri tanısın. Papatya toplayıp çayını yapsın mesela. Sonra belki çayın yanına kurabiye yaparsınız birlikte. Yarım litre sütün kaç bardak olduğunu, bir bardağın kaç grama denk olduğunu somutlaştırarak öğrenir. Keyif alın birlkte bunu yaparken. Hem tatilin hem anne baba olmanın tadını çıkarın. Tam zamanı değil mi tatil?.. Birlikte olmanın adı değil mi tatil...

Bırakın çocuğunuz birlikte olmanın, özgürce öğrenmenin keyfine varsın...

Bilirsiniz, özgürlük iyi gelir insana.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum