Yeni Taha'lar nasıl çıkar?

Türkiye'ye Rio'da tek altın madalyasını kazandıran Taha Akgül'ün ibretlik bir hikayesi var. Bu Sivaslı genç memleketinde güreşe başlasa da kayda değer hiçbir başarı elde edemeyince eğitimine ağırlık veriyor, daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü'nü kazanınca 2008'de ailesiyle birlikte İzmir'e gidiyor.

Daha sonra dayısının isteği üzerine 2009'da İzmir Büyükşehir Belediyespor'un güreş takımına giriyor. İzmir BB adına güreşirken gençlerde dünya ve Avrupa ikincisi olan Taha'nın 2500 TL aylık maaşı yönetim tarafından 1500 TL'ye düşürülmek isteniyor, daha sonra pazarlık falan derken taraflar 2000 TL'ye anlaşıyor. Lakin Taha'nın bir kez canı sıkılıyor, bunun üzerine kendisine 3500 TL maaş ve daha iyi şartlar öneren Ankara ASKİ'ye geçiyor.

Taha'nın öyküsü aslında Türkiye'de güreşin, daha doğrusu sporun neden bu durumda olduğunun da bir göstergesi. Taha azmetmiş, elinden de tutan olmuş. Peki ya İzmir'deki o maaş tartışmalarında güreşe küsse, kendisine de Ankara'dan teklif gelmese? Belki de bugün Rio'yu altınsız kapatmıştık.

Türk sporunun sorunları çok ancak güreş özelinde bakarsak üç temel sıkıntı var gibi: 1. Henüz tam anlamıyla oturmuş bir kulüpleşme ve lig sistemi, dolayısıyla geniş bir sporcu havuzu yok. 2. Sporcuların çoğu maddi olarak rahat değil, 3. Milli takımlarda sistem değişmeli. Nitekim Milli Takım'ın eski kaptanı, şimdinin başpehlivanı Serhat Balcı'yla yaptığımız röportajda yıllarca sürekli aynı sistemle çalıştıklarından dem vurmuştu.

Maddiyat nedeniyle de özellikle Batı Anadolu'da güreşe ilgili gençler yağlı güreşi tercih ediyor zira hem seyirci ilgisi hem de maddi gelir çayırda daha fazla. Son Kırkpınar Başpehlivanı Recep Kara da mesela minderde geleceği olan bir isimken genç yaşta çayırlara transfer olmuştu. Keza Taha Akgül de minder kariyerini bitirince Kırkpınar'da güreşeceğini açıkladı.

Rio'ya dönecek olursak, güreşte gelen 1 altın, 2 gümüş, 2 bronz madalya başarı sayılabilir. Kura şanssızlığı olmasa kadınlarda da bir madalya gelebilirdi. Genel olarak bakıldığında Japonya güreşte Rio'nun yıldızıydı. ABD, İran ve Küba da ekol olduklarını bir kez daha gösterdiler. Üçer dakikalık iki devrelik sistem de Türk güreşçilere yaramış göründü. Bundan önceki ikişer dakikalık üç periyot sistemine bir türlü uyum sağlayamamıştık. Zaten söz konusu sistem nedeniyle az daha güreş olimpiyatlardan çıkarılıyordu!

Uzun lafın kısası bu şartlarda Türk güreşinin altın madalya şansı bireysel yeteneklerde. Oturup, Taha gibi küsmeyip (Yahut çayıra transfer olmayan) mücadelesine devam eden azimli gençlerin çıkmasını bekleyeceğiz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.