Fatih Erbakan bütün planları alt üst etmiş!

HP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün gece sosyal medya hesabından yaptığı sıralı paylaşımlarda partisinin seçimlerde AK Parti ile ortak liste yapacağı iddialarına bir hayli sert tepki gösterdi, MHP’nin kaç yıllık parti olduğunu hatırlatarak, seçimlere kendi logolarıyla gireceğini duyurdu.

Açıklamasında şu satırların altını özellikle çizdim, çünkü kullandığı ifadeler Bahçeli’nin nasıl bir ruh hali içinde olduğunu ve aslında böyle bir kararı almaya mecbur kaldığını net bir şekilde gösteriyor.

Sırayla gidelim, diyor ki:

“Son günlerde bilhassa MHP ile AK Parti arasında ortak liste yapılacağı, bu kapsamda yerli yersiz, maksatlı maksatsız pek çok iddia ve ifade kamuoyunda tartışma konusu, hatta polemik malzemesi haline getirilmiştir. Üstelik kara kampanya üretim ve servisi cesamet kazanmıştır.

“Cumhur İttifakı’nın ahlakı, ilkeleri ve gelecek hedefleri siyasi namusumuza emanettir. Bu emanet mutlaka korunacaktır. Ancak fırsatçılar, partimizi küçük görme yanlışına düşen sözde yazar, çeyrek aydın ve zillet siyasetçiler ciddiye alınmayacak, hiç de itibar edilmeyecektir.” Yiyecekten, takıya pek çok şeyin çeyreği var, aydının çeyreği nasıl oluyor anlayamadım. Neyse konuyu dağıtmadan asıl mevzumuza geri dönelim.

MHP’nin seçimlerde AK Parti ile ortak liste yapacağı iddiası son 24 saat içinde gündeme getirilmiş değil.

MHP’nin seçimlere AK Parti’nin logosunun altında, yani bir tek parti gibi girecekleri yönünde haberler ve yorumlar yayınlandı. İki partinin tek bir parti gibi ortak liste ile seçime girmesi, D’Hont sistemine göre büyük avantaj sağlayacaktı. Çünkü bu sistemde büyük partiler avantajlıdır, küçük partiler ise kayba uğrar.

Dolayısıyla Cumhur İttifakı’nın tek listeli büyük oy blokuyla seçimlere girmesi, D’Hont sistemine göre büyük avantaj olacaktı, Millet İttifakı parçalı olduğu için dezavantajlı kalacaktı.

Araştırmacı İbrahim Uslu, Bi Karar Ver programında buna defalarca kez dikkat çekmişti.

Bu formül aylardır konuşuluyordu.

Nitekim iktidar medyasında da MHP’nin oylarının milletvekili çıkarmaya yetmediği bazı illerde AK Parti’nin listesinden gireceği haberleri yer aldı.

14 Mart tarihinde iktidar medyasında yer alan “Cumhur İttifakı’nda 51 ile özel çalışma” başlıklı haberin içeriğini okuyalım:

“AK Parti ve MHP’nin ortak yürüttüğü çalışmalarda MHP’nin hiç vekil çıkaramadığı illerde ortak liste hazırlığı gündemde. Söz konusu 51 il arasında partinin görece güçlü olduğu ancak oy sayısının vekil çıkarmaya yetmediği yerlerde Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin onay vermesi halinde MHP’li isimlerin AK Parti listelerinden aday gösterilebileceği belirtiliyor. Ancak MHP’nin kendi oyunu görmek isteyebileceği bu nedenle ortak listeye sıcak bakmayabileceği de değerlendiriliyor. AK Partinin ise tüm illerde kendi listeleriyle yarışacağı kaydediliyor.” (14 -16 Mart 2023, AHaber, Sabah, Yeni Şafak, Milliyet, Yeni Akit)

Noktasına, virgülüne iktidar medyasında çıkan haber böyle, Bahçeli 28 Mart gecesine kadar bu haberleri tekzip eden bir açıklama yapmadı. Sosyal medya hesabından “AK Parti ile ortak yürüttüğümüz bir çalışmada böyle bir formül gündeme gelmemiştir, MHP 54 yıllık dev mazisi olan bir partidir, biz logomuzla seçimlere gireceğiz. Oy sayımızın bazı illerde vekil çıkarmaya yetmediğini söyleyenler partimize kara çalmaya çalışanlardır, bunu söyleyenler zilletin adamlarıdır demedi.

Günlerdir sessizliğini koruyan Bahçeli 28 Mart gecesi çıktı ve seçimlere kendi logolarıyla gireceklerini açıkladı. Sözleri şöyle, dikkatle okuyun:

“Cumhur İttifakı’nı teşkil eden 2 partinin kendi adıyla, amblemiyle ve adaylarıyla seçime katılmaları söz konusu iken, Milliyetçi Hareket Partisi’nin ortak liste hazırlığına teşne olması ve buna tevessül etmesi doğru, mantıklı ve makul bir seçenek olamayacaktır” E hani MHP ile AK Parti arasında ortak liste yapılacağı yersiz, maksatlı bir polemik malzemesiydi. E hani bu iddia kara kampanya üretim merkezinin servisiydi! (İktidar medyasının hakkını hukukunu savunacağım aklıma hiç gelmezdi, kadere bak)

E doğruymuş çıkan bütün haberler baya doğruymuş…

Cumhur İttifakında yer alan Yeniden Refah Partisi ve Büyük Birlik Partisi seçimlere kendi logolarıyla girmeselermiş MHP vekil çıkarmaya oy oranının yetmediği illerde AK Parti’nin listesinden girecekmiş.
Bahçeli “2 parti kendi adıyla, amblemiyle ve adaylarıyla seçime katılmaları söz konusu iken MHP’nin ortak liste hazırlığında olması mantıklı ve makul bir seçenek olmayacaktır” sözleriyle bizzat kendisi bunu doğruluyor.

Bu sözlerin başka bir anlama gelmeyeceği ortada.

Görünen o ki, Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan, iktidarın bütün hesaplarını alt üst etmiş, “kendi logomuzla seçime gireceğiz” şartı ve bu şartından milim geri adım atmaması, AK Parti ve MHP’nin ortak liste çalışma planını bozmuş.

Yeni bir Parti, genç bir lider kendi logosuyla seçime girer de yılların MHP’si ve yılların politikacı Devlet Bahçeli, AK Parti’nin kanatları altında kalabilir miydi?

İşte tam bu tablo ortaya çıktığında Bahçeli bilinen öfkeli üslubuyla “kendi logomuzla” açıklamasını yaptı.
Belli sınırlı bazı illerde ortak liste yapabilirler fakat bu Cumhur İttifakı’nın da parçalı listeler halinde seçimlere gireceği gerçeğini değiştirmek. Cumhur İttifakı, “büyük tek oy bloku” olarak seçime girerek D’Hont sisteminin sağlayacağı büyük avantajı kaybetmiş bulunuyor. EN önemli unsur budur.

Bu açıklama bunu gösteriyor.

YORUMLAR (83)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
83 Yorum