Doğrudan korkmayın

İnsan ilkeleri için yaşamalıdır. Ve bu ilkeleri uğruna da doğrunun peşinde gitmelidir.

Elbette insan bir beşerdir ve hataları, günahları vardır. Ama bilinçli bir şekilde bu günahların peşinde gidiyorsa orada ciddi sorun var demektir.

Doğru önemlidir.

Doğru bilgi, doğru veri ise günümüzde çok daha önemlidir.

Doğruyu bulduğunuzda doğruyu da yapma niyetiniz oluşabilir. Aksi halde doğru ile hiç işi olmayan ve yanlışlar üzerine hayatını kurmuş biri olarak yaşar gidersiniz.

Yaşarsınız ama tek başınıza mı? Mesela iyi bir arkadaşınız, size doğru yolu göstermede yardımcı olan biri daha varsa bundan daha güzeli mi olur?

Yoksa siz size doğru yolu göstermeye çalışan arkadaşınızı mahkemeye mi verirsiniz?

İşte burası karıncalı bir durum...

***

EYLÜL 2019: MATEMATİK BÖYLE BİR EKONOMİYİ KEŞFETMEDİ

Mesela TÜİK enflasyon hesabında bu yıl yüksek zam yapılan sigaranın harcama ağırlığını 2017’ye göre çok ciddi oranda düşürdü. Ama hem sanayi üretim verilerinde tütün mamulleri üretimi, hem de bütçede sigara üzerinden alınan ÖTV tüketimi paket bazında bile reel olarak yüzde 20’ye yakın arttığını gösteriyor. Nasıl oluyor da tüketimi reel olarak yüzde 20’ye yakın artan bir ürünün reel gelirlerin azaldığı bir dönemde tüketim oranı düşebiliyor?”

ARALIK 2019: ÇELİŞKİLER PİYASASI

2017 yılında her 100 liranın 5,4827 lirasının sigaraya harcandığı varsayılıyor. 2018 yılında bu ağırlık 4,7857’ye düşerken, büyük zam yapılan 2019 yılında ağırlık bu kez 3,8712’ye düşüyor. Enflasyonu artıran ve azaltan diğer ürünler neler? Artıran ürünler ve etki oranları: Sigaralar %44,13 (1,7083)

Cepleri rahatlatan önemli bir başka ürün ise fiyatı geçen yıla göre -%25,25 düşen yatak odası (-0,1128) olmuş. Yine fiyatları düşen oturma odası, yemek odası, kağıt sofra malzemeleri ve genç odası -0,300 puan ile enflasyonda düşüşe zemin hazırlamış.

Bunlar ne ifade ediyor derseniz, az üstte görüyorsunuz: Yatak odasından başlayıp genç odasına kadar giden fiyat düşüşleri TÜİK hesaplarına göre elektrik zammının 0,3838’lik puanının 0,300’lük kısmını alıp götürmüş. Yattıkça elektrik bizi çarpmamış oluyor yani...

***

Sadece enflasyon ve sadece küçük değişimler (veya oyunlar)...

Bugün kime sorsanız gerçek enflasyon ile hissedilen enflasyonun farklılığını söyleyecektir. Hatta işsizlik oranlarında da durum böyledir.

Nitekim 128 milyar dolar da bu şekilde gitmedi mi? Hesap oyunları veya kalem oyunları...

Devlet yönetirken Milleti düşünmek gerekir.

Milleti odak noktasına alan yönetimler aslında inançsal olarak da doğru yapmış olurlar. Ama hizmeti ve bağlılığı yaranma ve itaat üzerine getirdiğinizde hepsi uçar gider.

Ortada ne doğru kalır ne de insan...

***

Türkiye’de farklı hesaplar doğruyu bulma noktasında çok ciddi fayda sağlıyor. Enflasyon Araştırma Grubu-ENAG bu konuda oldukça faydalı işler yapıyor.

TÜİK elbette ana omurgadır. Fakat yukarıda bahsettiğim gibi durumlar da vardır. Yani TÜİK müdürleri, bölge müdürleri ne oldu? Sürgünler, görevden almalar vs... Sonra oradan çıkan veriler ne kadar güvenilir olur?

Önce o görevden almaların gerekçelerini öğrenelim?

***

Bakın bir büyüme hesap setimiz var mesela evlere şenlik. Ben kesin olarak fikrimi söylüyorum: GSYH hesap sistemi yanlıştır.

Ya da enflasyon...

Elektrik tüketiminin artmadığı (2017-2020); çalışan sayısı ve çalışılan saat sayısının gerilediği yerde reel büyüme nasıl olabilir?

Lütfen hesap sormaya kalkıyorsanız, önce doğru hesabı verin.

Bu işin yarını da var...

 

YORUMLAR (26)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
26 Yorum