Erdoğan’ın -U- dönüşü gerçek mi?

Hatırlayın Mehmet Şimşek hakkında söylediklerini... “Bizim arkamızdan iş çeviriyorlar...vs vs”. Pendik Meydanı’ndan yuh sesleri...

Ya Lütfi Elvan... “Bizim bu arkadaşlarla gidecek yolumuz yok...”

Veya Naci Ağbal...

Devran mı döndü de birden Erdoğan yeniden Mehmet Şimşek’in adını ‘bizim arkadaş’a çevirdi. O olmazsa kenarda Lütfi Elvan’ın sırada beklediği imaları....

‘Hangi dağda kurt öldü!’ derler.

Ne oldu da birden Nureddin Nebati & Şahap Kavcıoğlu ikilisinden söz edilmemeye başlandı?

Ne oldu da birden Kuranı Kerim’den Nass... kimseyi bağlamaz oldu... Unutuldu gitti?

Sahi ne oldu?

Ne oldu da “Bütün dünya faiz artırarak yanlış yapıyor, bizim doğru yaptığımız anlaşılacak” noktasından çark edildi?

Ne oldu ‘Heterodoks’ politikalara...?

Ne oldu da birden ‘Ortodoks’ politikalar akıllara geldi?

***

Erdoğan Haziran 2018 seçimleri öncesi “Siz bu kardeşinize verin yetkiyi, ondan sonra bu faizle, şunla bunla nasıl uğraşılır, mücadele edilir göreceksiniz” demişti. Ama o yetki sonrası dolar 4,20’den 7,20’ye fırlarken faizlerde de yüzde 26-27’leri tabela yakmıştı.

Bırakın doları faizi şu anda kuru soğan bile 30 lira... Verilen yetkinin etkisini göz yaşararak izliyoruz.
Bugünlerde Erdoğan yeniden yetki isterken tek başına ben bu işi yaparım havasında değil. Şimdi Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan isimleri ile mesaj veriyor... Ama kime?

Elbette piyasalara...

Aslında diyor ki “Ey piyasalar beni seçimlere kadar zor durumda bırakmayın, seçimlerden sonra ortada ne Nebati ne de Kavcıoğlu kalacak... Piyasaların istediği isimler ve oyunun kuralları işleyecek.”

Peki bunu yapar mı? Bence mecburen yapar ve yapmak zorunda da... Çünkü bu modelle cari açık 60 milyar dolara ulaştı ve şeffaf piyasalardan zırnık gelmiyor. Dolara ödediğimiz faiz bile yüzde 10,0’lar seviyesinde.

Dolar bulamıyorsak dolara olan ihtiyacı azaltmak zorundayız. Yani kemerler sıkılacak. Bu ne demek: Faizler artırılacak.

Zaten son 1 aydır faizlerde sınırlar kaldırıldı. Hem TL mevduat faizlerinde yüzde 35,0’ler görüldü hem de KKM’de faiz üst sınırı bitirildi.

Sabredin az kaldı deniliyor... Faizler şimdilik piyasada yükseltiliyor ama seçim sonrası resmi faizleri de 30’ların üzerine çıkartırız mesajları veriliyor. Ama bu mesaj üstü örtülü veriliyor..

***

Neden piyasa dostu mesajlar veriliyor?

Nedeni aşağıdaki grafikte çok net görülüyor. 5 günlük ortalama ile verdim bu grafiği: Bankalar arası piyasadaki dolar fiyatı ile Kapalıçarşı dolar işlem fiyatı ve aradaki farkı görüyorsunuz.

Haziran 2022’den beri makas açılmaya başlanmış. Ama bu fark yüzde 0,8 sınırlarını geçmemiş (Geçiş Dönemi). Sonra bu yılın başından itibaren bu fark yetmemiş ve artık makas yüzde 1,5’lara kadar çıkmış (Sıkıntılı Dönem).

Ve son haftalar... Kapalı Çarşı ile resmi dolar fiyat farkı artık yüzde 2,0’lere gelmiş (Krize Doğru...).

Sistem patladı patlayacak...

Bu fark nedir ve nedendir? Bunu “Ekonomim Gazetesi’nden” Yener Karadeniz haberleştirdi. Merkez Bankası geçmişte Ahlatçı ile yürüttüğü operasyonu sanırım doğrudan kendisi yapmaya başlamış. Kapalı Çarşı’dan yüksek fiyattan dolar alıp Bankalar arası piyasada satıyormuş.

Kimin aklına gelirdi böyle bir müdahale yöntemi.

Bankalara zaten öğlen vakitleri dışında dolar satmayın talimatı verilmişti. Hatta yurtdışına dolar yollamak isteyenlerden sayısız evrak üzerinden gerekçelerini de alın denilmişti. Buna uyamayan bazı bankalara da 2 milyar lira ceza yazılmıştı.

Ama yetmedi işte. Yetmiyor yani...

Putin’in yolladığı dövizler, açtığı veresiye defteri. Ya da BAE ve S Arabistan ile düşmanlıktan bir anda dostluğa uzanan parasal boyutlu ilişkiler... Yetmiyor yetmiyor yetmiyor...

Zincir koptu kopacak... Grafik net şekilde veriyor.

Umarım güvene dayalı bir ekonomi yönetimi oluşur da ülkemiz bu zincire mahkum olmaz. Hepimiz adına tedirginim... Umarım yanılıyorum ve umarım bu grafikler-veriler gerçek olmasın.

Korkan sadece ben değilim sanırım... Aksi halde sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan neden ekonomide -U- dönüşüne girmiş olsun ki? Neden Nass’ı unutsun ki? Neden aklına birden Mehmet Şimşek ile Lütfi Elvan gelsin ki....??

Seçimden sonra asıl kıyamet dediğimde bu siyasi yoranlar var ise yeniden grafiğe baksınlar.

Şu an bankalarda 19,287 lira olan 1 dolar Kapalıçarşı’da 19,647 lira: Fark %1,87

screenshot-13.jpg

YORUMLAR (90)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
90 Yorum