Kandırıldınız!

Seçil Erzan 3-5 futbolcuyu kandırdı diye yer gök inliyor.

Asıl kandırılan sizsiniz..

Asıl parasını kaybeden sizsiniz.

Asıl geleceğini kaybeden sizsiniz...

Ne diyorlardı... “Ortada Nass var, sana bana ne oluyor”

“Faiz düşecek üretim patlayacak. Faiz düşecek ve üretim artışı ile cari açık kapanacak. Kısaca Üretim-Yatırım-İstihdam-İhracat ve Cari Fazla.

Bakın ne oldu?

Son 2 yılda, yani aşırı negatif faiz döneminde

GSYH %11,9 arttı... Sanayi üretimi ise sadece %5,2 artış gösterdi.

Peki üretimin yerine ne arttı? Tabii ki tüketim...

Hemen söyleyeyim 2021-III-2023-III dönem (yıllıklandırılmış veri) tüketim artışı tam yüzde 38,0... Bakın bu reel tüketimdir. Yani 100 birim mal yerine 138 birim mal tükettik anlamına gelir.

Gelir artmadığına göre tüketimi ne ile finanse etmişiz? Elbette kredi ile... Sanayi büyümesi %5,2’de kalırken finans büyümesi %33,7’ye ulaşıyor.

Hani YERLİ-MİLLİ söylemler ile sömürgecilere karşı duruş sergileniyordu ya... Tam bir yalanmış.

Nasıl mı?

Faizler aşırı negatife düşürülünce kimin malını tüketmişiz? Elbette o sömürgeci dedikleri ecnebilerin. Yani emperyalistlerin tüketicisi olmuşuz. Böylece dış ticaret açığı 40-50 milyar dolar aralığından 100-120 milyar dolar aralığına sıçramış. Tüketim malı ithalatı da rekor kırarak 20 milyar dolar seviyelerinden rekor kırarak 45 milyar dolara ulaşmış.

Nasıl ama ... Çok iyi değil mi?

***

Bakın burada yaşananlar bir maliyet içermese mesele yok. Yani yedik-içtik ve hesap ödeme zamanı geldi.

Asıl mesele burası.

Seçimden önce yalancı cennet kuruldu ve o yalancı cennette oylar verildi.. Şimdi hesap zamanı.

Aldığımız borçlar ödenecek

Döviz ihtiyacı giderilecek ve kemerler sıkılacak.

2018 seçimlerine giderken de benzeri yapılmıştı. Nitekim Haziran 2018 seçimden sonra faizler artırılıp kemerler sıkılmış ve 2 milyon 252 bin lise ve altı eğitimliler işini kaybetmişti.

Bu sefer ne olacak?

Kemerler sıkılırken kimler işini kaybedecek?

Bekleyip göreceğiz ama maliyeti ödeyecek olanlar nasıl bekleyecek?

***

Bizler, yani bu ülkenin iktisatçıları bu olacaklara karşı uyarılarda bulunurken bizlere “Londra tefecileri, yabancı sömürgecilerin Türkiye temsilcileri vs vs” deniliyordu.

Şimdi tam da bu ülkenin gerçek iktisatçılarının dedikleri yaşanıyor. Yani iktisatçılar kandırılamadı ama oy verenler çok güzel kandırıldı.

Zaten asıl faturayı da bu oy verenler ödeyecek. Geçmiş örnek bunu gösteriyor.

***

Günlerdir söylediğim sözü tekrar edeyim: 3-5 futbolcunun saadet zincirine bakarak nasıl ahmaklık yaptıklarına üzülmeyin. Asıl makro ekonomide sanal bir yapı ile sahte cennet yaratılarak tüm toplumun düştüğü duruma bakın... Ve bu kemer sıkma döneminde kimlerin nasıl zorluklara düşerek acı çekeceklerini düşünün.

Asıl mesele burada.

1.jpg

YORUMLAR (41)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
41 Yorum