Kontrolün sonu mu?

Önden yüklemeli faiz indirimi...

Kontrollü kur sistemi.

Telkinli faiz piyasası.

Ya da şöyle izah edelim: Serbest piyasa görünümlü bir başka piyasa oluşturduk.

Bu piyasanın ‘veri’ kabul edeceği göstergelerde de ilginç gelişmeler yaşandı tabii. GSYH revizyonu gibi, veri güvenilirliği de kafalarda sorular oluşturdu.

Kısaca elimizle koyup bulacağımız gibi sakladığımız eşyayı kayıp mı ediyoruz?

Bakınız Ağustos 2018’de yüzde 22,0’lerin üzerine çıkan bir piyasa faizi vardı. O tarihlerde MB faizini de yüzde 26,0’ya çıkartmıştık.

Sonrasında yukarıda ifade etmeye çalıştığım kurgulu bir hareketle faizleri yüzde 15,0’in altına düşürebilmiştik. Ama Ocak 2019’da elimizde patlayan faizler mayıs ayında yeniden yüzde 21,0’in üzerine çıkmıştı.

Acaba aynı senaryo mu tekrarlanıyor?

Ocak ayında bu sefer yüzde 10,0 seviyesine düşen tahvil faizi, yeniden yükselişe geçti. Şubat ayı ile başlayan yükseliş dün itibari ile yüzde 12,0’nin üzerine taşındı.

Borsa’da ise 124 bin endeksten uzmanlarımızın Anadolu Ajansı’na verdiği 135 bin 150 bin seviyelerine yerine dün 115 bin seviyesine düşüş yaşandı.

Kur tarafına çok bir şey söyleyemiyoruz, çünkü orası ayrı bir yer.

Ama bugün itibari ile Merkez Bankası’nın, ya da karar verici ekonomi yönetiminin gittiği yol ile piyasaların gittiği yol tersine hareket ediyor.

Merkez faiz indirimine devam ediyor ama piyasada faizler yükseliyor. Negatif faizi beklenen faizlerle realize ediyoruz ama bu beklenen faizi kim bekliyor?

Ortada bir terslik var ama bu tersliğin sorumlusu kim?

Piyasa mı söz dinlemez oldu? Yoksa karar vericilerde mi balayı havasına kapıldı?

Bilmiyorum kaç gündür bu kırılganlığa dikkat çeken yazılar yazıyor, KARAR gazetesinde haberler veriyoruz. Ama maalesef uyarı veya dikkat çekilen tehlikeler galiba farklı algılanıyor.

Henüz geç olmadığını elbette görüyoruz. Bütün mesele sorun yaşanırken sorunu kabul edebilecek bir anlayışın olmasında.

Umarım geç olmadan ne yaptığımızı ve nereye gittiğimizi anlar ve önlem almaya çalışırız.

En azından bir kez daha biz üzerimize düşen uyarı vazifemizi yapmış olalım.

YORUMLAR (44)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
44 Yorum