Turizmden iyi haber

Son açıklanan veriler 2023 ilk beş ayına ait. Sonrasının ne olduğunu bilmiyoruz ama ilk beş aya göre veriler oldukça iyi.

Önce gelen turist sayısına bakalım.

Geçen yıl ilk beş ayda 10 milyon 809 bin kişi gelmişken şimdi bu rakam 13 milyon 634 bin kişiye yükselmiş. Gelen turist sayısında yüzde 26,1 artış var.

Turist açısından 2022 yılı pandemi sonrası ertelenmiş talep olduğundan yüksek bir seviyeydi. Buna rağmen yüzde 26,1 ek artış oldukça iyi bir oran.

İlk 5 aylık verilere göre bu yıl turist sayısı artık 55 milyonun üzerine çıkacak gibi duruyor. (Rekor 44 milyon 713 bin kişi ile 2019 yılına ait)

1-002.jpg

***

İkinci veri ise harcama...

2019 yılında turist sayısı yüksek ama kişi başına harcama 661$. Bu durumda da toplam turizm geliri 34,3 milyar dolarda kalıyor.

Oysa 2022 yılında nerede ise 2019 yılındaki kişi kadar turist geliyor ama kişi başına harcama artık 805$. Bu durumda toplam turizm geliri 41,4 milyar dolara çıkıyor.

Bu yıl ilk 3 aylık verilere göre turist başına harcamada da bir artış yaşanıyor. Yılın ilk çeyreklerinde daha yüksek harcama grubu geliyor, sonrasında kişi başına harcama azalıyor... Buna rağmen 2022 yılı ilk çeyreğinde kişi başına harcama 914$ iken bu yıl 921$ oluyor. Eğilim hem turist sayısında artışı hem de kişi başına harcamada yükselişe yönelik seyrediyor.

Umarım Mayıs sonrası verilerde ani bir değişim olmamıştır.

***

Bu yıl turist nereden geliyor? Daha az harcayan ülkelerden mi yoksa daha çok harcayan ülkelerden mi?

Avrupa kaynaklı turist sayısı %15,8 artıyor.

Almanya %17,5, İngiltere %24,5 artışla ön sırada. Komşu Avrupa ülkelerinden (Bulgaristan, Yunanistan) ziyaret ise daha stabil.

Büyük artış Rusya’dan (%132)... Geçen yıl savaş nedeniyle gelemeyen Rus turistler yeniden gelmeye başlamış. Rusya’dan gelen turist sayısını çıkarttığımızda turist sayısındaki artış oranı %26,1’den %18,2’ye geriliyor. Ama dikkat ederseniz bu artış bile başlı başına büyük bir oranı gösteriyor.

Bu yıl ABD tarafından da ciddi turist geliyor. Kıta toplamında gelen turist sayısında %48,2 artış var.

***

Hem turist sayısı hem de kişi başına harcama artışına baktığımızda karşımıza geçen yılın rekorunun üzerinden bir gelir çıkıyor. Bu yıl turizmden 50 milyar dolara yaklaşan bir gelir ilk 5 aya göre gayet imkan dahilinde gözüküyor.

Lakin sorun şu: Sürdürülebilir mi?

Tek soru ile konuyu bağlayalım: Bu yıl Türkiye’ye gelen turistler görece olarak fiyatları pahalı bulduklarında seneye de gelecekler mi? (ya da çok ucuz olduğumuzdan mı gelmeye devam ediyorlar)

Türkiye’de bir çok ürünün fiyatı görece olarak AB ülkeleri ile yarışır hale geldi ise mesela komşumuz Yunanistan daha ucuz mu kaldı?

Kişi başı harcama artışı memnuniyetten mi yoksa ani olarak gelen fatura şişkinliğinden mi? Bunları gören turist gelecek sezon da Türkiye’yi tercih edecek mi?

Ya da bilmediğimiz başka şeyler de var mı?

İlk veriler olumlu... Umarız devamı da gelir. Uzun yıllar 25-30 milyar dolar bandında seyreden turizm gelirinin 45-50 milyar dolar bandına yükselişi en azından bu yıl için sevindirici bir haber olsa gerek.

YORUMLAR (41)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
41 Yorum