“Ya Kılıçdaroğlu aday olacak ya da altılı masa dağılacak”

Başlıktaki ifade, Sayın Etyen Mahçupyan’ın Karar TV’de Sayın Elif Çakır ve Sayın Yıldıray Oğur’a verdiği röportajdan bir cümle.

Doğrusu röportajın toplam anlamı başlıktaki kadar iddialı değil fakat Mahçupyan’ın genel analitik söylemlerinden de epey farklı ve keskin bir röportaj.

Etyen Bey, mealen, cumhurbaşkanı adayının altılı masadan biri olacağını, olması gerektiğini söylüyor. Bu durumda bu masayı kuran, bir arada olmasını ve birlikte hareket etmesini sağlayan ve masanın en büyük partisi olan CHP liderinin aday gösterilmesinin hem akılcı hem de ahlaki olacağını iddia ediyor.

Etyen Bey, altılı masanın aylardır kendi aralarında konuştuğunu ve pek çok konuyu müzakere edip kararlar aldığını; tüm bu çalışma ve kararlardan sonra, dışarıdan birine, iradelerini devir ve teslim etmelerini ve “gel bizi ve ülkeyi yönet” demelerini mantıklı bulmuyor.

Cumhurbaşkanı seçilecek kişinin hem hükümeti, hem altılı masayı hem de devleti yönetmesi gerektiğinden, dışarıdan gelecek ve bu işleri yapacak böyle bir kişi bulmanın zorluklarına değiniyor, vs.

Herkese bu röportajı izlemesini öneririm.

ALTILI MASANIN ADAY SEÇME SÜRECİ

Altılı Masa, ya içlerinden birini ya da dışarıdan birini aday gösterecek.

Gösterilecek kişi ya seçilecek ya da seçimi kaybedecek.

İki klişe tümel cümle.

Galiba analizlerimi sayılarla destekleyerek anlatmayı daha çok seviyorum.

Bir model kurup analizi başlatalım.

Varsayalım ki 100 Türk seçmeni var. Bunların 12’sinin HDP’ye oy vereceği kesin olsun. Geriye 88 seçmen kalsın. (Kolay bölünüp toplansın diye 12 ve 88, yoksa başka bir anlamı yok)

Bugün seçim yapılsa bu 88’in 44’ünün Cumhur İttifakına ve diğer 44’ünün de Altılı Masa’nın adayına oy vereceğini varsayalım.

“Pata” yani net bir “yenişememezlik” durumu söz konusuysa ne yapmalı?

Nasıl bir strateji uygulamalı?

Millet İttifakının da kendi aralarındaki oy dağılımı da şöyle olsun: CHP %22 ve diğer beş partinin de toplamı %22.

Millet İttifakının adayı kim olsun?

CHP’liler, “CHP açık ara en büyük parti olduğu için Sayın Kemal Kılıçdaroğlu aday olsun çünkü akılcı ve ahlaki olan seçenek budur” diyeceklerdir.

Eğer diğer beş parti de “Haklısınız, gerçekten de Sayın Kılıçdaroğlu’nu tanıyınca Cumhurbaşkanlığını hak ettiğini ve seçilirse görevlerini hakkıyla yerine getireceğine biz de inandık. Hatta “sol”un uzun süre iktidardan uzak kalması hem hakkaniyetli değil ve hem toplumsal uzlaşma fikrini zayıflatır, derlerse, aday seçme sorunu orada biter ve Sayın Kılıçdaroğlu aday gösterilir?

Fakat diğer beş parti, Sayın Kılıçdaroğlu’nun “seçilme ihtimalini düşük ve yönetme yetkinliğini de eksik” bulurlarsa nasıl itiraz edecekler?

“Biz Sayın Kılıçdaroğlu’nun seçilmesini zayıf bir ihtimal olarak görüyoruz. Çünkü seçimi kazanmak için Cumhur İttifakından oy koparmamız gerekiyor ve Sayın Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakından oy koparma ihtimali çok düşük. Eğer Altılı Masa’nın destekleyeceği bir adayın seçilmesini istiyorsak, Cumhur İttifakından oy koparacak bir kişinin aday olması daha isabetli olur” diyebilirler.

Devamla ve ilaveten.

“%22’si Millet İttifakına ve %44’ü Cumhur İttifakına oy veren Türkiye seçmeninin %66’sı “sağ” görüşlü. Sadece %22’yi temsil eden “solcu” bir adayın seçilmesi değil, %66’yı temsil eden “sağcı” bir adayın seçilmesi hem mümkün hem kapsayıcı hem de daha etik bir tercih olur” derlerse ne olacak?

Masa dağılacak mı?

Etyen Bey’in söylediği gibi herkes kendi adayıyla mı seçime girecek? İkinci tura kim kalırsa o mu desteklenecek?

Diyelim ki Sayın Kılıçdaroğlu ikinci tura kaldı.

Acaba Millet İttifakında yer alan partiler seçmenlerini Sayın Kılıçdaroğlu’nu desteklemek konusunda seferber edebilirler mi, ederler mi?

Taraftarları Kılıçdaroğlu’nu, ayırımcılığa maruz kalmış ve mağdur olmuş Kürt ve Alevilerden biri gibi değil; Orta Asya’lı saf bir Türkmen ve soyu Peygamber Efendimize dayanan bir Seyit olarak takdim ediyorlar.

Neredeyse bir “herrenvolk” yani üstün insan.

Öyle olsun.

Eğer bu seçimde Sayın Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı seçilmesi mümkün olmazsa, parlamenter sisteme geçildikten sonra, parlamento tarafından Cumhurbaşkanı seçilmesini dilerim.

Bugün için görüşüm: Sayın Kılıçdaroğlu’nun “seçilme ihtimali” var. Fakat Millet ittifakının, seçilme ihtimali olan bir kişiyi “değil”, kaybetme ihtimali olmayan bir şahsiyeti aday göstermesini tercih ederim.

YORUMLAR (41)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
41 Yorum