Elbette kazanacağız…

Aylardır titizlikle yürütülen virüsle mücadele, yanlış bir kararla büyük hasar gördü. Uygulamaya girmesinden iki saat önce duyurulan sokağa çıkma yasağı toplumsal mücadele hassasiyetinin zirve yaptığı bir anda akıl almaz bir zafiyet yaşanmasına neden oldu.

Bu kararı verenlerin hatalı bir işe kalkıştığından bahsedilebilir, marketlere akın eden vatandaşların da duyarsızlığı söz konusu edilebilir.

Sokağa çıkma yasağının daha önce tecrübe edilmemiş, marketlere gitme yasağını da içermesi, paniğe neden olduğu anlaşılıyor. Marketlere akın edenleri ayıplasak da bu duygu az ya da çok hepimizde var. Virüs dolayısıyla birçok rutininden ve lüksünden feragat eden insanlar, temel gıda ve ihtiyaçlarını sınırlı temin etme duygusuna tahammül edemiyor. Yani yasak iki saat önce değil de iki gün önce bile açıklanmış olsaydı yine çok sayıda vatandaş marketlere akın edecekti.

Karar vericiler belki de her türlü tedbiri ciddi bir aksaklık olmadan uygulayan vatandaşların bu yasağa da anlayış göstereceğini tahmin etti. Böyle bir reaksiyon muhtemelen hiç hesaba katılmadı. Bunu bilemiyoruz. Ancak kararın ne denli pir panik potansiyeli taşındığını muhtemeldir ki kimse öncesinden tahmin edemedi: Ne yetkililer ne de kamuoyu. Gelecekte alınacak karantina tedbirlerinde, marketler konusuna özel çözüm düşünülmesi gerekecek.

***

Öngörülemez bir salgının öngörülemez etkilerini yaşıyoruz. Böyle yol kazaları gelecekte de muhtemelen olacak. Çünkü ortada standart sorunlara standart çözümler uygulayabileceğimiz bir problem yok. Zihinsel olarak da böylesi aksaklıklara hazırlıklı olmakta fayda var. Bir gurup vatandaşın gösterdiği panik havasının bir anda kamuoyuna hâkim olmasına izin vermememiz gerekir. Devleti ve vatandaşı ile hiç de küçümsenmeyecek bir mücadele sergiliyoruz. Veriler salgının yakın bir gelecekte durdurulacağına dair güzel işaretler veriyor. Hatası, eksiği aksağı ile doğru bir yoldayız. Sağlık alt yapımız böylesi felaketi karşılamaya kısa vadede yeterli ve vatandaşlar da büyük bir çoğunlukla yasak ve sınırlamalara gönüllü uyuyor.

Öngörülemez bir hata her zaman olabilir. Bir öngörülemez hata olduğu diye aylardır özenle kurduğumuz mücadele düzeneğini zihinlerimizde hiçlemek kendimize yapacağımız büyük bir kötülük olur. Tıpkı sokağa çıkma yasağında olduğu gibi yaşanan ve yaşanacak olan sorunlara, hakkettiğinden daha fazla anlama yüklemek, korumakla sorumlu olduğumuzu morallerimizin üzerinde gereksiz bir yük oluşturuyor.

***

Her yaptığımız tecrübe aslında virüsle mücadelede mevziimizi güçlendiriyor. Büyük bir bedel ödüyoruz, amansız mücadele ediyoruz ve öğreniyoruz. Elbette kazanacağız.

YORUMLAR (17)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
17 Yorum