Okullar Nihayet Açılıyor

Pazartesi günü 18 milyon öğrenci, 1 milyonun üzerinde öğretmen bir buçuk yılın ardından yüz yüze eğitime dönüyor. Farklı zamanlarda başlayacak olmalarına ve bir kısmının online eğitime devam etme ihtimaline rağmen bu rakama 8 milyon üniversite öğrencisini de ekleyin. Hocalarla, destek personeli ve servis şoförleriyle birlikte hafta başında uzun süredir durmuş dev bir makine yeniden harekete geçiyor.

Normalleşme yönünde tek seferde bundan daha büyük bir adım olamaz herhalde. Eğitim hayatına geri dönecek bu nüfusu düşününce aslında bir buçuk yıldır âtıl duran insan kapasitesinin büyüklüğünü de daha iyi anlamış olacağız.

Yüz yüze eğitimi uzun süredir savunanlar açısından Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptıkları açıklamalar çok önemli.

Sağlık Bakanı Koca eğitim hayatının dışında pandeminin ve aşı çalışmalarının geneline ilişkin çok kritik bir bilgi paylaştı. 3 Eylül Perşembe günü verilerine göre aktif vakaların yüzde 81’i tam aşılı olmayanlardan oluşuyor. Yani 500 bine yakın olan aktif vakanın 400 bini aşılarını ya hiç ya da tam yaptırmamış. Durum vefat sayılarında ise daha net. Vefat edenlerin sadece yüzde 10’u tam aşılı olanlar, bunların çoğunluğu da 65 yaş ve üzerinde.

Bu rakamlar aşının pozitif etkisini net bir şekilde ortaya koyuyor. Daha önce sağlık çalışanlarının bölük pörçük paylaştığı verilerin tüm Türkiye çapındaki fotoğrafı yansıtacak şekilde açıklanması umarım aşı tereddüdünün giderilmesinde faydalı olur. Ve umarım sosyal medyada kimin söylediği, kimin yazdığı belli olmayan bilgiler üzerinden insanlar kendi hayatlarını ve çevresindekileri daha fazla riske atmazlar.

Aşı oranının öğretmenlerde, hastalığı geçiren ya da bir doz aşı olanlarla birlikte yüzde 90’ın üzerinde olması da okul zili çalmadan sevindirici haber. Buna rağmen hem öğrencilerin hem öğretmenlerin gerekli önlemleri alması şart. Kendimizden eminsek bile çocukların eğitiminin devamı için pandeminin ilk günü gibi dikkat etmekte fayda var.

Önümüzde elbette problemler bulunuyor. Eğitim sistemi çok büyük. Milyonlarca öğrenci binlerce okul, yüzbinlerce derslik. Bunlarda bazı aksamalar yaşanabilir. Kamuoyuna yansıyacak menfi görüntüler, toplumun eğitim sistemine ve okulların açık olmasına dair inancını sarsabilir. Mutlaka her detayla ilgili olarak önlem alınmalı ancak en ufak bir aksaklığın okulların açık kalmasına dair iradeyi etkilememesi gerek.

Millî Eğitim Bakanı Özer, bir buçuk yıldır duyamadığımız çok kritik bir cümle kullandı ve “Okullarımız ilk açılan ve son kapatılan yerler olmalıdır.” dedi. İşte bu cümlenin uygulanması da çok kritik. Okulların yine kapanmasına, çocukların ve ülkenin geleceğinden bir yıl daha kaybedilmesine müsaade etmemek gerek. Aklımıza getirmek istemediğimiz olumsuz koşullar oluşmadığı sürece eğitim hayatı devam etmeli. Geleceği, bugün için yeterince feda ettik.

İlk, orta ve lise eğitiminde yaşadığımız kaybı anlamamız için uzun yıllar gerekecek. Ama geçen iki yıl içinde iki yıllık meslek yüksekokullarından neredeyse hiç amfi yüzü görmeden binlerce öğrenci mezun oldu. Düşünün ameliyathane hizmetlerinden, çocuk koruma ve bakımına, sağlık sektöründeki onlarca yardımcı birime, turizm sektöründen iş sağlığı ve güvenliğine varana kadar yüzlerce alanda binlerce öğrenci okul ortamına girmeden mezun oldular. Mesleklerini neredeyse hiç uygulamalı eğitim almadan yapacaklar. Eğitimin diğer konulardan neden daha önemli olduğunu anlamak ve anlatmak için çok geçmiş olsak da artık geri adım atmamak gerek.

Bugün salgının devamındaki rolü nedeniyle ne toplu ulaşıma ne işletmelerin açık olmasına ne de tatil merkezlerine tepki göstermezken ilk fırsatta okulları hedef almak milyonlarca öğrenciye ve ülkeye kötülük olacaktır.

Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın okulları daha fazla kapalı tutma lüksümüzün kalmadığını ifade etmesi önemli. Keşke böyle bir lüksümüzün aslında hiç olmadığını özellikle gelişmiş ülkelerde okullar neredeyse hiç kapanmamışken de unutmamış olsa idik.

Okullarına kavuşan öğrencilere ve öğrencilerine kavuşan öğretmenlere sağlıklı ve başarılı bir eğitim öğretim yılı diliyorum.

YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum