Evinizi pastaneye çeviren sütlü katmer poğaça tarifi! Kabardıkça kabarıyor: Yumuşaklığı eltiyi bile kıskandıracak

Evinizi pastaneye çeviren sütlü katmer poğaça tarifi! Kabardıkça kabarıyor: Yumuşaklığı eltiyi bile kıskandıracak

Damaklarda bıraktığı unutulmaz tat ile katmer poğaça, Türk mutfağının incisi olma özelliğini taşıyor. Bu tarif, pratik yapımıyla herkesin rahatlıkla deneyebileceği, özel günlerin vazgeçilmezi olmaya aday. Üstelik kabardıkça kabarıyor

Türk mutfağının enfes lezzetlerinden biri olan poğaça, çay saatlerinin vazgeçilmezi olarak sofralardaki yerini koruyor. Ancak bazı tarifler var ki, lezzetin zirvesine tırmanıyor ve damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. İşte, bu lezzetin en güzel örneklerinden biri olan katmer poğaça tarifi, hem pratik yapımıyla hem de muhteşem tadıyla herkesin favorisi olmaya aday. İşte katmer poğaçanın detaylı tarifi şöyle;

MALZEMELER

1 su bardağı süt

Yarım çay bardağı su

1 çay bardağı sıvı yağ

1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)

2 çay kaşığı toz şeker

1 paket instant maya

2 çay kaşığı tuz

Aldığı kadar un (yaklaşık 4 su bardağı)

Arası için;

75 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

100 gr beyaz peynir

katmerpogaca-0.jpg

YAPILIŞI

  • İlk olarak uygun bir kabın içerisine su, süt, sıvı yağ, yumurta akı, şeker ve instant mayayı alarak malzemeleri güzel bir şekilde karıştıralım. Ben bu tarifte instant maya kullandım ama dilerseniz 1 yemek kaşığı kadar kuru maya ya da 20 gram yaş maya da kullanabilirsiniz.
  • Daha sonra un ile tuzu ilave ederek yumuşak ve ele yapışmayan bir kıvam alana kadar hamurumuzu yoğuralım. Bu aşamada unun tamamını koymak yerine yavaş yavaş ilave etmeniz yoğurma açısından daha kolay olacaktır.
  • Hamurumuzu mayalandırmadan şekil verme aşamasına geçelim. Bunun için hamurumuzu tezgaha alarak 8 eş paçaya bölelim.
  • Hamurlarımızın her birini dıştan içe doğru yoğurarak beze haline getirelim.
  • Bezelerimizden birini alalım ve unladığımız tezgaha alarak merdane yardımı ile tabak büyüklüğünde açalım.
  • Açtığımz hamuru bir kenara alalım ve üzerine tereyağı sürelim. Diğer bezeleri de aynı şekilde açalım ve üzerine tereyağı sürerek üst üste dizelim. Yağ hamurunuzun birbirine yapışmamasını sağlayacak ve böylece katmerli görünümü elde edeceksiniz.
  • Son bezeyi açtıktan sonra diğer hamurların üzerine yerleştirelim ve bu defa üzerine yağ sürmeyelim.
  • Üst üste koymuş olduğunuz hamuru fazla ezmeden elimizle biraz büyütelim. Daha sonra 60-70cm’e kadar merdane yardımı ile büyütelim. Ve pizza dilimi gibi dilimleyerek sigara böreği sarar gibi geniş kısmına iç malzememizi koyalım ve saralım.
  • Sardığımız poğaçalarımızı pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim. Ben bu boyutlarda 12 adet poğaça elde ettim ancak dilerseniz daha küçük keserek 16 dilim de elde edebilirsiniz.
  • 15 dakika tepside mayalanmasını bekledikten sonra yağlanmış tepsiye dizerek üzerine yumurta sarısını sürelim. Ben bu tarifi çekerken hava çok sıcaktı, bu nedenle daha sarma aşamasında hamurların mayası geldi bile. Bu yüzden 15 dakika tepsi mayası yeterli geldi. Normal şartlarda yarım saat kadar tepside mayalanması için bekletebilirsiniz.
  • Pişmeye hazır poğaçalarımızı önceden ısıtılmış 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakika pişiriyoruz.

AFİYET OLSUN.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN