Hataylılar Gelse Böyle Künefe Yapamaz! Bakın Hatay Usülü Künefe Nasıl Yapılıyor

Hataylılar Gelse Böyle Künefe Yapamaz! Bakın Hatay Usülü Künefe Nasıl Yapılıyor

Ülkemizin sevilen şerbetli tatlılarından olan künefeyi bu kadar özel kılan nedir? Tel tel kadayıfın, kendine has peyniriyle şerbetle buluşmasıyla oluşan bu tatlının püf noktalarıyla ayrıntılı tarifi nedir? Bütün merak ettiğiniz soruların cevabı haberimizde saklı...

Bugün haberimizde tarih dolu Mezopotamya' yı Akdeniz' e bağlayan, yemekleriyle nam salmış Hatay mutfağından meşhur lezzet künefeyi ince ayrıntıları ile anlatacağız. Şerbetli tatlılar arasında başı çeken künefeyi diğer tatlılardan ayıran en önemli özelliği peynirli oluşu ve normal kadayıf tatlısına göre daha ince yapılmasıdır. Kendine has peyniriyle yapılan künefenin tadına doyum olmaz. Uzadıkça uzayan tuzsuz Antakya peyniri ile herkes tarafından bayıla bayıla yenilen bu tatlı, tarihi incelendiğinde Türk ve Osmanlı tarihindeki izlerine rastlamak mümkündür. İnce ince kıyılmış kadayıfın üzerine eriyen tuzsuz peynirin serpiştirilmesi, sonra tekrar kadayıf ile kapatılması ve her iki tarafının da çevrilerek pişirilmesinden oluşan eşsiz lezzet künefenin sunumunda ise Antep fıstığı başta olmak üzere; ceviz, fındık, hindistan cevizi de kullanılmaktadır. Gelelim şimdi geçmişten bugünümüze ulaşan bu lezzetin yapım aşamasına;

MALZEMELER

300 gram tel kadayıf

150 gram tereyağı

200 gram tuzsuz Antakya peyniri

Şerbeti için;

2su bardağı şeker

2su bardağı su

4 damla limon suyu

YAPILIŞI

Şerbet için su, şeker ve limon suyunu bir tencereye alın, Şeker eridikten sonra orta hararetli ateşte 15 dk. kadar kaynatın. Soğuyana kadar dinlendirin. Şerbetin olup olmadığını anlamak için; kaşığa aldığınız karışımı döktüğünüzde damlamamalı, kaşıktan ip gibi süzülmelidir. Kadayıfı küçük küçük bıçakla kıyın. Tereyağını eritin ve yarısını 15 cm' lik yuvarlak künefe tabağına alıp bastırarak yayın. Eğer künefe tabağınız yoksa küçük fırın tepsisinde de yapabilirsiniz. Eritilmiş tereyağının yarısını bir kaşık yardımıyla üzerine gezdirin. Dilimlediğiniz peyniri üzerine dizin, kalan kadayıfı da peynirin üzerine eşit şekilde yayın ve bastırarak sıkıştırın. Künefeyi sulandırmaması için taze ve tuzsuz olarak satılan künefe peynirinin suyunu sıkarak süzün. Üzerine tekrar tereyağını gezdirip tekrar sıkıştırın.

yapyap.jpg

PEYNİRİN KADAYIFLA BULUŞMASINDAN OLUŞAN ENFES TAT

Tabağı ocağın küçük gözüne alıp kısık ateşte altı kızarana kadar pişirin, Düz bir kapak yada tabak yardımıyla ters çevirip tekrar ocağa alın ve çevirerek kızarana kadar pişirin. Ocaktan alıp hiç bekletmeden üzerine soğuyan şerbeti gezdirin, Antep fıstığı ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

AFİYET OLSUN...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN