Sodalı çiğ börekle kahvaltıda çayın yanına şov yapın! Bu böreğin tarifini Eskişehirli ustalar bile bilmiyor...

Sodalı çiğ börekle kahvaltıda çayın yanına şov yapın! Bu böreğin tarifini Eskişehirli ustalar bile bilmiyor...

Çay saatlerinin boş geçmemesi için aranan börek tarifi çiğ börekle karşınızdayız. İncecik hamuru ve baharatlı kıymasıyla bu lezzet ailenize ve sevdiklerinize şapka çıkartacak. Misafirleriniz çiğ böreğin tarifini almak için sıraya girecekler. Hazırsanız bu lezzet dolu tarifimize başlayalım...

Güzel şehrimiz Eskişehir' in coğrafi işaretlerinden biri olan çiğ börek yada halkın söylediği gibi çi börek herkes tarafından sevilerek tüketilmekte. Çiğ böreğe yarım ay şeklinin verilmesinden dolayı özellikle Trakya bölgesinde yarımca olarak da adlandırılmakta. 1860 yılında Kırım Savaşından dolayı göçen Tatarların getirdiği bu lezzet halen popülerliğini korumakta. Eskişehir’e ilk yerleşen Kırım Tatar kültürünün eseri olan çibörek; kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir börektir. İşte tüm detaylarıyla çiğ börek yapılışı;

MALZEMELER

1 şişe maden suyu
Yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
4,5 su bardağı un

İç harcı için:
200 gram kıyma
1 büyük kuru soğan rendesi
1 su bardağı su
Tuz, karabiber, toz biber, pul biber

Kızartmak için;

Sıvıyağ

YAPILIŞI

Dillere destan meşhur çiğ börek tarifimize öncelikle hamurumuzla başlıyoruz. Bunun için öncelikle hamur yoğurma kabımızı alalım. İçine maden suyunu, yarım su bardağı suyu, tuzu ve unu ekleyerek hafif sert olacak kıvamda hamurumuzu yoğuralım. Şimdi de iç harcımızı hazırlayalım. Bunun için uygun bir kapta kıyma, soğan rendesini, 1 su bardağı suyu, tuzu, karabiberi, toz biberi, pul biberi ekleyip karıştıralım. Hamuru 16 adet bezelere bölüp tek tek açalım.

cig-borek-4.webp

BU LEZZETE KARŞI KONULMAZ

Çok ince açmayın hafif kalın olsun. Açtığımız yufkaları temiz bir sofra bezine alıp üzerini örtelim. İlk yaptığımız yufkanın kenarına 1 yemek kaşığı iç harcından ekleyip kapatalım ve kenarlarını parmağımızla bastıralım. Dilerseniz kenarına su sürüp de kapatabilirsiniz. Bol kızdırılmış sıvıyağda arkalı önlü nar gibi kızartalım. Üzerlerine kaşıkla yağ atarsanız daha iyi kabarıyor aklınızda olsun.

Afiyet olsun

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN