Bildiğiniz Tarifleri Unutun Bu Un Helvası Bir Başka! Kars Usulü Un Helvası Tarifi İle Ustalığınızı Konuşturun

Bildiğiniz Tarifleri Unutun Bu Un Helvası Bir Başka! Kars Usulü Un Helvası Tarifi İle Ustalığınızı Konuşturun

Geleneksel Türk tatlılarından biri olan un helvasını büyük küçük demeden hepimiz çok severiz. Özel günlerde, cenazelerde, kandil akşamlarında genellikle yapılan un helvasını birde Kars usulü denemenizi tavsiye ediyoruz. İşte Kars usulü un helvası tarifi...

Geleneksel Türk mutfağından en sevilen tatlılardan biri olan un helvası Osmanlı Saray Mutfağı' ndan günümüze kadar ulaşmış durumda. Büyük küçük demeden herkesin bayıla bayıla severek yediği un helvasının tarifini bugün haberimizde Kars usulüne uygun vereceğiz. Kars mutfağına özgü bir lezzet olan umaç helvası, diğer helva çeşitlerine göre biraz farklı bir şekilde hazırlanır. Umaç helvasını diğerlerinden ayıran en önemli özelliği yapımında irmik kullanılmamasıdır. Umaç helvası bölgede kış aylarında çok sık yapılır. Helvanın kış aylarında ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlaması bölgede kış aylarında daha çok tüketilmesine neden olmaktadır. Yapılış tekniği oldukça ilginç olan ve lezzeti de gerçekten denemeye değer tariflerden bir tanesi olan bu eşsiz lezzeti, eminiz herkes hemen denemek isteyecek. Yedikçe yedirten, asla topaklanma olmayan bu un Kars usulü un helvasını mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz. Peki Kars usulü un helvası (umaç) nasıl yapılır? Kars usulü un helvası için gerekli olan malzemeler nelerdir? İşte ayrıntılı tarif haberimizde...

Malzemeler

4 su bardağı un

Yarım çay bardağı sıvı yağ

1 su bardağı soğuk süt

300 gram tereyağı

Şerbeti İçin

2 su bardağı su

2 su bardağı toz şeker

Limon suyu

Yapılışı

Kars usulü un helvasını yapmaya öncelikle şerbetini hazırlamakla başlayalım. Bunun için şeker ve suyu tencereye alıp kaynatalım. Yaklaşık 10 dakika kaynadıktan sonra içine birkaç damla limon suyu ilave edip soğuması için ocaktan alalım. Şimdi elimize hamur yoğurma kabımızı alalım. İçine unu ve sütü ekleyerek yoğuralım. Sütü yavaş yavaş ekleyerek yoğurma işlemine devam edelim. Un ıslak kum kıvamına geldiğinde eleyerek başka bir kaba aktaralım. Yayvan ve yapışmaz bir tencerede tereyağını eritelim. Tereyağı erimeye başladığında üzerine unu ekleyip ve kavuralım. Unun rengi kahverengine dönünceye kadar kavurma işlemine devam edelim.

basliksiz-8.jpg

Bu helvaya hayran olacaksınız

Tencerenin başından hiç ayrılmadan sürekli helvamızı karıştıralım. Kavurma işlemi sona erdiğinde, ılıyan şerbeti helvanın üzerine yavaş yavaş dökelim ve aynı zamanda hiç bırakmadan karıştıralım. Un, şerbeti tamamen emdiğinde helva hazır olacaktır. Tercihe göre helvanızı isterseniz kasenin içine koyup servis tabağına ters çevirip de servis edebilirsiniz yada helvanızdan yemek kaşığıyla servis tabağına koyup servis edebilirsiniz. Dilerseniz servis sırasında ceviz ile süsleyebilirsiniz.

AFİYET OLSUN...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN