Aynakol nedir?

Bisikletin pedalını çevirdiğimiz dişliye 'aynakol' adı verilir. 'Ön dişli' ya da 'krank seti' diye de bilinir. Aynakolun (ön dişlilerin) sayısı 1'den 4'e kadar çıkabilir. Genel olarak şehir bisikletlerinde 3, yol bisikletlerinde 2 dişli bulunmaktadır.

Aynakol (krank kolu), sürücünün bacaklarındaki gücü bisiklete aktaran temel ekipmandır. İlk pedallar üzerine binen yük, aynakollar ile dişlilere aktarılır. Buradan zincir ile ruble (kaset) dişlisine ve tekerleklere ulaşır. Orta göbek mili ve pedal mili arasındaki mesafeye de aynakol uzunluğu' denir.

Aynakol dişlileri, aynakollar üzerinde yer alan dişliler. Vites sistemi ile uyumlu olarak bir, iki ya da üç dişli yer alabilir. Fotograflarda dağ bisikletlerinde yaygın kullanılan üçlü dişli sistemi görülüyor.

AYNAKOL NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLMELİ?

Kullanıma bağlı olarak zincir ve ruble gibi aynakol dişlileri de bir süre sonra yıpranırlar. Bu üçlü içinde sırasıyla en çok zincir, sonra ruble ve en az da aynakol yıpranacaktır. Zincir ve dişlilerin kirli, yağsız olması, vites değiştirirken pedala güç uygulamak bu süreci hızlandıracaktır. Dişlerin sivrilikleri ve diş üzerindeki izler, yollar, özellikle zincir rampalarındaki izler silindiğinde aynakol değiştirme zamanı gelmiştir.

Aynakol dişlerinin rubleden farklı olduğu unutulmamalıdır. Özellikle zincir rampası hizasındaki dişler küçüktür, kırık olduğu düşünülmemelidir. Aşağıdaki fotografta yeni bir aynakol üzerindeki dişlerin farklı şekil ve boylarda olduğu görülüyor. Ayrıca vites kuvvet kazancını değiştirmek istendiğinde de aynakol değiştirilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Triatlon nedir, nasıl yapılır? Triatlon sporu hangi bölümlerden oluşur? İşte kısa ve öz tanımı
İBB'den 'bisiklet' ayarı: Baştan aşağı her şey değişti
İBB Bisiklet Okulu başvurusu nasıl yapılır? ISBIKE'tan ücretsiz bisiklet kursu

Karar Nedir Haberleri