Çavuşoğlu'ndan Borrell'e 'Borel' şakası! (Borel ne demek, nerede satılıyor ve fiyatı ne kadar?)

Çavuşoğlu'ndan Borrell'e 'Borel' şakası! (Borel ne demek, nerede satılıyor ve fiyatı ne kadar?)

Ülkemizin yeraltı kaynaklarından biri olan bor mineralinden imâl edilen yerli el dezenfektanı 'Borel', yoğun ilgi görüyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile yaptığı görüşmenin ardından kendisine bir kutu 'Borel' el dezenfektanı hediye etti. Josep Borrell ise "Bunu içmem gerekmiyor değil mi?" diye sordu. Yaşanan şakalaşmanın ardından vatandaşlar, 'Borel nedir?' sorusunun yanıtını sosyal medyada araştırmaya başladı. İşte yerli el dezenfektanı ilgili tüm bilgiler...

'Borel nedir ve nerede satılıyor?', 'Borel yerli üretim mi?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. Corona virüs (koronavirüs) salgın hastalığı dolayısıyla özellikle el temizliğinin önemli olması nedeniyle yerli üretim el dezenfektanı Borel üretildi. Eti Maden'in piyasaya sürdüğü hijyen ürünü, uygun fiyatıyla dikkat çekiyor. Ankara'da resmi temaslarda bulunan Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e, ismiyle benzerlik taşıyan 'Borel' el dezenfektanı hediye eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na tebessüm ederek karşılık verdi. Detaylar haberimizde...

ÇAVUŞOĞLU'NDAN BORRELL'E 'BOREL' HEDİYESİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile birlikte basın toplantısı düzenlendi.

İkili toplantıda mülteci göçü, Doğu Akdeniz ve Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci ile AB ülkelerinin tutumu hakkında değerlendirmede bulundu. Basın açıklamalarının ardından Bakan Çavuşoğlu, AB temsilcisi Josep Borrell'e Türkiye'nin yerli ve milli bor katkılı dezenfektanı olan Borel'i hediye etti ve gülümseten bir espiri yaptı.

"İSİM HAKKI TALEP ETMEYİN DİYE BİR 'L' EKSİK YAZDIK"

Çavuşoğlu, dezenfektanı hediye ederken AB temsilcisinin ismine benzerliğine dikkat çekerek, "İsim hakkı talep etmeyin diye bir l harfini eksik yazdık" şeklinde espiri yaptı. Çavuşoğlu'nun sözlerinin ardından ikilinin yüzlerinde gülümseme oluştu.

"KARARLARINIZI GÜNCELLERKEN BUNU DİKKATE ALIN"

Çavuşoğlu, "Sayın Borrell'e bir hediyemiz var, Enerji Bakanı'mız gönderdi. El dezenfektanı ismi de Borel. Borik asitten yapılıyor. Enerji Bakanı'mız isim hakkı talep etmesin diye bir l'yi eksik yapmış. Dikkatini çekmek isterim Borel ama tek l ile. Türkiye ile kararlarınızı güncellerken bunu da dikkate alın" ifadelerini kullandı.

"BUNU İÇMELİ MİYİM?

AB temsilcisi Josep Borrell ise Çavuşoğlu'nun sözlerine "Bunu içmem gerekmiyor değil mi? İsmimi taşıyan dezenfektan bu" sözleriyle yanıt verdi.

BOREL NEDİR?

Eti Maden İşletmeleri'nin yerli üretim sıvı dezenfektan ürününe 'Borel' adı verildi. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü'nün (BOREN) ar-ge laboratuvarında geliştirilen el dezenfektanı; etil alkol, gliserol, bor, aloe vera, lavanta, çay ağacı yağı ve su karışımı içeriyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Borel'in içindeki maddeler sayesinde dermatolojik bir sorun yaratmayacağını, ellerde var olan yaraların da kısa sürede iyileşmesini sağlayacağını ifade etti. Bordan elde edilen Borel sayesinde benzine etanol karıştırma zorunluluğunun ortadan kalkmasını sağladıklarını söyleyen Bakan Dönmez, hijyen ürünlerindeki sıkıntının da bu şekilde giderileceğini açıkladı.

BOREL NE DEMEK?

Borel adı, ülkemizin yer altı kaynaklarından biri olan olan ve dünya rezervinin yüzde 73'üne sahip olduğumuz 'bor' mineralinden üretilmesi ve 'el' dezenfektanı olması göz önünde bulundurularak 'bor' ve 'el' kelimelerinin birleştirilmesiyle ortaya çıktı.

BOREL NEREDE SATILIYOR?

Yerli el dezenfektanı Borel'İ, çeşitli ebattaki şişelerde market, eczane, benzin istasyonu marketleri, online alışveriş siteleri gibi birçok noktada satın almak mümkün.

BOREL'İN FİYATI NE KADAR?

100 mililitrelik şişelerde piyasa çıkan Borel, ortalama 10 TL fiyatla satılıyor. Daha büyük ebattaki şişelerde bulmak da mümkün.

BOREL'İN ÖZELLİKLERİ NELER?

Yerli ve milli bor katkılı el dezenfektanı etil alkol, gliserol, bor, aloe vera, lavanta, çay ağacı, yağ ve su karışımıyla üretildi. Antibakteriyel ve antifungal özelliklerdeki çözeltiyle geliştirilen borlu el dezenfektanımız, içeriği sayesinde ellerin nemliliğini koruyor ve cildin tahriş olmasını önlüyor. Böylece üst dokusuna zarar vermeden cildimizi dıştan gelecek etkilere karşı koruyor.

Ayrıca etil alkol uçtuktan sonra geriye kalan bor ve esansiyel yağlar antibakteriyel ve antifungal özellikleri sayesinde ayrıca eldeki bakteri ve mantarları da öldürerek yaraların iyileşmesini hızlandırıyor.

KURBAN BAYRAMI'NDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?

TÜRKİYE HARİTALI HAVA DURUMU TAHMİNİ

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ KAÇ ŞİDDETİNDE OLACAK?

İSTANBUL'DA YENİ TAKSİ SİSTEMİ NASIL OLACAK?

HANGİ İLLERDE MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU VAR?

YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE KİMLER NEREDE MASKE TAKMAK ZORUNDA?

MASKE TAKMAMANIN CEZASI NEDİR?

TÜRKİYE'NİN 'YENİ NORMALLEŞME' TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

YURT İÇİ SEYAHATLARDE ZORUNLU OLAN 'HES KODU' ALMAK İÇİN TIKLAYIN

e-DEVLET'TEN SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN