ABD istihbaratının Gazze raporu basına sızdı: İsrail her iki bombadan birini net hedef olmadan atıyor

ABD istihbaratının Gazze raporu basına sızdı: İsrail her iki bombadan birini net hedef olmadan atıyor

İsrail'in dünyanın en yoğun nüfuslu yerlerinden biri olmasına rağmen ayrım gözetmeksizin havadan ve karadan vurduğu Gazze'de ölü sayısı 18 bini aşarken, kullanılan bombaların neredeyse yarısının güdümsüz olduğu ortaya çıktı. Amerikan istihbaratı raporlarına göre, İsrail'in 7 Ekim'den beri Gazze'ye havadan attığı 29 bin bombanın yarısı güdümsüz 'serbest düşme bombası'. Rapor İsrail'in 'Sivil ölümlerini en aza indirmeye çalışıyoruz' argümanını da boşa çıkardı.

ABD istihbaratının Gazze raporuna göre İsrail'in attığı her iki bombadan birinin güdümsüz. İsrail'in dünyanın en yoğun nüfuslu yerlerinden biri olmasına rağmen ayrım gözetmeksizin havadan vurduğu Gazze'de ölü sayısı 18 bini aşarken, kullanılan bombaların neredeyse yarısının güdümsüz olduğu ortaya çıktı.

CNN International'ın Amerikan istihbarat raporlarına dayandırdığı özel haberine göre, İsrail'in 7 Ekim'den beri Gazze'ye havadan attığı 29 bin bombanın yüzde 40 ila 45'i, güdümsüz 'serbest düşme bombası'. Artı Gerçek'İn aktardığı haberin, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'e 'ayrım gözetmeyen bombardıman nedeniyle uluslararası desteği kaybettiği" uyarısı yapmasından sonra yayımlanması dikkat çekti.

'TAHMİNİ OLARAK DALIŞ BOMBARDIMANI YAPILIYOR'

CNN'in haberinde, söz konusu bombalar için 'aptal bomba' (dumb bomb) tanımı yapıldı. Buna göre, söz konusu istihbarat ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nün son değerlendirmesinde yer aldı. Bu bilgiyi üç farklı kaynak CNN'e doğrularken, bir yetkili söz konusu bombaların 'dalış bombardımanı' (dive bombing) adı verilen bir taktik çerçevesinde kullanıldığına inandıklarını söyledi. Yetkili, bu taktikte savaş uçaklarının hedefe yaklaşacak şekilde alçaldığını, bu sayede güdümsüz bombaların daha 'güdümlü' hale getirildiği düşüncesiyle atıldığını söyledi.

'SİVİL ÖLÜMLERİNİ EN AZA İNDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ' ARGÜMANI

CNN'in görüştüğü uzmanlar ise ABD istihbarat raporunda yer alan oranda 'aptal bomba' kullanımının, İsrail'in 'Sivil ölümlerini en aza indirmeye çalışıyoruz' argümanını boşa çıkardığın vurguladı. Af Örgütü'nün silah ve askeri operasyonlar konusundaki üst düzey kriz danışmanı Brian Castner "Son derece şaşkın ve endişeliyim" dedi.

ABD ordusunun eski Patlayıcı Mühimmat İmha Harbi (EOD) biriminin çalışanı da olan Castner "Hedeflerini tam olarak vurdukları sırada bile silah kullanmak yeterince kötü. Eğer bu kesinliğe sahip değillerse ve o silahın İsrail güçlerinin amaçladığı yere düştüğüne dair en ufak bir şüphe duyuluyorsa, sivillere zarar vermek açısından çok büyük bir sorun var demektir" ifadelerini kullandı.

'HEDEFİN KAÇIRILMA İHTİMALİ ARTAR'

Eski Pentagon çalışanı ve Birlemiş Milletler'in eski savaş suçu soruşturmacılarından Marc Garlasco da, Gazze kadar yoğun nüfuslu bir yerde güdümsüz silahlar kullanmanın hem hedefin kaçırılma ihtimalini büyük ölçüde artırdığını hem de sivillere zarar verdiğini vurguladı. Garlasco, İsraillilerin böylesine yoğun nüfuslu bir bölgede olabilecek en güdümlü silahları kullanması gerektiğini söyledi; ABD'nin bu silahların kullanımını son 10 yılda bilinçli olarak azalttığına dikkat çekti.
İsrail ordusunun 7 Ekim sonrasındaki ayrım gözetmeyen aralıksız bombardımanında Gazze'de 18 bini aşkın Filistinli öldürüldü. Hava, kara ve denizden abluka altında tutulan bölge yerle bir oldu. İsrail'in bombardımanda yapay zeka tarafından "üretilen" hedefleri yeterince kontrol etmeden vurduğuna dair haberler konusunda ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN