Fransa’da çocukların sosyal medya kullanımına yönelik yeni düzenleme

Fransa’da çocukların sosyal medya kullanımına yönelik yeni düzenleme

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 15 yaş altındaki çocukların sosyal medya kullanımına ilişkin yeni düzenlemenin hazırlandığını açıkladı. Fransa’da parlamentonun iki kanadından geçen önceki düzenleme, Anayasa Konseyi tarafından 14 Ağustos’ta gençlerin ifade özgürlüğüne "orantısız müdahale" oluşturduğu gerekçesiyle iptal edilmişti. Macron, yeni yasa taslağının Avrupa normlarıyla uyumlu ve hukuki açıdan sağlam şekilde hazırlandığını, taslağın Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na bildirildiğini duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 15 yaş altındaki çocukların sosyal medya platformlarına erişimine yönelik yeni düzenlemeye ilişkin açıklama yaptı.

ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından paylaşım yapan Macron, göreve geldiği ilk günden bu yana çocukların çevrim içi ortamlarda korunması konusunda sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini belirtti.

Çocukların çevrim içi ortamlarda korunmasına ilişkin kararlılığını yineleyen Macron, Fransız Parlamentosunun iki kanadı tarafından kabul edilen ancak Anayasa Konseyi tarafından ağustos ayında iptal edilen düzenlemenin ardından yeni bir yasa taslağının hazırlandığını bildirdi.

Macron, Anayasa Konseyi’nin iptal kararının ardından hükümete Avrupa normlarıyla uyumlu ve hukuki açıdan sağlam yeni bir düzenleme hazırlanması yönünde verdiği talimatın yerine getirildiğini belirtti.

TASLAK AB KOMİSYONU’NA BİLDİRİLDİ

Macron, yeni düzenlemenin "olağanüstü teknik çalışmalar sayesinde" hazırlandığını ifade etti.

Hükümetin hazırladığı yeni yasa taslağının Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na bildirildiğini kaydeden Macron, düzenlemenin 15 yaş altındaki çocukların sosyal medya kullanımına ilişkin yeni kurallar getirmesini hedeflediklerini belirtti.

Macron ayrıca çocukların korunmasına yönelik bu düzenlemenin yalnızca Fransa ile sınırlı kalmaması ve Avrupa genelinde benimsenmesi gerektiğini vurguladı.

ANAYASA KONSEYİ ÖNCEKİ DÜZENLEMEYİ İPTAL ETMİŞTİ

Fransa’da 15 yaş altındaki çocukların sosyal medyaya erişimine yönelik düzenleme, parlamentonun alt ve üst kanadı tarafından kabul edilmişti.

Ancak ülkenin en yüksek anayasal yargı organı olan Anayasa Konseyi, 14 Ağustos’ta verdiği kararla düzenlemeyi iptal etmişti.

Konsey, iptal gerekçesinde düzenlemenin gençlerin ifade özgürlüğüne "orantısız müdahale" oluşturduğuna hükmetmişti.

Bununla birlikte Konsey, çocukların çıkarlarının korunmasının anayasal bir gereklilik olduğunu kabul etmişti. Ancak düzenlemenin, çevrim içi ortamın çocukların sağlık ve güvenliği açısından oluşturabileceği riskleri tespit etme konusunda yetersiz kaldığı değerlendirmesinde bulunmuştu.

MACRON YENİ DÜZENLEME TALİMATI VERMİŞTİ

Anayasa Konseyi’nin kararının ardından Macron, hükümete Avrupa normlarıyla uyumlu yeni bir yasa taslağı hazırlanması talimatını vermişti.

Macron’un son açıklamasıyla, söz konusu talimat doğrultusunda hazırlanan yeni düzenlemenin tamamlandığı ve AB Komisyonu’na bildirildiği duyurulmuş oldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN