Maske tehlikeli mi değil mi? Son araştırma: Korona 7 gün yaşıyor

Maske tehlikeli mi değil mi? Son araştırma: Korona 7 gün yaşıyor

Dünyayı saran ve yüzbinlerce kişinin ölümüne neden olan koronavirüs salgını hızını artırırken, alınacak tedbirlerle ilgili her gün birbirleriyle çelişecek açıklamalar geliyor. Hong Kong'da yapılan bir çalışmada, koronavirüsün 7 güne kadar canlı kalabildiği, bu nedenle maskelere dokunulmaması gerektiği vurgulanıyor.

Dünyayı saran ve yüzbinlerce kişinin ölümüne neden olan koronavirüs salgını hızını artırırken, alınacak tedbirlerle ilgili her gün birbirleriyle çelişecek açıklamalar geliyor. Koronavirüsü yayılmamasında en önemli silahlardan biri olarak kabul edilen 'maske kullanımı' bu kez tartışmaların odağından.

'Maske kullanmak şart mı' yoksa 'Maske de mi virüs saçıyor' soruları havada uçuşurken, önlemleri sorgulatacak araştırmalar Hong Kong'dan geldi. Hong Kong'da yapılan bir çalışmada, koronavirüsün 7 güne kadar canlı kalabildiği, bu nedenle maskelere dokunulmaması gerektiği vurgulanıyor.

"EN KOLAY MASKEYE TEMAS EDİYOR"

Honk Kong Üniversitesi'nden Malik Peiris, virüsün maske üzerinde ne kadar yaşadığıyla ilgili çalışması üzerinden uyarılar yaptı.

Ulaşılması en kolay ve en yaygın kullanılan cerrahi tip bir maskeye temas eden virüsün 4-7 gün arası canlı kalabildiğine işaret eden Peiris "Bu nedenle maskeye ya da yüzümüze dokunmamak gerekiyor. Önce maskeye ardından gözlerinize dokunduğunuzda virüsü bu şekilde kapmış oluyorsunuz" dedi.

Peiris, maske, eldiven veya dezenfektan farketmeksizin en önemli koruma yönteminin el yıkama olduğunu da yineledi.

NE OLMUŞTU?

Maskelerle ilgili Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de çelişkili açıklamalar yapmıştı. Önce maske kullanımının önemine dikkat çeken DSÖ, daha sonra hasta olmayan takmamalı demiş, hemen ardından yine maske kullanımının faydalarını vurgulamıştı.

MASKE VE ELDİVEN NASIL ÇIKARILMALI?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN