Hindistan, Rusya-Ukrayna Savaşını Fırsata Çevirdi! Türkiye Bile Hindistan'ın Kapısını Çalmaya Hazırlanıyor

Hindistan, Rusya-Ukrayna Savaşını Fırsata Çevirdi! Türkiye Bile Hindistan'ın Kapısını Çalmaya Hazırlanıyor

Rusya-Ukrayna savaşından sonra dünya piyasalar olumsuz etkilenirken, petrolün yanı sıra şimdi de ülkelerde buğday krizi yaşanmaya başladı. Asya ve Batı ülkelerinin yaşadığı bu kriz Türkiye'ye de sıçradı. Buğday tedarikçisi Ukrayna'ya başka bir alternatif çıktı. Türkiye şimdi buğday için o ülkenin kapısını çalacak. İşte tüm detaylar.

Rusya- Ukrayna savaşından sonra Rusya'nın yaptırımları batılı ülkeleri olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yaşanan petrol krizinden sonra şimdi de temel ihtiyaç gıdalarının ham maddesi olan buğdayda kriz yaşanmaya başladı. Rusya'nın yaptırımları ihracatı etkilerken, Karadeniz bölgesi başta olmak üzere Afrika ve Batı Asya ülkelerinde tehlike çanları çalmaya başladı. Buğday sorunu yaşayan Türkiye ise Hindistan'ın kapısını çalmaya hazırlanıyor.

hindi.jpg

HİNTLİLER SAVAŞI KRİZE ÇEVİRDİ

Dünyanın en büyük buğday üreticilerinden olan Hindistan için Rusya-Ukrayna krizi fırsata döndü. Dünya Gazetesi'nin haberine göre Mısır'dan ihale alan Hindistan'ın şimdi de Türkiye, Çin, Bosna Hersek, İran, Nijerya ve Sudan gibi ülkelerle görüşmeler yaptığı belirtildi.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞININ KAZANANI HİNDİSTAN OLDU

Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi olan Hindistan ne yazık küresel piyasada kendine yer edinememişti. Buğday stoklarının yalnızca yüzde 9'una sahip olan Hindistan Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra kendisine bir fırsat yarattı. Savaşla beraber petrol başta olmak üzere çok sayıda üründe sıkıntı yaşayan ülkeler başta alternatif yolları bulmaya çalıyor. Bunlardan biri de en büyük buğday üreticisi olan Hindistan. Buğday bakımından Ukrayna'ya bağımlı olan Mısır, İran, Bangladeş ve Endonezya gibi ülkelere savaştan dolayı Hindistan'la anlaştı. Hindistan'ın buğday üretimi Temmuz 2021-Haziran 2022 tarihlerinde 111,32 milyon ton ile rekor seviyede gerçekleşmesi öngörülüyor.

te.jpg

TÜRKİYE BUĞDAY İÇİN HİNDİSTAN'IN KAPISINI ÇALACAK

Hindu Business’a açıklama yapan bir yetkili, Hindistan'ın şu anda "Mısır, Türkiye, Çin, Bosna, Sudan, Nijerya, İran dahil olmak üzere çeşitli ülkelerle buğday ihracatına başlamak için görüşme halinde" olduğunu söyledi.

HİNDİSTAN HER ANLAMDA DAHA KARLI

Hindistan'ın Avustralya, Kanada, AB ve ABD fiyatlarıyla karşılaştırıldığında buğday fiyatlarının daha düşük olduğu görülüyor. Hindistan’ın ihracat fiyatı ton başına 350-360 dolar seviyesinde. Avustralya beyaz buğdayının satış fiyatı 11 Nisan 2022 tarihinde 387 dolar iken AB %11.5 proteinli buğdayın fiyatı 394 dolar/ton FOB olarak gerçekleşmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN