EYT'liler Avrupa Modeli İle Emekli Olacak! İşte Milyonlarca EYT'liyi Sevindiren 7 Formül

EYT'liler Avrupa Modeli İle Emekli Olacak! İşte Milyonlarca  EYT'liyi Sevindiren 7 Formül

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın (EYT) heyecanlı bekleyişi devam ederken, kulislerden aktarılan bilgilere göre EYT'liler için 7 formül düşünülüyor. Yaş, yıl kıstaslarının yanı sıra Avrupa modeli üzerinde de durulduğu söylentiler arasında. İşte 2022 yılında EYT'liler için düşünülen 7 düzenleme.

Yıllardır emeklilik için düzenleme bekleyen EYT'liler için çalışmalar devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamada EYT'liler için "Gündemimizde yok" desede kulislerden aktarılan bir iddiaya göre EYT'liler için 7 formül önerisi dolaştığı yönünde. Bunlardan en dikkat çekeni ise Avrupa modeli. Peki emeklilik için Avrupa modeli ne anlama geliyor? İşte milyonlarca EYT'linin merak ettiği o sorular.

EYT'LİLER İÇİN 7 FORMÜL

3600 ek gösterge ve sözleşmeliler için çalışmalar devam ederken, EYT'liler de kendileri için yapılacak düzenlemeyi dört gözle bekleme başladı. 9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olanlar için çalışmaların yapılacağı beklentiler arasında yer alırken, EYT'liler için 7 formül de konuşulanlar arasında. Peki EYT'lileri ilgilendiren bu 7 düzenleme ne? İşte detayları

eyt.jpg

15 YIL ŞARTI VE PRİM GÜNÜ HESABI

Bu 7 formül arasında ilki Kısmi emeklilik. Bu düzenlemeye göre 9 Eylül 1999 yılından önce sigorta girişi yapılan bir işçi 15 yılını tamamladıysa ve 3600 gün prim günün doldurduysa emeklilik kazanabiliyor. Kadınlar 50 erkekler için 55 yaş şartı olan bu düzenleme ile emekli olabiliyorlar. Yaş, prim ve yıl şartını karşılayanlar emeklilik kapsamına girebiliyorlar

5 BİN PRİM GÜN SAYISI

Bir diğer formül ise prim süresi. Prim süresine göre 5000-5975 primin günü tamlayanlar emekli olabiliyor. Bunun içinde kadınlar 20 yıl erkeklerin 25 yıl sigortalı olma şartı var.

KADINLAR İÇİN 20 YIL ERKEKLER İÇİN 25 YIL ŞARTI

EYT'liler için 3. formül ise yıl kriteri. Buna göre 1999 tarihinden önce kadınlar 20 yıl ( 7200 gün) Erkekler ise 25 yıl ( 9000) şartını karşılayanlar emekli olabilecek.

YAŞ, YIPRANMA HAKKI VE YIL ŞARTI

Yıpran hakkı yöntemi ise ; Ağır işlerde çalışanlar için uygulanabilecek yöntemlerden biri. Diğer yöntem ise 50 yaş şartı. Bu formül uygulamaya geçerse 50 yaşını tamamlayanlar emekli olacak. Prim günün doldurup emekliliğini bekleyenler içinse bu süre 2 ila 3 yıl düşürebilir. Böylelikle emekli olabilecekler.

AVRUPA MODELİ İLE EMEKLİLİK YOLU

Merak edilen bir diğer formül ise Avrupa modeli. Avrupa modeline göre; emeklilik için yıl bekleyenlerin o yıllar için kesinti yapılması. Yani geçici kesintili emeklilik olan bu yöntem sigortalı olan biri kesintilerle emekli olabiliyor. Yaşını doldurduktan sonra bu kesinti bitiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN