Taksi isyanı

Taksi isyanı

Ekonomideki belirsizliğin etkisiyle büyüyen zam zincirine bir halka daha eklendi. Fırlayan akaryakıt fiyatları sonrası İstanbul’da ulaşıma yüzde 51 zam geldi. Sarı taksideki düzenleme ise hem vatandaşı hem esnafı mutsuz etti. İndi-bindi 70 liraya çıkınca millet ‘Artık kapısını bile açamayız’ tepkisini gösterirken taksiciler ‘Bu oran bizi kurtarmaz, kontak kapatırız’ dedi.

Ekonomide seçim sonrası olumlu karşılanan kararlar rasyonel adımlarla desteklenmeyince kur da enflasyon da patladı. Benzinin litresi 36 lirayı aşınca İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısından İstanbul’da toplu taşımaya yüzde 51.5 zam kararı çıktı. İstanbul Kart ile tam tek geçiş ücreti 9.90 liradan 15 liraya, öğrenci bileti ise 4.83’ten 7.32 TL’ye yükseldi. En büyük tartışma ise taksi ücretleri konusunda yaşandı.

VATANDAŞ: İŞE KOŞALIM MI
TAKSİCİ: BU ZAM BİZİ BATIRIR

Taksimetre açılışı 12.65 liradan 19.17 liraya yükselirken indi bindi 70 liraya çıktı. Düzenleme sonrası sosyal medyada ‘Vatandaş işine, okuluna koşarak mı gitsin’ paylaşımları yapılırken şoför esnafı artıştan memnun olmadığını dile getirdi. UKOME toplantısını terk eden İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu “Kontak kapatacağız, bu zam oranını kabul etmiyoruz” dedi. Yeni fiyat tarifesi 14 Ağustos Pazartesi yürürlüğe girecek.

0908krt01a-tum.jpg

İstanbul’da yaşam artık aslanın ağzında. Kurdaki artışla birlikte enflasyonda da patlama yaşanırken, en son akaryakıta getirilen vergi artışı da iğneden ipliğe her şeyin fiyatının artmasına neden oldu. Ekmek ve birçok üründen sonra toplu taşımaya da zam kararı çıktı. Geçen haftaki UKOME toplantısında uzlaşı sağlanamadığı için zam kararı çıkmamıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşıma yüzde 57 zam önermiş, İstanbul Taksiciler Odası yüzde 100 zam istemiş, UKOME’deki bakanlık temsilcileri ise yüzde 40 demiş ve uzlaşı çıkmamıştı. Hükümet temsilcilerinin çoğunlukta olduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), kentte toplu ulaşıma zam gündemiyle dün olağanüstü toplandı.

Zeytinburnu’nda bulunan 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri’ndeki toplantının başkanlığını İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce yaptı. İstanbul’da, toplu taşıma ücretlerine 14 Ağustos Pazartesi gününden geçerli olmak üzere yüzde 51,5 zam yapıldı. Buna göre; yeni yılda İstanbul Kart ile tam tek geçiş ücreti 15 lira, öğrenci tek geçiş ücreti de 7,32 lira olacak.

Taksilerin açılış ücretleri ise yüzde 75 zamla 40 liradan 70 liraya çıkarıldı. Zamma az bulan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, toplantı bitmeden salonu terk etti. Zam kararı ise Aksu’yu tatmin etmedi. UKOME toplantısını terk eden Aksu, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada “Kontak kapatacağız, bu zam oranını kabul etmiyoruz” dedi. Salonu terk eden Aksu, daha önce yüzde 100 oranında zam beklediklerini açıklayarak “Büyükşehir belediyesinin bugün burada esnafı hiçe sayarak verdiği zam oranını kesinlikle kabul etmiyoruz. Esnafımız zor durumda, bu iş sürdürülebilirlikten çıktı” diye konuştu.

‘VATANDAŞ BİLE ÇOK UCUZA ÇALIŞIYORSUNUZ DİYOR’

Eyüp Aksu “Gerçekten, yakıt fiyatından bir oran bile teklif edilmedi, esnafla dalga geçiliyor. Burada bütün kurumlar anlaşmış. Öyle anlaşarak gelmişler, esnaf hiçe sayılmış. Kesinlikle bu tarifeyi uygulamayacağız, kabul etmiyoruz. Vatandaşımız ‘çok ucuz tarifeyle çalışıyorsunuz.’ diyerek bize zam yapılmasını ısrarla söylediği halde maalesef bu UKOME kurumu bizimle dalga geçiyor. Kesinlikle bu oranları uygulamıyoruz. Ayara gitmeyeceğiz, kabul etmiyoruz. Esnafımız, kontak kapatmak zorunda kalacak. Bilginize sunuyoruz. Servis, dolmuş, taksi dolmuş, taksici esnafı olarak bu tarifeleri kesinlikle kabul etmiyoruz. Bütün esnaf grubu kontak kapatmak zorunda kalacak” dedi.

‘ESNAF ODASI TARİFESİNE UYACAĞIZ’

Eyüp Aksu “İstanbul Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği, 5362 sayılı esnaf sanatkarlar kanununun 63. maddesi gereği yarın olağanüstü toplanacak. Ve bizim ücret tarifelerimizde değişiklik yapacak. Biz de kamuoyuna duyuracağız. UKOME’nin verdiği bu oranı biz kabul etmiyoruz. Esnafımız mağdur. Kesinlikle bu oranlarla biz bu hizmete devam edemeyiz. Kontak kapama şu anda gündemde değil. Bizim üst kuruluşumuz bağlı olduğumuz kuruluş yarın ücret tarifeleri değişikliğini yapacak” dedi.

ASGARİ ÜCRETE BİLE YÜZDE 34 ZAM GELMİŞTİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2023 yılı asgari ücret ara zammını belirlemek için yürüttüğü çalışmaların ardından, seçim öncesi belirlenmişti. Yeni asgari ücret miktarı yüzde 34 artışla net 11 bin 402 lira olmuştu. Zamların altında ezilen asgari ücretli daha ilk ayında enflasyona yenilmiş açlık sınırının da altına gerilemişti.

TAM İSTANBUL KART TEK GEÇİŞ 15 LİRA OLDU

İstanbul’da, toplu taşıma ücretlerine 14 Ağustos Pazartesi gününden geçerli olmak üzere yüzde 51,5 zam yapıldı. Buna göre; yeni yılda İstanbul Kart ile tam tek geçiş ücreti 15 lira, öğrenci tek geçiş ücreti de 7,32 lira olacak. Taksilerin açılış ücretleri ise yüzde 75 zamla 40 liradan 70 liraya çıkarıldı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, toplu taşıma ücretlerine yüzde 51,5 zam yapılmasını teklif etti. İBB’nin zam teklifi, oy çokluğuyla kabul edildi. Yeni tarifeler, toplu ulaşımda 11 Ağustos Cuma günü, taksilerde ve minibüslerde 14 Ağustos Pazartesi günü uygulamaya konulacak. Buna göre, 9,90 lira olan tam biniş ücreti yapılan zamla 15 liraya yükseldi 4,83 lira olan öğrenci ücreti, 7,32’ye çıktı.

OKUL SERVİSİNDE EN KISA MESAFE BİN 200 LİRAYA ÇIKTI

Taksi açılış ücretine ise yüzde 75 zam yapıldı. 40 lira olan indi-bindi ücreti, 70 liraya çıkarıldı. Taksimetrelerin açılış ücreti de 12,65 liradan 19,17 liraya yükseldi. Minibüs ücretleri de gelen zamla birlikte mesafeye göre 12 ile 15 lira arasında değişecek. Minibüs öğrenci ücreti ise 8 lira olarak belirlendi. Okul servisi 0-1 kilometre aylık ücreti 792 TL’den bin 200 liraya, personel servis ücretleri de 10-17 koltuk kapasiteli taşıt 422,40 liradan 640,40 liraya yükseldi.

TOPLANTI ÖNCESİNDE EYLEM YAPTILAR

İstanbul’da taksimetrelerinde geçerli olan fiyatı yetersiz bulan taksici esnafı için araçlarıyla uzun kuyruklar oluşturarak eylem yaptı. Yenikapı’da gerçekleşen eyleme çok sayıda taksici katılırken polis ekipleri ise güvenlik önlemleri aldı. İstanbul’da faaliyet gösteren taksici esnafı taksimetrelerinde geçerli olan fiyatı yetersiz bularak eylem yaptı. Toplanarak konvoy halinde önce Vatan Caddesinde buluşan taksiciler daha sonra uzun kuyruklar oluşturarak Yenikapı sahilinde bulunan etkinlik alanında toplandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (17)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
17 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN