TCMB: Ekim ayında gıda fiyat artışları gücünü korudu

TCMB: Ekim ayında gıda fiyat artışları gücünü korudu

TÜİK'in ekim ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından Merkez Bankası, Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı. Rapora göre, yıllık enflasyon, temel mal gruplarında gerilerken gıda, hizmet ve enerjide artış kaydetti. En belirgin aylık artış yüzde 7,91 ile kira grubunda gerçekleşti.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde aylık bazda yüzde 3,43, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 1,94 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 61,36, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 39,39 olarak kaydedildi.

TÜİK'in açıklamasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı.

GIDA FİYAT ARTIŞLARI GÜCÜNÜ KORUDU

Rapora göre bu dönemde yıllık enflasyon, gıda ve temel mal gruplarında gerilerken hizmet ve enerji gruplarında yükseldi, taze meyve ve sebze hariç gıdada fiyat artışları gücünü korudu.

Taze meyve sebze dışı işlenmemiş gıdada genele yayılan fiyat artışları görülürken başta kırmızı et olmak üzere, beyaz et, yumurta, kuru yemiş ve bakliyat gibi kalemler öne çıktı.

DOĞAL GAZ TÜKETİMİNİN ARTMASIYLA FİYATLAR ARTTI

Enerji grubunda akaryakıt fiyatlarındaki düşüşe karşın diğer enerji emtia fiyatlarındaki görünümün gecikmeli etkileriyle artış kaydedilirken doğal gazda tüketimin bedelsiz kullanım sınırının (ilk 25 metreküp) bir miktar üzerine çıkmasıyla, bu kanalın aylık tüketici enflasyonuna 0,22 puanlık etkisi oldu.

Temel mal grubunda otomobil fiyatları cari yılda aylık olarak ilk kez gerilerken dayanıklı mal aylık enflasyonu son iki yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Temel mal grubunda yıllık enflasyon 0,18 puan düşüşle yüzde 53,05 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon, giyim ve ayakkabı alt grubunda yükselirken dayanıklı mallarda daha belirgin olmak üzere, diğer alt gruplarda geriledi.

EN BELİRGİN ARTIŞ KİRA GRUBUNDA GERÇEKLEŞTİ

Hizmet fiyatları, ekim ayında yüzde 3,83 oranındaki yükselişle önceki aylara kıyasla yavaşlamakla birlikte güçlü seyrederken grup yıllık enflasyonu 2,19 puan artışla yüzde 88,65 seviyesine ulaştı. Bu dönemde en belirgin aylık artış yüzde 7,91 ile kira grubunda gerçekleşirken alt grup yıllık enflasyonu yüzde 100,67 seviyesine ulaştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN