Geçirgen bağırsak sendromu belirtileri nelerdir? İşte tedavisi

Geçirgen bağırsak sendromu belirtileri nelerdir? İşte tedavisi

İnsan vücudunda ikinci ‘beyin’ olarak tabir edilen bağırsaklar, birbirine komşu olarak şekilde sırasıyla dizilen hüreler arasındaki sıkı bağlantılar olarak bilinir. Geçirgen bağırsak sendromu bu bağlantıların bozulmasından dolayı kaynaklanır.

Geçirgen bağırsak sendromu belirtilerini taşıyan bir birey, alkol ve aspirin gibi ağrı kesicileri sıkça kullanırsa, bağırsaklardaki koruyucu bakteriler bozulabilir. Geçirgen bağırsak sendromunu tedavi etmek için önemli 4 besin bulunur.

GEÇİRGEN BAĞIRSAK SENDORUMU NEDİR?

Devamlı kullanılan alkol ve aspirin tarzında bazı ağrı kesicilerin, bağırsaklardaki koruyucu bariyeri bozabileceğine dikkati çeken Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Keskin, karbonhidrat kullanımıyla bağırsaktaki normal yaşamını sürdüren bakteri florası, aşırı şeker, özellikle meyve şekeri olan fruktoz ve ortamı bozularak geçirgen bağırsak sendromuna neden olabileceğini belirterek, bağırsakların sindirim sisteminin ve bundan dolayı vücudun en önemli kısımlarından biri olduğunu vurguladı.

Bağırsağın, yüzeyini kaplayan özelleşmiş hücreleri vesilesiyle gıdaların sindirilmesini ve sindirilen gıdaların emilmesini sağlaladığı bilgisini paylaşan Keskin, bunun haricinde vücudun en önemli savunma mekanizmalarından birini de oluşturduğuna işaret ederek, vücudun ikinci beyni olarak da bilinen bağırsaklarda, birbirlerine komşu olacak şekilde sıra sıra dizilen hücreler arasında sıkı bağlantılar (tight junction) bulunduğunu belirtti.

GEÇİRGEN BAĞIRSAK SENDORUMU BELİRTİLERİ

Geçirgen bağırsak sendromunda bu sıkı bağlantıların bozulmasından dolayı, bakterilerin, bakteriyel toksinlerin, sindirilen gıdalardaki toksik-vücuda zararlı maddelerin bağırsaktan kana karışması ve böylece vücutta bazı uygunsuz yanıtların ve hastalıkların oluştuğunun söylendiğini anımsatan Keskin, buna iyi gelecek besinleri de paylaştı.

gecirgen-bagirsak-sendromu-belirtileri-nelerdir-iste-tedavisii.jpeg

GEÇİRGEN BAĞISRSAK SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

İlk etapta bağırsağa zarar veren gıdalardan uzak durulması gerektiğini ifade eden Keskin, sızıntılı bağırsakların besin ve takviyeyle iyileşmesinin mümkün olabileceğini savundu.

Fermente süt ürünleri: Bağırsakların iyileşmesine yardım edebilecek ve probiyotikleri ile de kısa zincirli yağ asitlerini barındırıyor. Ev yoğurdu, kefir, ghee (tereyağından saf yağ yapılması işlemi) ve ekşi krema en iyileri arasında gelir

Kemik suyu: Hasarlı ve kolajen hücre duvarlarını iyileştirmeye yardım edebilecek proline, amino asit, glutamine ve glisin içerir. Sızdıran bağırsakları ve otoimmün hastalıkları iyileştirmeye yardım eder.

Tüm hindistan cevizi ürünleri: Hindistan cevizinde olan MCFA’lar (orta zincirli yağ asitleri) diğer yağ asitlerinden daha rahat sindirilebilmekte, bu şekilde sızdıran bağırsağı en iyi biçimde onarmaktadır. Öte yandan, hindistan cevizi kefiri, sindirim sistemine destek veren probiyotikler içerir.

Fermente sebzeler: Bağırsak pH'sını ve bağırsağı destekleyen probiyotikleri dengeleyen organik asitler içerir. Kimchi (mayalanmış kırmızıbiber ve sebzelerden özellikle Çin lahanasından yapılan, geleneksel bir Kore yemeği), Sauerkraut ( alman lahana turşusu) ve kvass (sebzelerle yapılan bir içecek) zengin kaynaklardır. Floranın ‘Lactobacillus acidofillus’ kısmını üretir.

Tüm bunların hâricinde omega-3 yağlı gıdaları tüketmek gerekir. Çim beslemeli kuzu, sığır eti ve somon gibi vahşi yakalanmış balıklar gibi anti-inflamatuar (iltihapla savaşan) gıdalar da sızıntılı bağırsağı tamir etmek adına en faydalı gıdalardır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN