20-25 yıldır sigortalı olanlar dikkat! Maaşlara 1300 TL zam geliyor: Listedekilere piyango çıktı

20-25 yıldır sigortalı olanlar dikkat! Maaşlara 1300 TL zam geliyor: Listedekilere piyango çıktı

EYT kanun düzenlemesi sonrası gözler emeklilikte intibak yasasına çevrildi. 2000 yılı sonrası emeklilerin maaş farkının giderilmesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışma yapılması bekleniyor. Peki, intibak yasası çıkacak mı? İntibak ile maaşlar ne kadar olacak? İşte, intibak yasası son durum...

Uzun zamandır gündemde olan intibak yasası ile ilgili bekleyiş sürüyor. İntibak talebi hayata geçerse 1300 TL zam yolu açılacak. Milyonlarca emeklinin intibak umudu sürerken, maaşları artıracak yeni düzenlemeler gündeme geliyor. Emekli vatandaşların beklediği intibak yasası ile maaşlara zam yapılması söz konusu olacak.

MAKAS KAPANACAK

Türkiye'de emekli maaşı hesabında 3 ayrı formül bulunuyor. En yüksek aylık bağlama oranı 2000 yılına kadar olan çalışmalar için uygulanıyor. Onu, 2000 Ocak - 2008 Eylül arası izliyor. En düşük aylık bağlama oranı ise 2008 Ekim'den sonrası için uygulanıyor. Ekim 2008 sonrasında sigortalılık süresi uzadıkça, özellikle asgari ücret üzerinden prim ödeyenlerin bağlanacak maaşında düşüş yaşanıyor. Şimdi bu karma emekli aylığı hesaplama sistemi yerine bütün dönemleri kapsayan tek bir emekli aylığı hesaplama sisteminin getirilmesi gündemde.

DÜŞMEYECEK, ARTACAK

Milyonlarca kişinin beklediği düzenleme hayata geçirilirse, halen çalışanlara emekli olurken bağlanacak maaş yükselecek. Tek hesaplama sistemiyle bu tablo değişecek. 2008 sonrasında çalışılan dönem uzadıkça maaş düşmeyecek. 2000 öncesi ve sonrası arasındaki makas kapanacak.

TÜED GENEL BAŞKANI ERGÜN'DEN İNTİBAK TALEBİ

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, en düşük emekli aylığı ve bayram ikramiyesinin artırılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, diğer taleplerinin de karşılanmasını istedi.

Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e, 22 Mart 2023 günü TÜED'i ziyaretinde, taleplerini içeren 24 maddelik bir dosya sunduklarını aktardı.

Dosyadaki, düşük emekli aylığının ve bayram ikramiyesinin artırılması taleplerinin, kısa sürede hayata geçirildiğini belirten Ergün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Bakan Bilgin'e, katkılarından dolayı teşekkür etti. Kazım Ergün, şunları kaydetti:

"Uzun süredir dile getirdiğimiz en düşük emekli aylığı ve bayram ikramiyesinin artırılması talebimizin karşılanmasından memnununuz. Diğer taleplerimizin de karşılanmasını bekliyoruz. Bundan sonraki süreçte, 2000'den sonra emekli olanlar için intibak, sağlıkta katkı payı ödemesinin emekliler için kaldırılması gibi taleplerimizin karşılanmasını bekliyoruz."

2000 SONRASI SSK VE BAĞ-KUR MAAŞLARINDA 1300 TL ARTIŞ

Daha önce 2000 öncesi emekli olanlar için yapılan intibak düzenlemesi ile maaşlarda 350 TL civarında artış yaşanmıştı. 2000 ve sonrası emekli olan SSK (4A) ve BAĞ-KUR'lular (4B), aynı prim kazancı ve prim gün sayılarıyla 2000'den önce emekli olanların kendilerinden daha fazla emekli maaşı aldıklarını söylüyor. İntibak yasası ile birlikte prim eşitlemesi ile aradaki maaş farklılığının giderilmesi ve maaşlarda 1300 TL'ye varan artışlar bekleniyor.

EMEKLİYE İNTİBAK YASASI NEDİR?

Eşit prim rağmen emekli olunan yıla göre emekli maaşları değişmektedir. İntibak yasası, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekli olanların, eşit maaş alacakları düzenlemeyi kapsamaktadır.

YÜZDE 70 ORANINDA ARTIŞ

Milyonlarca emekli bir an önce 2000 yılı sonrası için intibak zammı gelmesini istiyor. İntibak zammı için konuşulan oran ise yüzde 70 olarak ileri sürülüyor. Yani kabul edilmesi halinde 2000 yıl sonra emekli olanlara yüzde 70 oranında intibak zammı artışı yapılması gerektiği iddia ediliyor.

Konu hakkında henüz resmi açıklama yapılmadı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN