6 yaşında istismara maruz bırakılan H.K.G.'nin son 2 yılı nasıl geçti? Sığınma evini basıp kaçırmaya çalışmışlar

6 yaşında istismara maruz bırakılan H.K.G.'nin son 2 yılı nasıl geçti? Sığınma evini basıp kaçırmaya çalışmışlar

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G'nin 6 yaşında evlendirilmesine yönelik skandal olaya ilişkin genç kadının yaşadıkları ve şu anki hayatıyla ilgili detaylar ortaya çıktı. Ailesi H.K.G'nin kaldığı sığınma evine baskın yaparak kaçırmaya çalıştıkları öğrenildi. Bu olayın ardından H.K.G'nin ikinci kez isim ve şehir değiştirildiği belirlendi.

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in 6 yaşında evlendirdiği ve istismara uğradığı kızı H.K.G.'nin şu anki hayatıyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı.H.K.G.'nın sığınma evindeyken ailesinin orayı bastığını ve genç kadını kaçırmaya çalıştıkları öğrenildi.

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, Aile Bakanlığı'nın bu olayı bu zamana kadar gündeme getirmemesi hakkında da, "Başta bize sadece kızın anlattığı hikaye geliyor, ne vakıf, ne cemaat hiçbir şey yok, soruşturma dosyası da yok, mağdurun anlattığı kadar var, o anlattıkça öğreniyoruz" yanıtını aldığını söyledi.

Alçı, genç kadının 2020'de evden kaçtığı andan itibaren olanları şöyle aktardı:

"H.K.G., 2020 Kasım’da Aile Bakanlığı'na başvuruyor. Gönderen İstanbul Anadolu Adliyesi.

Evden çocuğu ile birlikte çıkıyor ve doğrudan Anadolu Adliyesi’ne gidiyor. Orada bir dilekçe yazıyor. Kalacak yeri olmadığı ve güvenlik tehdidi altında bulunduğunu söylediği için ŞÖNİM’e yönlendiriliyor.

ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi) yetkilileri onu önce İstanbul’da bir sığınma evine yerleştiriyor. Bu arada HKG boşanmak için dilekçe veriyor.

Anadolu Adliyesi, bu esnada mağdurun talebi üzerine kendisine bir avukat tahsis ediyor.

Boşanma davası esnasında polis eşliğinde H.K.G.’yi birkaç kez mahkemeye götürüyorlar.

Dava sonuçlanıyor, H.K.G., çocuk yaştan beri taciz ve tecavüzüne uğradığı ‘koca’dan boşanıyor. O esnada hâlâ İstanbul’da bir kadın sığınma evinde.

Belli aralıklarla mahkemenin kararı üzerine çocuğu görevliler eşliğinde eski ‘eşi’ne yolluyor. Ancak bir süre sonra bu yollamalar esnasında çocuğun H.K.G.’nin, ‘anne’ ve ‘babası’ ile görüştürüldüğünü de fark ediyor. Bundan çok rahatsız oluyor ve yeniden mahkemeye başvurarak çocuğunun babası ile görüşmesi kararının kaldırılması talebinde bulunuyor.

"SIĞINMA EVİNİ BASIP H.K.G.'Yİ KAÇIRMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Tam bu esnada aile, kızlarının kaldığı sığınma evinin yerini tespit ediyor. Gelip kaldığı yeri basmaya kalkıyorlar, güvenlik görevlileri müdahale ediyor, içeri giremiyorlar.

Bu olay üzerine H.K.G., başka bir şehre (artık İzmir olduğunu biliyoruz) sevk ediliyor ve kendisine yeni bir kimlik veriliyor.

O esnada 16 yıldır evli, çocuk sahibi ama henüz sadece 22 yaşında olan talihsiz kadının ilkokul diploması bile yok… Bakanlık eğitim veriyor, diploma aldırıyor.
...
H.K.G., İzmir’de psikolojik destek almış, ruh hali kısmen düzelmiş, yeni ismi ile ilkokul diplomasını almış, aşçılık kursuna ve İngilizce kursuna gitmiş hatta bir yerde aşçı yardımcısı olarak çalışma girişiminde bile bulunmuş.

ŞEHİR VE İSİM YENİDEN DEĞİŞTİ

Peki ya şimdi ne yapıyor?

Yetkililerin bana söylediği şu: Bu olay gündeme düşünce onu başka bir şehre aldık ve ismini tekrar değiştirdik. Bütün Türkiye’nin kendisini konuştuğunu biliyor mu, takip ediyor mu etkileniyor mu bilmiyoruz ama tek dileğimiz çocuğu ile birlikte yeni bir hayat kurabilmesi, o nedenle kim olduğunun asla bilinmemesi gerekiyor.

AİLE BAKANLIĞI, BU OLAYI NEDEN DAHA ÖNCE GÜNDEME GETİRMEDİ?

İşin içinde paravan bir vakıf var, vakfın koskoca bir cemaat ile bağlantısı var, küçücük yaşta tecavüz var.

PEKİ NEDEN BAKANLIK BU OLAYI BUNCA ZAMAN GÜNDEME GETİRMEDİ?

Dedikleri şu:

'Başta bize sadece kızın anlattığı hikaye geliyor, ne vakıf, ne cemaat hiçbir şey yok, soruşturma dosyası da yok, mağdurun anlattığı kadar var, o anlattıkça öğreniyoruz. Kaldı ki burada anonim kalmak hayati önemde. İsim veremiyoruz, ortada henüz dava yok, mağduru korumakla yükümlüyüz, çıkıp ne diyebiliriz? Biz üzerimize düşen her şeyi yaptık.

Nagehan Hanım üzülerek şunu da söylemeliyiz, buna benzer, aile içi taciz, tecavüz, erken yaşta evlilik mağduru o kadar çok kişi var ki bize başvuran… Öyle travmatik hikayeler ile karşılaşıyoruz, öyle yaraları sarmaya çalışıyoruz ki… H.K.G., bizim için çok önemli ama diğer tüm mağdurlar da öyle… Sizden ricamız kamuoyunu H.K.G.’nin yeni hayatına başlayabilmesi için sürecin hassasiyeti konusunda uyarmanız.'"

H.K.G İFADELERİNİ YALANLADI

Hürriyet'ten Musa Keser'in haberine göre, 6 yaşındayken evlendirilen H.K.G. 2012 yılındaki soruşturmada verdiği ifadenin arka planını anlattı. H.K.G. ifadenin kendi beyanları olmadığını, ailesi tarafından hazırlanan ifadeyi imzaladığını söyledi.

H.K.G. o ifadeyi 17 Ağustos 2012’de Sancaktepe İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün Çocuk Büro Amirliği’nde vermiş ve şöyle demişti:

“Kadir İstekli ile tanışıp birbirimizi sevdik. Ailelerimizin onayı ve kendi isteğimizle 7 Nisan 2012’de düğün yaptık. Kimsenin zorlaması ve baskısı olmadan kendi isteğim ve rızam ile ilk cinsel birlikteliğimi resmi nikâhsız eşim Kadir İstekli ile yaşadım. Benim asıl yaşım 17’dir. Babam benim yaşımı okula gitmeden hafız olayım diye küçük yazdırmış. Resmi nikâhımı da 16 yaşıma girince mahkeme kararı ile yaptırmayı düşünüyoruz. Kimseden davacı, şikâyetçi değilim.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN