Bakanlıktan ''Fırat Nehri'ne siyanür bulaştı'' iddialarına yanıt

Bakanlıktan ''Fırat Nehri'ne siyanür bulaştı'' iddialarına yanıt

Erzincan İliç'te bulunan maden sahasında dün meydana gelen toprak kaymasının ardından siyanürlü toprağın Fırat Nehri'ne aktığı iddia edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan konuyla ilgili "Akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı menfezin kapakları kapatılmıştır." açıklaması geldi.

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası'nda çıkarılıp istiflenen toprak, dün öğle saatlerinde kaydı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. 9 işçi, toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye il Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. 827 personelle arama kurtarma çalışması 2 gündür devam ediyor.

SİYANÜRLÜ TOPRAK FIRAT NEHRİ'NE AKTI İDDİASI

Toprak kayması sonucu siyanürlü toprağın Fırat Nehri'ne aktığı iddia edildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ise vatandaşları tedirgin eden iddianın gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

'MENFEZİN KAPAKLARI KAPATILDI'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan da siyanürün Fırat Nehri'ne aktığı iddialarıyla ilgili açıklama geldi. Yapılan açıklamada, "Maden sahasında yaşanan toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı menfezin kapakları kapatılmıştır.

İlk andan itibaren Sabırlı ve Çöpler dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirlenmiş noktalardan rutin olarak anlık numuneler alınmaya başlanmış ve takibi yapılmaktadır. Şu an için bir kirlilik tespit edilmemiştir." ifadelerine yer verildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN