Banka hesabından para yollayanlar dikkat! Açıklamaya bunu yazmayan yandı: Paranız buhar olabilir

Banka hesabından para yollayanlar dikkat! Açıklamaya bunu yazmayan yandı: Paranız buhar olabilir

Banka hesabından para yollayanların dikkat etmesi gereken önemli bir açıklama yapıldı. Açıklama kısmına yazılan ibarelerin önemine değinen Yargıtay, emsal bir karara imza attı.

Banka işlemlerinde yapılan havale ve EFT işlemlerinde dikkat edilmesi gereken önemli ve hususlar açıklandı. Son yıllarda bankalar üzerinden yapılan işlemlerde artış görülürken maaş hesabı sistemi ile bankalarda müşteri sayısını arttırmaya devam ediyor. Pandemi sürecinde sokağa çıkma yasağı bankalara yererken şimdilerde de vatandaşlar en ufak işlemlerini bile banka yoluyla halletmeye çalışıyor. Fatura ödeme, taksit ödeme ya da borç para verme gibi işlemler banka üzerinden yapılırken internet bankacılığı üzerinden yapılan ücretsiz havale ve EFT işlemleri için önemi bir karar alındı. Böyle yapanlar Yargıtay’ın engeline takılıyor. Yargıtay bu kişiler için yeni bir emsal karar açıkladı.

EFT VE HAVALE YAPANLAR DİKKAT

Yargıtay banka üzerinden yollanan borç para için milyonlarca kişiyi ilgilendiren emsal bir karara imza attı. İstanbul'da kendisinden borç isteyen arkadaşının hesabına 4 ay arayla 50.000 doların ardından 10 bin dolar para gönderen kişi, arkadaşının kardeşine de davalıya da 20.000 dolar teslim etti.

eft-havale.jpg
Aradan geçen süreç içerisinde borç para geri ödenmeyince konu yargıya taşındı. 80.000 dolarını alamayan kişi parasını geri almak için icra takibi başlattı. İcra talebine itiraz edilince konu mahkemeye taşındı. Para gönderme işlemi sırasında paranın borç verildiğine dair bir ibare olmaması nedeniyle davacının kendisi tarafından daha önce ödenen borcun iade edildiğini belirterek davanın reddini istedi.

para-gondermek.jpg

İstanbul Anadolu 15. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından alınan karar kapsamında banka Swift mesajlarında borç kaydı yer almadığı nedeniyle ödenen paranın maddi destek sınıfında yer aldığı belirtildi. Gönderilen paraların borç olarak gönderildiğinin ispat edilememesi gerekçesi ile davanın reddine karar verildi.

BORÇ GÖNDERİRKEN AÇIKLAMAYA NE YAZILMALI?

Bankalardan yapılan EFT ve havale işlemlerinde para gönderen kişilerin açıklama kısmını boş bırakması büyük bir sorunu beraberinde getiriyor. Yargıtay tarafından alınan son karar doğrultusunda bir borcun ödenebilmesi için gönderilen paranın neden gönderildiğinin belirtilmesi gerekmektedir. Gönderilen paraların açıklama kısmında borç olduğunu belirtilmemesi durumunda davada siz borcu ödemiş konumunda bulunabilirsiniz.

para-cekme-atm.jpg

Bu kapsamda herhangi bir yere para gönderirken neden olduğunu özellikle belirtmeniz gerekiyor. Borç gönderdiğiniz paraların altına özellikle borç ibaresine yazmanız alınan borç paranın iadesi nafaka ödemesi bir hizmet ya da fatura karşılığında ödeme yapılması durumunda “numaralı fatura ya da şu hizmet karşılığında” bu ifadelerinin bulunması gerekmektedir. Aksi durumda ödediğiniz paraları tekrar ödemek durumunda kalabilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN