Bu kişiler emekli olacağını bilmeden hala çalışıyor! 4/A, 4/C çalışanları dikkat: SGK o grubu yayınladı

Bu kişiler emekli olacağını bilmeden hala çalışıyor! 4/A, 4/C çalışanları dikkat: SGK o grubu yayınladı

Milyonlarca kişinin kurduğu emeklilik hayali artık gerçek olacak. Bütün mesleklerde prim günü ve yaş şartı aynı olurken, özel durumlarda bazı meslek grupları için bu şartlarda esnekliğe gidilebiliyor. Bu özel durumlardan birisi de yıpranma hakkı. Peki, emeklilikte yıpranma hakkı nedir, kimleri kapsıyor? İşte cevabı...

Yıpranma hakkı, belirli mesleklerde çalışan kişilere sağlanan bir avantajdır. Bu avantajla vatandaşlar normal şartlara kıyasla daha erken emekliye ayrılabiliyor. Peki, yıpranma hakkı kimleri kapsıyor?

YIPRANMA HAKKI NEDİR?

Fiili hizmet süresi zammı toplumda yıpranma hakkı olarak da bilinmektedir. Yıpranma hakkı ağı işlerde çalışarak, büyük iş yükü altına giren kişilere erken emekli olma imkanı sağlamaktadır.

Bu kapsamda her 360 günlük çalışma karşılığında ekstra gün veriliyor. Bu ek hizmet süresi maksimum 5 yıl olabiliyor. Verilen sürenin ise en faza 3 yılı emeklilik için gereken yaş şartından düşülüyor. Özellikle yer altı iş alanlarında çalışanlar için bu süre sınırlaması uygulanmıyor.

emeklilik-1.jpg

YIPRANMA HAKKI KİMLERİ KAPSIYOR?

TSK ile EGM personeline 8 yıla kadar fiili hizmet imkanı sağlanmaktadır. 4/A statüsünde yani işçi olarak çalışanlarla 4/C yani memur statüsünde çalışanlar da bu haktan yararlanmaktadır.

Yıpranma hakkından yararlanarak erken emekli olacak 45 meslek grubu SGK tarafından yayınlanmaktadır. Çalışanların bu haktan yararlanmak için minimum 3600 gün çalışmış olma şartına uyması gerekiyor.

emeklilik-2.jpg

MESLEKLERE GÖRE EKLENECEK EK GÜNLER

Mesleklere göre eklenecek ek günler 60-180 gün arasında değişmektedir:

Yer altı işçilerine her yıl 180 gün,

TSK personeline 90 gün,

Kurşun, arsenik, cam işlerinde çalışanlara 60 gün,

Basın kartı yönetmeliği doğrultusunda basın kartı sahibi olmak şartıyla fiilen çalışanlara 90 gün,

EGM ile MİT çalışanlarına ise 90 gün eklenmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN