Burası Amerika, Afrika değil Türkiye! Katil arı istilası başladı... Ölümcül yılan, dev örümcek derken bir bu eksikti

Burası Amerika, Afrika değil Türkiye! Katil arı istilası başladı... Ölümcül yılan, dev örümcek derken bir bu eksikti

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte çoğu canlı doğaya akın etmeye başladı. Sık sık gündeme gelen yılan haberleri bu sefer yerini katil arılara bıraktı. Burası Amerika değil Türkiye! O ilimizde katil arı istilası başladı. Ölümcül, yılan, dev örümcek derken bir bu eksikti. Görenler kaçacak yer arıyor. Uzmanlar son dakika olarak uyardı. Tek ısırığı ile hastanelik ediyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte birçok canlı türü doğaya akın etmeye başladı. Özellikle ülkemizde son dönemlerde yılan haberleri sıklıkla görülürken bu sefer arı istilası başladı. Burası Amerika değil Türkiye! Katil arı istilası başladı. Ana vatanı Çin’den 9 yıl önce gelerek Doğu Karadeniz’deki kestane ormanlarını istila eden arılar o ilimizi ele geçirdi. Ölümcül yılan, dev örümcek derken bir bu eksikti!

BURASI AMERİKA DEĞİL TÜRKİYE!

Ana vatanı Çin olan, Türkiye'de ilk kez 2014’te Yalova'da ortaya çıkan, halk arasında 'katil arı' ya da 'gal arısı' olarak bilinen 'Dryocosmus kuriphilus' türü böcek, 2021'de Doğu Karadeniz ormanlarında görülmüştü. Bu süreçte Trabzon, Rize ve Artvin’deki kestane ormanlarını istila eden ve ağaçların dal, yaprak ve tomurcuklarına yerleşerek yuva yapan böceğe karşı bölgede, ‘Torymus sinensis’ türü böcekler doğaya salınarak biyolojik mücadele başlatıldı.

ghhghgh-16.jpg

Gal arısının yumurtalarını yiyen faydalı böcekli mücadelenin yanı sıra, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ve Bursa Üniversitesi’nce feromon tuzaklı biyoteknik mücadele yöntemi geliştirildi. Denemelerde, malt ve şeker içerikli preparatın yaydığı kokuya gelen böceğin ağaçlara asılan sarı renkli yapışkan tuzaklara yakalandığı gözlendi.

KATİL ARI İSTİLASI BAŞLADI

Konuyla ilgili önemli bilgiler paylaşan Trabzon Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz, "Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, Bursa Üniversitesi’yle yapılan çalışmalar neticesinde ikinci bir mücadele şekli olarak, feromon tuzaklı biyoteknik mücadele şekli benimsendi. Bunun çalışmaları devam ediyor. Biz de müdürlük olarak, bölgemizde zarar gören sahalarda bu mücadeleyi başlattık. Bu sene deneme alanlarında, zararlıyla mücadelenin şeklini belirlemek için deneme çalışmaları yapıyoruz. Bunun için Araklı ve Sürmene’deki bal ormanlarımızda bu mücadeleye yön çizebilmek için 100 tane feromon asarak mücadeleyi başlattık. Bunlar deneme aşaması. Çıkacak verilere göre artırılıp geliştirilmesi için çalışmalar devam edecek." çağrısında bulundu.

gfgfgf-2023-06-21t122012-581.jpg

UZMAN ACİL DURUM İLAN ETTİ

Öte yandan dün Batman’ın Kozluk ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte ortaya çıkan ‘Sarıkız’ örümceği paniğe neden oldu. Dev örümcek bölge halkını paniğe sürüklerken ekipler olaya hemen müdahale etti.

ghghgh-2023-06-21t122150-029.jpg

Uzmanlar bu örümcek türünün oldukça zehirli ve 1 metreye kadar da zıpladığını belirtirken havaların ısınmasıyla birlikte daha da artacağını söylediler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN