CHP 'kentsel dönüşüm' yasasının iptali için AYM'ye başvurdu

CHP 'kentsel dönüşüm' yasasının iptali için AYM'ye başvurdu

CHP, kentsel dönüşüm yasasının iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın "Şimdi sizin evinizin bulunduğu alanı rezerv alanı olarak Cumhurbaşkanı bir gece yarısı Resmi Gazete'de ilan edebiliyor. Arkasından size 90 gün içerisinde konutunu tahliye etmenize yönelik bir yazı geliyor, üstelik de o Tebligat Yasası'nın emredici hükümlerine uyulmadan yapılıyor." dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında açıklamalar yaptı. Günaydın, kamuoyunda 'kentsel dönüşüm' yasası olarak da bilinen 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını söyledi.

murrr.jpg

'KONUT DOKUNULMAZLIĞI İHLAL EDİLMİŞ OLUYOR'

Günaydın, "Biz kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması, konut stokumuzun dayanıklı hale getirilmesi, kentlerimizin dirençli hale getirilmesi için çalışıyoruz. Ancak buralardan birilerinin rant üretmesini istemiyoruz.

Şimdi sizin evinizin bulunduğu alanı rezerv alanı olarak Cumhurbaşkanı bir gece yarısı Resmi Gazete'de ilan edebiliyor. Arkasından size 90 gün içerisinde konutunu tahliye etmenize yönelik bir yazı geliyor, üstelik de o Tebligat Yasası'nın emredici hükümlerine uyulmadan yapılıyor.

Böylece konut dokunulmazlığı, mülkiyet hakkı, ölçülülük ilkesi, orantılılık ilkesi, etkili başvuru ilkelerinin tamamı ihlal edilmiş oluyor. Arkadaşlar; 9 Kasım 2023 tarihinde yayımlanmış bu yasaya karşı 4 Ocak 2024 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi Anayasa Mahkemesi başvurusunu yapmıştır. Bir kez daha söylüyorum; biz kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması, konut stokumuzun dayanıklı hale getirilmesi, kentlerimizin dirençli hale getirilmesi için çalışıyoruz. Ancak buralardan birilerinin rant üretmesini istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

'YARTTAŞLARIMIZA TABUT OLAN EVLERİ HATIRLIYORUZ'

AK Parti'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Murat Kurum'un aday gösterilmesiyle ilgili, Murat Kurum'un, 2018 ile 2023 yılları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığını hatırlatarak "Murat Kurum'un 2019 yılında imar affına imza atan bir bakan olarak tarihe geçtiğini ve bu imar affı içinde yurttaşlarımıza tabut olan evleri hepimiz hatırlıyoruz.

Böyle bir sicilden sonra 'İstanbul'u kentsel dönüşüm alanında dirençli bir kent haline getireceğiz' diyorlar. 25 yıldır neden yapmadınız? Bu saatten sonra ne yapacaksınız? Soru bu kadar açıktır. Gelelim ulaşım meselesine; Murat Kurum dün Ulaştırma Bakanı ile beraber bir fotoğraf veriyor. Haritanın başına geçmişler, adeta haritaya bakarak İstanbul'un sorunlarını çözüyorlar. 2017 yılında merkezi hükümet AK Parti'deyken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de AK Parti tarafından yönetilmekteyken finansmanını ve yönetimini halledemediğiniz için metro inşaatlarının tamamını durduran ve çürümeye terk eden Mevlüt Uysal yönetiminde sizin belediyeniz değil miydi? Ve şimdi tüm engellemelerinize rağmen o metroların inşaatı devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN