DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Sudan, Booking.com’un Türkiye’deki konaklama tesisleri için yurt içi rezervasyon hizmetinin 9 yıldır engellenmiş olmasını ve TBMM gündemindeki dijital platform düzenlemelerini değerlendiren yazılı bir açıklama yayımladı.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Sudan
Türkiye’de tüketicilerin dünyadaki standart rezervasyon imkânlarına neden erişemediğini sorgulayan Sudan, 2017 yılındaki dijital ekonomi koşulları ile günümüz koşullarının taban tabana zıt olduğunu vurguladı.
"2017’DEKİ EKONOMİ KOŞULLARIYLA BUGÜN AYNI DEĞİL"
Sürecin temelinde seyahat acentelerinin haksız rekabet iddialarının yer aldığını hatırlatan Zeynep Sudan, aradan geçen dokuz yılda dünyada dijital ekonominin köklü bir değişim geçirdiğini belirtti. Sudan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye’nin turizm sektörü dijitalleşirken, dünyada milyonlarca insanın kullandığı çevrimiçi rezervasyon platformlarının Türkiye’deki faaliyetleri konusunda hâlâ önemli bir soru işareti bulunuyor: Türkiye’de tüketici neden dünyadaki diğer ülkelerde kullandığı rezervasyon imkanlarına aynı şekilde erişemiyor? 2017’nin dijital ekonomi koşullarıyla 2026’nın dijital ekonomi koşulları aynı mı? Bizce değil."
"DİJİTAL PLATFORMLAR DENETİMSİZ BIRAKILMAMALI AMA YASAKLANMAMALI DA"
Türkiye’nin yasakçılık ile adil düzenleme arasında bir tercih yapmak zorunda olduğunu belirten Sudan, denetimin vatandaşı seçeneksiz bırakacak bir yasaklama biçimine dönüştürülmemesi gerektiğini söyledi:
"İşte tam da bu noktada Türkiye’nin artık ‘yasakla mı, düzenlemeyle mi?’ sorusuna cevap vermesi gerekiyor. Bizim yaklaşımımız nettir: Dijital platformlar denetimsiz bırakılmamalıdır. Ancak denetim, vatandaşın seçme hakkını ve Türkiye’nin turizm sektörünün rekabet gücünü ortadan kaldıran bir yasaklama biçimine de dönüşmemelidir."
YABANCI PLATFORMLAR İÇİN 6 KRİTİK ŞART
DEVA Partili Zeynep Sudan, yabancı dijital konaklama platformlarının Türkiye pazarında faaliyet gösterebilmesi için karşılaması gereken 6 temel kuralı şu şekilde sıraladı:
- Türkiye temsilcisinin bulunması
- Türk hukukuna tam tabi olması
- Vergi ve turizm payı yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmesi
- Tüketici haklarını güvence altına alması
- Konaklama tesislerinin yasal izin ve belgelendirme şartlarına uymasını sağlaması
- Yerli seyahat acenteleri ve işletmeler karşısında haksız rekabet yaratmaması
"REKABET KURULURSA TÜKETİCİ KAZANIR"
Gerekli yasal ve mali kriterlerin sağlanması durumunda engellerin kaldırılmasının pazara kalite getireceğini savunan Sudan, "Rekabetin olduğu yerde tüketici daha fazla seçenek bulur. Daha fazla seçenek ise doğru koşullarda daha kaliteli hizmet ve daha uygun fiyat anlamına gelir. Türkiye’nin ihtiyacı yabancı platformları dışlamak değil; aynı kurallara tabi, şeffaf ve adil bir rekabet düzeni kurmaktır" ifadelerini kullandı.
TBMM’DEKİ KANUN TEKLİFİNE ÇAĞRI: "YASAKLAMAK DEĞİL, YÖNETMEK GEREK"
Hâlen TBMM gündeminde bulunan Yabancı Dijital Konaklama Platformları Kanunu Teklifi’ne ilişkin milletvekillerine ve iktidara çağrıda bulunan Sudan, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
"Booking.com meselesi artık yalnızca bir internet sitesine erişim meselesi değildir. Bu konu; dijital ekonomiye nasıl baktığımızın, rekabet hukukunu nasıl uyguladığımızın ve tüketiciye ne kadar seçenek sunduğumuzun bir göstergesidir. Türkiye 2017’nin dijital ekonomi anlayışıyla 2026’nın turizm ekonomisini yönetemez.
DEVA Partisi olarak çağrımız açıktır: Yabancı dijital konaklama platformları için açık, öngörülebilir ve eşit kurallar belirleyelim; vergisini ödeyen, Türk hukukuna uyan platformların önünü açalım. Vatandaşın seçme hakkını, işletmelerin rekabet hakkını ve Türkiye’nin büyüme hakkını aynı anda koruyabiliriz. Türkiye’nin dijital ekonomide ihtiyacı olan şey engeller değil, adil kurallardır."
