Elektronik sigara kullanımı o tarihte yasaklanıyor! Her nefeste zehir saçıyor... Bilim insanları üstüne basa basa uyardı

Elektronik sigara kullanımı o tarihte yasaklanıyor! Her nefeste zehir saçıyor... Bilim insanları üstüne basa basa uyardı

Son zamanların en popüler ürünlerinden biri olan elektronik sigara o tarih itibari ile yasaklanıyor. İnsan sağlığına ciddi zararları olan ve her nefeste zehir saçan elektronik sigara kullanımı için bilim insanları bir takım uyarılarda bulundu.

Elektronik sigaralar her geçen gün popülaritesini artırırken insanlara zarar vermeye devam ediyor. Dolayısıyla her hükümet kendi ülkesi için önlemler almaya çalışıyor. Bu kapsamda Avustralya, nikotin bağımlılığıyla mücadele adı altında tek kullanımlık elektronik sigaraların ülkeye girişine 1 ocak itibariyle yasaklayacak.

YENİ BİR YASAK DAHA

Avustralya'da yapılan ithalat yasağının yanı sıra sağlığa zararlı olduğu düşünülen tek kullanımlık sigaraların üretimi ve reklamı ile alakalı yeni kurallar getirilecek. Yeni yıl itibariyle geçerli olacak bu kurallar kapsamında ülkede keyfi olarak elektronik sigara kullanımı tamamen sonlandırılacak.

yeni-proje-3.jpg

Normal şartlarda sigarayı bırakmak için piyasaya sürülen elektronik sigaralar tam aksine insan vücudu için farklı zararlarıyla ortaya çıktı. Buna ilişkin olarak Avustralya Sağlık Bakanı Mark Butler, bunun "nikotine bağımlı yeni bir kuşak" yarattığını söylüyor.

SADECE REÇETE İLE ALINIYOR

Avustralya'da 2021 senesinden beri, nikotin içerikli elektronik sigaralar sadece reçeteyle alınabiliyor. Lakin böyle bir kısıtlamaya rağmen bağımlılık düzeyinin her geçen gün arttığı ifade ediliyor. Bu kapsamda Sydney Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre 14 ila 17 yaş arası gençlerin dörtte birinden fazlası elektronik sigara kullanıyor.

yeni-proje-1-004.jpg

Bunun yanı sıra Avustralya Kanser Konseyi Vakfı’nın araştırmaları kapsamında aynı yaş grubundaki her 10 gençten 9’u elektronik sigaralara kolaylıkla erişebiliyor. Bu kapsamda ülke hükümeti elektronik sigaranın önüne geçmek için yeni önlemler alacak. Bakan Butler, elektronik sigara ithalatı yasağının 1 Ocak'ta başlayacağını, Mart'tan sonra da tekrar doldurulabilir -tedavi amaçlı olmayan- elektronik sigaraların ülkeye girişinin yasaklanacağını duyurdu.

yeni-proje-2-002.jpg

UZMANLAR ÜSTÜNE BASA BASA UYARIYOR

Uzmanlar elektronik sigaraların uzun vadedeki etkilerinin henüz olarak tam saptanmadı ağını ifade ederken ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nin araştırmaları kapsamında elektronik sigaralar ile astım ve akciğer hastalıkları arasında doğrudan bir ilişki bulunuyor. Öte yandan Avustralyalı bilim insanları elektronik sigaraların içerisinde bulunan sınırlardaki kimyasalların akciğer sağlığına direkt etki ettiği uyarısını yapıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN