Evalıp satacak olanlar dikkat etsin! Ceza alabilirsiniz.

Evalıp satacak olanlar dikkat etsin! Ceza alabilirsiniz.

Evalıp satacak olanlar dikkat etsin! Ceza alabilirsiniz.

Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ev ücretlerinin pahalı olmasının ardından tapu rayiç bedelleri ile asıl satış belgeleri arasında büyük bir fark olduğunu açıklayarak gerçek belgeleri saklayan kişiler için ağır yaptırımlar olacağını açıkladı.

Maliye Bakanı Nebati, tapuda rayiç bedellerinin olduğundan daha az gösterilmesi durumunun Türkiye’nin önemli aşılamayan sorunlarından biri olduğunu ileri sürerek satıcıların bu konuda dikkatli olması gerektiğini aksi taktirde yaptırım yapılacağını ve durumun araştırıldığını ifadelerinde bulundu.

Ev alacak ve satacaklar dikkat! Çok ağır cezalar yiyebilirsiniz

TAPU BEDEL ÜCRETİ KİME AİTTİR?

Ev alıp satacaklar evin bulunduğu ilçedeki belediye aracılığıyla randevu oluşturmanız gerekiyor. Oluşturulan randevu sonucunda ilgili kişiler tarafından aranarak daire bedeli sorulmaktadır. Tam bu noktada konut sahibi olan kişiler daha az ücretlendirme için gerçek fiyat bedelini saklayarak daha düşük beyan sunmaktadır.

Tapuda ödemeniz gereken fiyat, konutun satış ücretinin %4’ü olarak hesaplanıyor. Resmi olarak sunulan bu bedel alan kişi ve satan kişi arasında %2 olarak aktarılsa da ödemeyi daireyi alacak kişi sağlıyor. Bu bedeli daireyi isteyen kişi ödemektedir. Bu bedeli daha ucuza getirmek isteyen kişiler, farklı yollara başvurarak ödemeyi ucuza getirmeye çalışmaktadırlar.

Örnek verilecek olursa size bağlı konutunuzu 1 milyon TL’ye satmak istiyorsunuz. Bu işlemi gerçekleştirmek için belirlemiş olan %4’lük tapu harcını yani 40 bin TL’sini ödemiş olmanız gerekiyor. Fakat ikamet ettiğiniz ilçedeki belediyenin “m2 başına en düşük bedeli” satış ücreti olarak gösterirsiniz, konutun satış ücretinin 200 bin lira şeklinde ifade edebiliyorsunuz. Bu durumda tapu harcında ödemeniz gereken 40 bin TL’lik tutar, bu yöntem ile 8 bin TL oluyor. Fakat bu yollarla işlem yaparak başvuru yaparsanız ve bu tespit olursa daha fazla cezayı ödemek zorunda kalacaksınız.

CİDDİ YAPTIRIMLAR YAŞANACAK

Tapuda konut rayiç bedellerinin olduğundan daha az gösterilmesi durumunun Türkiye’nin önemli sorunlarından biridir. Maliye Bakanı Nebati, bu konuyla ilgili ciddi derecede ileri çalışmaların olduğunu, usulsüzlük yapan vatandaşların yaptırıma maruz kalacağını söyledi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN