EYT bekleyenler dikkat: Maaş hesabı değişti! Kıdem tazminatı ise...

EYT bekleyenler dikkat: Maaş hesabı değişti! Kıdem tazminatı ise...

EYT düzenlemesiyle milyonlarca çalışanın emekli olmasına karşın eynı işyerinde çalışaya devam etmesi bekleniyor. Fakat EYT'lilerin bu haktan yararlanabilmesi için kağıt üzerinde işyerinden kendi istekleriyle ayrılmaları gerekiyor. Bu noktada EYT'lilerin kıdem tazminatı, ihbar süresi ve yıllık izin gibi hususların nasıl olacağı merak konusu oldu. İşte, EYT son dakika haberleri...

Emeklilikte yaşa takılan (EYT) çalışanların emekli olması için hazırlanan yasa düzenlemesi, ilerleyen haftalarda TBMM'de kabul edilerek kanunlaşacak.

EYT'LİLER KIDEM TAZMİNATI ALACAK MI?

EYT düzenlemesiyle yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi emekli olma hakkı kazanacak. Milyonlarca çalışan EYT hakkından yararlanabilmek için işyerinden önce ayrılacak daha sonra birçoğu tekrar aynı işyerinde yeniden çalışmaya başlayacak.

Bu şekilde iş sözleşmesi sona erdikten sonra tekrar aynı işverene bağlı olarak çalışma, kıdem tazminatı, ihbar süresi ve yıllık izin hakkında birçok soruyu da gündeme getiriyor.

Kıdem tazminatı ve ihbar süresinden farklı olarak yıllık izin Anayasal dinlenme hakkının bir uzantısı olarak ayrı bir öneme sahip. Çalışılan yıllara bağlı olarak hak kazanılan yıllık izin hakkının EYT düzenlemesi sonrasında işten ayrılma halinde sıfırlanıp sıfırlanmayacağı akıllara takılan soruların başında geliyor.

cem-kilic-son-yazisi.jpg

EYT MAAŞI DAHA DÜŞÜK MÜ OLACAK?

Sosyal güvenlik uzmanı Cem Kılıç, Milliyet'teki köşesinde konuyla ilgili şunları aktardı:

Yıllık ücretli izin süreleri İş Kanunu'nda belirlenmiştir. Bu konudaki kanun maddesi nisbi emredici hukuk kuralı şeklindedir.

Yani bir alt sınır vardır, fakat bir üst sınır yoktur. Kanunda belirlenen izin sürelerini kullanabilmenin temel koşulu o işyerinde en az bir yıldır çalışıyor olmaktır. Fakat günümüzde yıllık iznin işçilerin verimi üzerindeki etkisini fark eden çoğu işveren bir yılını doldurmayan işçilerine dahi avans hatta ek izin hakkı tanıyabilmektedir.

İş Kanunumuza göre, bir yıldan beş yıla kadar çalışmış işçiye 14 günden, beş yıldan fazla on beş yıldan az çalışmış işçiye 20 günden, on beş yıl ve daha fazla çalışmış işçiye 26 günden az izin verilemez. 18 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük işçilere ise 20 günden az izin verilemez.

İzin hakkı çalışma süresine bağlı olarak belirlendiği için iş sözleşmesinin sona ermesi halinde bu çalışma süresinin de sıfırlanıp sıfırlanmayacağı büyük önem taşıyor.

Yıllık izne hak kazanma ve hak kazanılacak sürenin hesabında işverenin aynı veya değişik işyerlerinde aralıklı geçen sürelerin birleştirilmesi yıllardan beri tartışma konusuydu.

İşçi işverenin işyerinden ayrıldıktan bir süre sonra veya ayrılma hukuka uygunsa hemen tekrar aynı işverenin yanında çalışmaya başlarsa, önceki hizmet süresinin, yeni çalışmaya başladığı süreye dahil edilip edilmeyeceği net olarak belirlenmemişti.

Bakan Bilgin'in açıklamaları şu şekilde: EYT'de ilk maaşların Mart'ın 1'inde ödenmesini bekliyoruz. Buna hazırlıklarımızı yaptık. Süreç Meclis'in iradesindedir.

EYT tarihinde bir esneme olmaz ama erken olabilir. Kamudaki EYT'liler emekli olmayacaktır. EYT'li maaşında az zam iddiası doğru değildir.

Geçici işçi sorununu seçim öncesi çözeceğiz. EYT'den sonra Meclis'e getireceğimiz konulardan birisi de budur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN