İktidar ortağı, 2023 asgari ücret miktarını açıkladı: Bu rakamın altında olmayacak

İktidar ortağı, 2023 asgari ücret miktarını açıkladı: Bu rakamın altında olmayacak

EYT'de tartışılan yaş şartına karşı çıkarak, kademe olmadan çıkarılacak bir düzenlemenin bütçe ilave bir yük getirmeyeceğini dile getiren BBP lideri Mustafa Destici, 2023 asgri ücret için de tahminini kamuoyuyla paylaştı.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara değindi.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ve kamu iktisadi teşebbüslerinde (KİT) çalışan sözleşmeli personelin durumunun 2023 Ocak ayı başında TBMM gündemine getirileceğine inandığını dile getiren Destici, EYT konusunda şu değerlendirmelerde bulundu:

mustafa-destici-tbmm.jpg
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici

"BÜTÇENİN EYT'Yİ KARŞILAYACAK GÜCÜ VAR"

"8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlar, tekrar yaş şartı ya da kademesi konulmadan emeklilik hakkına kavuşturulmalıdır. Bunun bazı çevreler tarafından ifade edildiği gibi bütçemize kaldıramayacağı bir yük getirmeyeceği aşikardır.

4,5 milyon vatandaşımız var. Yıl başında emeklilik hakkı verildiğinde 1 milyonunun emekli olacağı düşünülüyor. Ortalama 5 bin lira maaş alsalar hazineye yükü 60 milyar liradır. Bu tutarı devletin karşılayamaması gibi bir şey söz konusu değildir. Devlet bütçesinin bundan kat kat fazlasını karşılayacak gücü vardır.

Önemli olan bununla beraber vergi sisteminde değişiklik yapılmasıdır. Pek çok kesim hala vergi ödememektedir. Geçtiğimiz yıl ek bütçe yapılmıştır. Belki gelecek yıl da Türkiye ek bütçe yapmak durumunda kalabilir."

2023 ASGARİ ÜCRET İÇİN RAKAM VERDİ

Destici, asgari ücretin 8 bin TL'nin altında açıklanmayacağına inandığını bildirdi.

Sebze ve meyve fiyatlarının artmasında marketlerin fiyat politikasının etkili olduğunu belirten Destici, "Bu soygunu seyretmeyeceğiz, üstüne gitmeye devam edeceğiz" dedi.

asgari-ucret-ne-kadar-olacak.jpg

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, 1 Aralık 2022 Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Bir rakam söylemem. Makul bir asgari ücretin belirlenmesine çalışılacaktır. Vatandaşımızın alım gücünü artıracak bir artış olacağını düşünüyorum. Alım gücünün artırılması en temel hedeflerimizden biridir. Kimseyi hayat pahalılığı altında ezdirmeyeceğiz. Türkiye'de asgari ücret ortalama ücret anlamına gelmiştir. Umuyorum iyi oldu denilecek bir artış olacaktır" demişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 13 Ekim 2022 Perşembe günü yaptığı açıklamada, asgari ücrette enflasyona dikkat çekerek, "Aralıkta enflasyonun tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız" demişti. Bakan Bilgin, 24 Kasım 2022 Perşembe günü Star TV'de katıldığı programda ise, asgari ücrette yüzde 50'lik bir artış olup olmayacağına ilişkin, "Hayali değil, gerçekçi bir rakam üzerinde durmamız lazım" diyerek, bu oranın altında bir zammın sinyalini vermişti.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, 7 Kasım 2022 Pazartesi günü CNN Türk'te katıldığı bir programda, "Geçen yıl ocak ayında asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı. Yüzde 30 da temmuz ayında yapıldı. Yüzde 80'in üzerinde zam yapılmış oldu. Asgari ücrete zam konuşulurken, minimum düzeyde en düşük yüzde 50 seviyesinde zam yapılır. Asgari ücretin 8 bin 250 TL bandında olacağını düşünüyorum ancak bunun üzerinde de bir rakam olabilir" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN