Kediler ve köpekler depremin sesini duyuyor! Peki hayvanlar depremi önceden haber verir mi? İşte uzman yanıtı

Kediler ve köpekler depremin sesini duyuyor! Peki hayvanlar depremi önceden haber verir mi? İşte uzman yanıtı

Deprem ülkesi Türkiye, bu kez Kahramanmaraş'ta yaşanan depremle sarsıldı. Sosyal medyada bazı kullanıcılar, evde besledikleri evcil hayvanlarının ve sokak hayvanlarının depremden önce ısrarlı bir şekilde sesler çıkardığını dile getirdi. Peki, hayvanlar depremi hisseder mi? Bilim insanları bu soruyu yanıtladı. İşte detaylar...

Kahramanmaraş'ta bugün (6 Ocak 2023 Pazartesi günü) saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 1762 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 385 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.

maras-depremi-nerede.jpg

HAYVANLAR DEPREMİ ÖNCEDEN HİSSEDER Mİ?

İnsan, 20 ila 20 bin hertz aralığındaki sesleri algılayabiliyor. Çoğu deprem dalgasının frekansı 20 hertz'den az. Bu nedenle dalgaların kendisi genellikle duyulmuyor. Bu tür depremlerde insanların duyduğu gürültü çoğu zaman binalardaki kırılmalardan kaynaklanıyor.

Öte yandan işitilebilir aralıkta depremler de mümkün. Bunlar bir gümbürtü olarak duyulabilir.

Bazı kişiler köpek veya kedilerin, insanların duyamadığı deprem seslerini veya titreşimlerini hissettiğine inanıyor. Ancak uzmanlara göre bu, doğrulanabilmiş bir bilgi değil.

Bazı hayvanların davranışlarında depremlerden önce değişiklikler gözlemlenmiş olabilir. Fakat bilim insanlarına göre bu davranışlar tutarlı değil ve çoğu zaman depremden önce algılanabilir bir davranış değişikliği olmuyor.

maras-depremi-neden-oldu.jpg

DEPREMİN HAVASI VE SAATİ OLUR MU?

Antik Yunanlar depremlerin özellikle sıcak ve kuru havalarda meydana geldiğine inanıyordu.

17 Ağustos 1999 depreminin etkisinde kalarak bu inanışı halen taşıyan kişiler var. Ancak uzmanlar kesin bir dille reddediyor.

Benzer şekilde şiddetli sarsıntıların daima sabaha karşı olduğunu düşünenler de mevcut. Öte yandan tarihte akşam saatlerinde gerçekleşmiş birçok deprem var.

6-ocak-2023-deprem-merkez-ussu-neresi.jpg

SIĞINILACAK EN GÜVENLİ YER KAPI EŞİĞİ Mİ?

Bilim insanları kapı eşiklerinin sadece kerpiç evlerde koruma sağlayabileceğini söylüyor. Zira modern yapılarda kapılar, binanın geri kalanından daha sağlam değil.

Aksine kamu binalarında, aceleyle dışarı çıkmaya çalışan insanlar, kapı eşiğine sığınanları ezebilir. Arama Kurtarma Derneği'nin (AKUT) önerisine göre deprem esnasında içeride olanların çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi bir beyaz eşyanın yanına büzülerek yatması daha mantıklı.

maras-depremi-ne-zaman.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN