Türkiye doğalgaz merkezi olmaya hazırlanıyor! Resmi adımlar atılmaya başlandı: Trakya'dan Avrupa'ya dağıtılacak

Türkiye doğalgaz merkezi olmaya hazırlanıyor! Resmi adımlar atılmaya başlandı: Trakya'dan Avrupa'ya dağıtılacak

Türkiye'de yeni doğalgaz kaynaklarının bulunması ile birlikte yeni adımlarda beraberinde geliyor. Türkiye resmen doğalgaz merkezi olacak. Resmi adımlar için kollar sıvandı. Trakya'dan Avrupa'ya uzanan uzun yolculuk Türkiye'yi önemli bir konuma taşıyacak. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

Trakya'da kurulması beklenen doğalgaz merkezi ile Türkiye’nin Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisi olması bekleniyor. Bu yıl içerisinde Trakya'da kurulması planlanan doğalgaz merkezinin detayları merak edilirken BOTAŞ heyetinin bu hafta St. Petersburg'a giderek Gazprom yetkilileri ile görüşmesi bekleniyor. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

TÜRKİYE GAZ BAŞKENTİ OLACAK

2023 yılında Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 18. Dönem Toplantısı düzenlenirken Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından gerçekleştirilecek olan teknik ziyaretin bu hafta yapılması planlanıyor. Rus ve Türk şirketler arasındaki yakın işbirliği işaret edilirken gaz merkezi için Türk heyetinin St. Petersburg'a giderek proje için anlaşmaların yapılacağı belirtildi.

gaz-hatti.jpg

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptıkları görüşmede Türkiye'nin en güvenli tedarik zinciri güzergahını oluşturduğu belirtildi. Avrupa'dan çok daha güvenli bir güzergah haline dönüşen Türkiye'nin İkmal merkezi olarak görülebildiği ifade edildi. Türkiye tarafından olumlu karşılanan öneri ile birlikte doğalgaz İkmal Merkezi kurulması halinde Rus gazının Avrupa'ya ve uzak coğrafyalara Türkiye üzerinden açılması bekleniyor. Sabah’ın haberinde yer alan bilgilendirmeler doğrultusunda Trakya'da kurulacak doğalgaz merkezinin Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisi olabileceği aktarıldı.

turkiye-gaz-hatti.jpg

TÜRKİYE'DE BULUNAN HATLAR

BATI HATTI:845 kilometre uzunluğunda bulunan Rusya- Türkiye Doğalgaz Boru Hattı, Bulgaristan sınırında yer alan Malkoçlar’dan girerek İstanbul'dan geçip Ankara'ya ulaşan bir hattır. Hattın kapasitesi ise 14 milyar metreküp.

MAVİ AKIM: Yılda 16 milyar metreküp doğalgaz Taşıyan Bu hat Rusya'dan Karadeniz geçişi ile Türkiye'ye ulaşan bir hattır. Rusya topraklarında, İzobilnoye-Djubga arasında bir boru hattı sistemi; Karadeniz geçişinde, Djubga-Samsun arasında paralel iki hat, Türkiye topraklarında Samsun- Ankara arasında da bir boru hattı sistemi olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor.

rusya-turkiye.jpg

TANAP: Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP)Dahil olmak üzere 29.7 milyar metreküp doğalgaz akışı sağlayan Bu hat Azerbaycan gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya transit taşınmasını sağlıyor.

TÜRKAKIM: Yılda her biri 15.75 milyar metreküp kapasiteye sahip olan 2 hattan oluşan Bu proje Rusya'dan Türkiye'ye doğalgaz arzunun yanı sıra Avrupa'ya arz imkanı sağlıyor. Türkiye'nin Karadeniz kıyısından alım terminaline ve devamında Türkiye toprakları üzerinden Türkiye'nin komşu devletlerine olan sınırları uzanan bir hat olarak karşımıza çıkmaktadır.

turkiye-gaz-hatti-1.jpg

İRAN - TÜRKİYE: Doğubayazıt'tan başlayıp Erzurum, Sivas ve Kayseri üzerinden Ankara'ya uzanıyor. Hattın bir kolu da Konya üzerinden Seydişehir'e ulaşıyor.

BAKÜ-TİFLİS-ERZURUM: Güney Hazar Denizi'ndeki Şahdeniz sahasında üretilen doğalgaz Türkiye'ye ulaştırılıyor.

TÜRKİYE-YUNANİSTAN GAZ ENTERKONNEKSİYONU: Güney Avrupa Gaz Ringi'nin ilk aşaması olan hat, İpsala sınır noktasında Yunanistan'a giriş yaparak Gümülcine'de sona eriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN