Çalışana büyük müjde! 4A, 4B, 4C, SSK ve Bağ-Kur'lu herkesi ilgilendiriyor! Her ay karşılıksız 1.000 TL ödeme yapılacak...

Çalışana büyük müjde! 4A, 4B, 4C, SSK ve Bağ-Kur'lu herkesi ilgilendiriyor! Her ay karşılıksız 1.000 TL ödeme yapılacak...

Doğalgaz ve ısınma gideri desteğinin detayları açıklandı. Bu kapsamda gerekli şartları taşıyan tüm çalışanlara 1.000 TL'yi bulan doğalgaz yardımı yapılacak. İşte, yardımla ilgili tüm ayrıntılar...

Asgari ücretle çalışan vatandaşların maaşından kesilen 178,4 TL gelir vergisiyle, SGK primlerinden kesilen 454,6 TL'yi almaktan vazgeçen hazine, bu rakamı çalışanların maaşına ekleyecek.

Aynı zamanda işveren kesim de, çalışanlara önceden vergi ile SGK primi ödeyip yaptıkları ödemelerin aylık 1.000 TL'yi bulan kısımları için bundan sonra vergi ile SGK prim ödemesi yapacak. Yani bu rakam işçilerin maaşlarına eklenecek.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, “9 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 7420 sayılı Kanunla çalışanlarla ilgili iki önemli düzenleme yapıldı. Bunlar, Birincisi; Çalışanlara elektrik, doğal gaz ve diğer ısınma gideri karşılığı olarak aylık 1.000 TL'ye kadar yapılacak ödemeler, İkincisi ise; Personele yemek bedelinin nakit olarak ödenmesi ile ilgili." sözlerini kullandı.

ÇALIŞANLARA DOĞALGAZ DESTEĞİ NE OLUYOR?

7420 Sayılı Kanunun geçici 1. maddesiyle, işverenlerin çalışanlarına elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerinin karşılanması için 9 Kasım 2022 tarihi itibariyle 30 Haziran 2023'e dek mevcut maaşlarına ek olarak yapacakları aylık maksimum 1.000 TL'lik ödemeler Gelir Vergisi ile SGK Priminden istisna edilmiştir. Söz konusu düzenlemeyle, işveren tarafından çalışana elektrik, doğalgaz ve ısınma giderine karşılık yapılacak ödeme vergi ile SGK'dan teşvik edilmektedir.

İŞVERENİN DOĞALGAZ DESTEĞİ YAPMASI ŞART MI?

Söz konusu ödemeler zorunlu değildir.

DOĞALGAZ DESTEĞİ ŞARTLARI NELER?

- Her ay toplamda 1.000 TL'yi geçmeyen ödemeler dahildir. 1.000 TL'yi geçen ödemeler gelir vergisi ile SGK primine tabidir.

- Ödemelerin çalışanın mevcut ücretini ile primine esas kazançlarına ek olarak yapılması gerekmektedir. Bu istisnadan yararlanılması için, yapılacak ödemenin mutlak suretle çalışanın mevcut ücreti ile primine esas kazancına ilaveten yapılması şarttır.

- Söz konusu istisnalar 09.11.2022 ile 30.06.2023 tarihlerinde geçerlidir.

- Ödemelerin elektrik, doğal gaz ve ısınma ihtiyaçlarını karşılık yapılması gerekiyor.

 çalışana doğalgaz desteği

DOĞALGAZ DESTEĞİNİN DENETLENMESİ

Ödemelerin doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığının nasıl denetleneceği henüz bilinmiyor. Ancak bakanlığın yakın zamanda müşterek çıkarılacak tebliğ ya da ayrı ayrı çıkarılacak tebliğler ile konuyu aydınlatması bekleniyor.

DOĞALGAZ DESTEĞİNİN HAZİNEYE MALİYETİ

Söz konusu ödemelerde hazinenin bir asgari ücretle çalışan kişiden almayacağı gelir vergisi 178,40 TL, SGK primi de 454,60 TL. Toplamda hazinenin vazgeçtiği miktar 633,00 TL oluyor.

DOĞALGAZ DESTEĞİNİN İŞVERENE MALİYETİ

İşverenin maliyeti de hazinenin maliyetiyle aynı oranda olacak. Aynı zamanda personeline ait yemek ödemesi yapmayan işyerleri, 7420 sayılı kanun kapsamındaki değişiklik ile, günlük yemek bedelinin 51 TL'yi geçmeyen bölümü de gelir vergisinden istisna edilmiştir. 2023 yılında ise bu miktarın 114 TL olması amaçlanıyor.

Ayrıca, yeni düzenlemeyle yemek çeki, kuponu, kartı verilmesi sureti ile yapılan menfaatlere ek olarak nakit ödemesiyle yapılan yemek bedelleri de gelir vergisinin kapsamında olacak. Ancak bu istisna düzenleme SGK primini kapsamamakta. Şuan ki durumda, 51 TL'nin 12,94 TL'lik bölümü SGK primlerinden istisna, aşan kısmı ise prim kesintisine tabi bulunmakta.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN