EYT'nin prim kutusu açıldı! 1970-71-75 doğumlular dikkat: Öncelikli grupta siz de olabilirsiniz

EYT'nin prim kutusu açıldı! 1970-71-75 doğumlular dikkat: Öncelikli grupta siz de olabilirsiniz

Milyonlarca kişinin gözü EYT konusunda verilecek kararda. Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Ocak ayında iki milyona yakın kişinin EYT'den faydalanabileceğini belirtti. İşte, EYT düzenlemesine dair tüm detaylar...

EYT konusunda son dakika açıklamaları peş peşe geliyor. EYT düzenlemesiyle ilgili yaş ve prim şartına kadar birçok detay merakla bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "EYT deyince 8 Eylül 1999'dan önce işe başlamış olanlar. Bunların bazı istisnaları var. Doğum yapmış hanımların, askerlik yapmış olanların borçlanması var." açıklamasını yaptı.

EYT konusunda merak edilen tüm sorulara yanıt veren Bakan Bilgin'in açıklamasından satır başları şöyle:

EYT'DE YAŞ ŞARTI OLACAK MI?

Kabinede benim sunumum yok ama ben bu konuşları kabinede sayın Cumhurbaşkanımıza arz ediyorum. Ben bu toplantıda da geldiğimiz son aşamayı Cumhurbaşkanımızla paylaşacağım, ileteceğim, kendisi değerlendirecek. Kabinede karar çıkar mı kesinlikle söyleyemem ama değerlendirileceğini söyleyebilirim.

Seçenekli bir tablo var önümüzde. Ben bu tabloyu arz edeceğim. Bir yaş aralığı olması ihtimal dahilindedir. Henüz netleşmedi. İmkanlar nispetinde en kapsayıcısı olacak. Ödemelerde firma limitlerinden düşmeyecek bir çalışma olacak. Emekli olarak çalışmaya devam ederlerse sosyal güvenlik deste primi ödeniyor. O prim şimdi yüksek. Emekli olmadan çalışanlarla aynı seviyeye getirmeye düşünüyoruz."

 eyt

YAŞ SINIRI OLACAK MI?

EYT'de en fazla merak edilen konuların başında yaş sınırı geliyor. Herkesin merak ettiği sorunun net bir yanıtı olmasa da Bakan Bilgin konuyla ilgili, "Toplam tabloyu gördükten sonra yaş sınırına karar verilecek. EYT'de ortalama yaş 49.9 çıkıyor" sözlerini kullandı. Yani yaş sorusunun cevabı düzenleme açıklandığında verilmiş olacak.

NE KADAR PRİM GEREKLİ?

8 Eylül 1999 öncesinde sigortası başlayan SGK'lı çalışanlarda 5000, BAĞ-KUR ile memur kadınlarda 7.200, erkeklerde de 9000 prim gününün tamamlanması gerekiyor. Hizmet süresi şartı ise kadın çalışanlarda 20 erkek çalışanlarda 25 sene olarak belirlendi.

3600 GÜN YETERLİ OLACAK

Kısmi emeklilik konusuna değinen Bakan Bilgin, "1999'daki şartlar neyse, çalışma süresi, hizmet süreleri değişmiyor" sözlerini kullandı. Bu kapsamda, 8 Eylül 1999 tarihinden önceki şartlar doğrultusunda kısmi emeklilik için SSK'lı çalışanlarda 3600, BAĞ-KUR'lu çalışanlarda ise 5400 prim günü aranacak.

BORÇLANMANIN ETKİSİ

EYT 8 Eylül 1999'dan önceki tarihlerde sigorta girişi yapılanları kapsıyor. Fakat 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortası başlayıp borçlanma ile başlama tarihini öne çekenlerin de düzenleme kapsamında olacağı öngörülüyor.

 eyt

EYT KAPSAMINA ALAN FORMÜLLER

Sigorta başlangıç tarihini öne çeken ilk borçlanma türü askerlik oluyor. SSK ile BAĞ-KUR'luların sigorta başlangıcı öncesinde yaptıkları askerlik borçlanması, sigortanın başlama tarihini borçlanma yapılan gün kadar geriye atıyor.

Annelerde ise borçlanma doğum ile gerçekleşiyor. Stajla normal sigorta arasında ki doğumunu borçlanmış olan anne, iş başlangıç tarihini borçlandığı gün kadar geriye çekme imkanı buluyor.

Aynı zamanda yurtdışı borçlanmasında da fırsat var. Türkiye'deki sigorta başlama tarihi yurtdışına çıktıktan sonra olan kişiler, sigorta tarihini borçlanma yaptıkları gün kadar geriye çekme imkanı buluyorlar.

Avukatlar da, sigortalı olmadan ilk al ay mahkemede, kalan altı ayı da avukat yanında olacak şekilde toplamda bir senelik staj sürelerini borçlanabilirler. Fakat bütün bu imkanlar ile EYT kapsamına girmek için yapılan borçlanmanın sigortanın başlama tarihini 8 Eylül 1999 tarihinden önceye çekmesi şart. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN