Yaz sıcaklarında fena çarpıyor! Baş dönmesi, bayılma, kanser… Tek çare onda: Bolca tüketilmesi gerekiyor

Yaz sıcaklarında fena çarpıyor! Baş dönmesi, bayılma, kanser… Tek çare onda: Bolca tüketilmesi gerekiyor

Türkiye'de etkisini gösteren sıcak hava dalgası uzmanları da harekete geçirdi. Sıcak havalarda vatandaşların dikkatli olması gerektiği belirtilirken sıcaklardan korunmanın yöntemleri de tek tek açıklandı. Prof. Dr. Mahmut Kılıç, sıcak havalarda tüketilmesi gereken besinleri açıkladı. Yaz sıcaklarının çözümü o besinlerde. İşte yazın tüketilmesi gereken besinler…

İklim krizi ile birlikte hava sıcaklıkları da dünyayı kasıp kavurmaya başladı. Türkiye'de son günlerde görülen yüksek sıcaklıklar vatandaşları da olumsuz etkiliyor. Normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle uzmanlardan açıklamalarda peş peşe geldi. Bu sıcaklarda o besinlerin tüketilmesi gerekiyor. İşte yazın tüketilmesi gereken besinler…

BOL SIVI TÜKETİMİ YAPILMALI

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Kılıç, sıcak havaların aşırı su kaybına neden olduğunu belirtti. Terleme yoluyla atılan suyun telafi edilmesi gerektiğini belirten Kılıç, güneşin dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamaya özen gösterilmeli dedi. Bu saat aralığında güneşe uzun süre maruz kalan insanların sıcak çarpması yaşayabileceğini belirten Kılıç, sıcak çarpması nedeniyle baş ağrısı, baş dönmesi, bayılma gibi durumların gözlemlenebileceğini dile getirdi. Prof. Dr. Mahmut Kılıç, bu problemle karşı karşıya kalanların gölgeye alınarak serinletilmesi gerektiğini söyledi.

su-icmek-1.jpg

SEBZE VE MEYVE TÜKETİN


Sıcak havalarda terlemeye bağlı su kaybının fazla olduğuna dikkat çeken uzman isim, su kaybını telafi etmek için bol su tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Kan şekerini dengelemeye yardımcı olan sütun de tüketilebileceğini belirten Prof. Dr. Mahmut Kılıç, “En doğal içeceklerden süt de olabilir. Süt içmek kan şekerinin dengelenmesi açısından önemli. Yine karpuz ve kavun da tüketilebilir. Sıcak havada sebze meyve tüketimini arttırıp, sıvı içeren ürünlerin tüketilmesini öneriyoruz." şeklinde konuştu.

sebze-meyve.jpg

Aşırı terleme nedeniyle beyin damarlarının daha fazla kan basıncına maruz kaldığını vurgulayan uzman isim bu nedenle felç riskinin de arttığını belirtti. Yüksek tansiyonun beyin kanamalarına neden olduğunu ifade eden Kılıç, tansiyon hastalarını sıcak saatlerde dışarı çıkmaması gerektiğinin altını çizdi. Yaz sıcakları ile birlikte tuz kaybının fazla olabileceğini belirten Kılıç, bazı hastalarda tansiyon düşüklüğü görüldüğünü ifade etti.

CİLT KANSERİ YAPIYOR

Sıcak havada güneş ışınlarının dik bir şekilde gelmesinin cilt kanserine neden olduğunu söyleyen uzman isim, vatandaşların gölge ortamlarda durması gerektiğini ve saat 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerektiğini söyledi. Özellikle yaşlı ve çocukları uyaran Kılıç, deniz kenarında güneşlenen vatandaşların da gölgelik bulundurması ve bol güneş kremi kullanması gerektiğini dile getirdi. Kılıç, “Güneş kremi diye satılan fakat güneş koruyuculuğu tam belli olmayan ürünlere dikkat edilmeli. Yine bazı güneş gözlükleri ultraviyole ışınlarının geçişini engellemiyor. Sertifikası olan güneş gözlükleri takılmalı. Dışarı çıkılmak zorundaysa şemsiye ve şapka kullanılmalı." sözlerini aktardı.

guneste-durmak.jpg

GIDA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

Yaz aylarında en önemli problemlerin başında da gıda zehirlenmeleri geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mahmut Kılıç, yaz aylarında mikropların dışarıda kalan gıdalarda çabuk ürediğini vurguladı. Sıcak hava nedeniyle gıdaların çok çabuk bozulabileceğine dikkat çeken uzman isim, besinlerin buzdolabında saklanması gerektiğini işaret etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN