İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Ermenistan'a yasak silah uyarısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Ermenistan'a yasak silah uyarısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Ermenistan'a yasak silahları kullanmayı ve Karabağ'daki etnik güçlere bunu sağlamayı derhal bırakması çağrısında bulundu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW)  bugün yaptığı açıklamada, Ermeni güçlerinin Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün 230 kilometre batısındaki Barda şehrine düzenlenen saldırıda uluslararası yasaklı misket bombaları ve en az bir başka tür uzun menzilli roket kullandığını bildirerek, Ermenistan'a kullanımı yasak silahları kullanmayı ve Karabağ'daki etnik güçlere bunu sağlamayı derhal bırakması çağrısında bulundu.  

HRW, en az 21 sivilin öldüğü ve en az 70 sivilin yaralandığı 28 Ekim'de Barda'ya yapılan bir saldırıda, uluslararası ve yerel gazeteciler ve bölge sakinleri tarafından saldırı mahallinde ve yakınında çekilen misket bombası kalıntılarının fotoğraflarının incelendiğini ve silahlardan ikisinin bir Smerch misket bombası roketi ve bir Smerch paraşüt geciktirmeli yüksek patlayıcı parçalanma roketi olduğunu açıkladı.  

"YASAKLI SİLAHLARI KULLANMAYI DERHAN BIRAKMALI"

İnsan Hakları İzleme Örgütü açıklamasında, Ermeni güçleri Smerch çok namlulu roketatarlara sahipken, Dağlık Karabağ'daki güçlerin bu silaha sahip olmadığını belirtirken, bu nedenle, "Ermenilerin saldırıyı gerçekleştirmesi veya Dağlık Karabağ güçlerine mühimmat tedarik etmesinin muhtemel olduğu" ifadesine yer verdi.  

Örgüt bu konuda yaptığı çağrıda ise "Ermenistan misket bombası kullanmayı veya bunları Dağlık Karabağ güçlerine sağlamayı derhal bırakmalıdır." ifadelerini kullandı. 

"TÜM ÜLKELER BUNU KINAMALI"

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nde kıdemli Kriz ve Çatışma Araştırmacısı Belkis Wille bu konudaki açıklamasında, "Bu gaddar silahların uluslararası bir antlaşmayla yasaklanmasının bir nedeni var ve bunları bir şehir merkezinde kullanmak sivil hayata ve uluslararası hukukun aleni şekilde göz ardı edildiğini gösteriyor" dedi. Wille ayrıca, "Tüm ülkeler, Dağlık Karabağ savaşında misket bombası kullanmayı kınamalı ve çatışmanın taraflarını bunları kullanmayı bırakmaya çağırmalıdır." ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN