Rusya-Ukrayna savaşında kullanılan balistik füzelerin tahribat gücü korkutucu

Rusya-Ukrayna savaşında kullanılan balistik füzelerin tahribat gücü korkutucu

Üzerlerinde nükleer, kimyasal ve biyolojik başlık ya da birden fazla başlık bulundurabilen güdümlü ya da güdümsüz füzelere balistik füze adı veriliyor. Ayrıca balistik kavramı, füzelerin ve mermilerin hareketlerini analiz eden bir bilim dalıdır. Kısa, orta menzil, kıtalararası ve denizaltı olarak koşulu ile dört tipte balistik füze bulunuyor. İşte, balistik füzenin çalışma mantığı...

Rusya-Ukrayna savaşında son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Beyaz Rusya (Belarus) Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı harekatta Belarus ordusunun yer almadığını, ancak gerekirse bunun mümkün olduğunu dile getirmişti. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy ise, Beyaz Rusya bölgesinden ülkesine 4 balistik füze ateşlendiğini duyurdu.

balistik-fuze-1.jpg

BALİSTİK FÜZE NEDİR, NASIL ÇALIŞIR, MENZİLİ NE KADAR?

Balistik füze; nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir. Bu füzeler, tek bir nükleer başlık taşıyabilecekleri gibi, birden fazla başlık taşıyarak bu başlıkları farklı hedeflere yollayabilir. Bu silahlar, motorlu uçuşta aerodinamik olarak yönlendirilen seyir füzelerinden farklı bir kategoridedir.

Balistik kelimesinin kökeni Roma İmparatorluğu'na dayanıyor. Roma ordusu tarafından kuşatmalarda, büyük ok ve gülleri kale surlarına ve istihkamlara atmak için kullanılan mancınığa Latincede 'balista' deniliyordu.

BALİSTİK FÜZE TÜRLERİ

* Havadan fırlatılan balistik füze

* Taktik balistik füze: Yaklaşık 150 ile 300 km (93 ile 186 mil) arasında menzil

* Tiyatro balistik füzesi: 300 ile 3 bin 500 km (190 ile 2.170 mil) arasında menzil

* Kısa menzilli balistik füze (KMBF): 300 ile 1000 km (190 ile 620 mil) arasında menzil

* Orta menzilli balistik füze (OMBF): 1000 ile 3 bin 500 km (620 ila 2 bin 170 mil) arasında menzil

* Uzun menzilli balistik füze (OMBF): 3 bin 500 ile 5 bin 500 km (2 bin 200 ile 3 bin 400 mil) arasında menzil

* Kıtalararası balistik füze (KABF): 5 bin 500 km (3 bin 400 mil) fazla menzil

* Denizaltından fırlatılan balistik füze

BALİSTİK FÜZE HANGİ ÜLKELERDE VAR?

Hangi ülkelerin balistik füzeye sahip olduğu net olarak bilinmiyor fakat ABD, İngiltere (Birleşik Krallık), Rusya, Fransa, Çin, Hindistan ve Kuzey Kore denizaltından fırlatılan balistik füzelere sahip ülkeler arasında yer alıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN