Sovyetler Birliği'ne karşı kurulan NATO, savaşı körüklüyor mu?

Sovyetler Birliği'ne karşı kurulan NATO, savaşı körüklüyor mu?

ABD ile Sovyetler Birliği arasında 1947-1989 yılları arasında cereyan eden Soğuk Savaş döneminde komünizmle yönetilen Doğu Bloku ülkelerine karşı askeri alanda güç birliği amacıyla kurulan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), 1991 yılından sonra Doğu Bloku ülkelerindeki sosyalist rejimlerin sona ermesine karşın varlığını sürdürmesi tartışma konusu oldu. Batı ülkeleriyle iyi ilişkiler kuran Ukrayna ise NATO üyesi olmamasına karşın askeri ve politik olarak destekleniyor. İşte, NATO ülkeleri...

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (Sovyetler Birliği - SSCB) 1991 yılında dağılmasının ardından 15 bağımsız ülke ortaya çıktı. Bu ülkelerin 12'si Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) adı altında siyasi, ekonomik ve askeri işbirliği yaparken Gürcistan ve Ukrayna bu topluluğa dahil olmadı. Türkmenistan ise 2005 yılında BDT'den ayrıldı. Bağımsız oldukları tarihten günümüze kadar Avrupa Birliği ve ABD ile işbirliği yapmayı tercih eden Ukrayna ve Gürcistan, uzun yıllar sınır komşusu Rusya'nın baskısı altında kaldı.

2008 yılında Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya bölgelerini işgal eden Rusya, 2014 yılında Ukrayna'nın Kırım bölgesini ilhak etti, 2022 yılında ise Donbass bölgesine asker çıkardı. 24 Şubat 2022 tarihinde ise Ukrayna'nın batı bölgelerine askeri operasyonlar düzenleyerek işgale hareketine başladı. Ukrayna'nın NATO'ya üyeliğinin konuşulduğu dönemde yaşanan sıcak gelişmeler, NATO'nun Rusya karşı askeri müdahalede bulunmasını gündeme getirdi.

soguk-savas.jpg
Soğuk Savaş döneminde Avrupa'daki Batı Bloku ülkeleri ve Doğu Bloku ülkeleri

NATO NE DEMEK, AÇILIMI NEDİR?

ABD ile Sovyetler Birliği arasında 1947-1989 yılları arasında yaşanan Soğuk Savaş'ta, Varşova Paktı'na üye olan Doğu Bloku ülkelerine karşı ABD'nin başını çektiği Batı Bloku ülkeleri, askeri işbirliğine giderek 4 Nisan 1949 tarihinde Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nü (NATO) kurdu. 12 ülke ile kurulan NATO, 2022 yılında 30 ülkeyle varlığını sürdürüyor. Varşova Paktı ise Doğu Bloku ülkelerindeki sosyalist rejimlerin sona ermesiyle 1991 yılında fesholdu.

NATO'NUN KURULMA AMACI NEDİR?

1948 yılında Sovyetler Birliği'nin Çekoslavakya'yı işgal etmesinin ardından askeri ve siyasi işbirliği yapmaya karar veren Belçika, İngiltere (Birleşik Krallık), Fransa, Hollanda ve Lüksemburg, 1948 yılında Brüksel Anlaşması'na imza attı. 1949 yılında ise Brüksel Anlaşması'na taraf olan 5 ülkeye ilave olarak ABD, Danimarka, İtalya, İzlanda, Kanada, Norveç ve Portekiz; Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nü (NATO) hayata geçirdi.

nato-anlasmasi.jpg
Kuzey Atlantik Antlaşması, 4 Nisan 1949 tarihinde Washington'da imzalandı

NATO ÜLKELERİ HANGİLERİ?

Sovyetler Birliği'nin 1991 yılında dağılması ve komünist yönetimlerin devrilmesine karşın Rusya'ya karşı varlığını sürdüren NATO, yıllar içerisinde üye sayısını 30'a yükseltti. Soğuk Savaş döneminde Batı Bloku'nda ABD'nin yanında yer alan Türkiye ise NATO'ya 1952 yılında dahil oldu.

2022 yılında NATO'ya üye ülkeler listesi şöyle:

* ABD
* Almanya
* Arnavutluk
* Belçika
* Bulgaristan
* Çek Cumhuriyeti
* Danimarka
* Estonya
* Fransa
* Hırvatistan
* Hollanda
* İspanya
* İngiltere (Birleşik Krallık)
* İtalya
* İzlanda
* Kanada
* Karadağ
* Kuzey Makedonya
* Letonya
* Litvanya
* Lüksemburg
* Macaristan
* Norveç
* Polonya
* Portekiz
* Romanya
* Slovakya
* Slovenya
* Türkiye
* Yunanistan

nato-haritasi.jpg

UKRAYNA NATO ÜLKESİ Mİ?

Rusya'nın savaş açtığı Ukrayna, NATO üyeleri arasında yer almıyor.

Batı yanlısı olan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, 2021 yılında Ukrayna'nın NATO'ya üyelik başvurusunda bulunacağını açıklamış, bunun üzerine Rusya'nın tepkisini çekmişti. Zira, Ukrayna'nın NATO'ya üye olması durumunda, ABD'nin liderliğini yaptığı NATO askerleri, Rusya'nın sınır komşusu Ukrayna'da konuşlanabilecek ve askeri üs kurabilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN