Empati ne demek? Empati kurmak ne anlama gelir? İşte faydaları

Empati ne demek? Empati kurmak ne anlama gelir? İşte faydaları

Empatinin anlamı, çok çeşitli deneyimleri tanımlamak için kullanılır. Duygu araştırmacıları genellikle empati kavramını, başka birinin ne düşündüğünü veya hissettiğini hayal etme yeteneğiyle birlikte diğer insanların duygularını algılama yeteneği olarak ifade eder. İşte, empatinin faydaları...

Çağdaş araştırmacılar, 'duygusal empati' ve 'bilişsel empati' olmak üzere iki tür empati arasında ayrım yapar.

Duygusal empati, başkalarının duygularına cevap olarak aldığımız hisleri ifade eder. Bu, o kişinin ne hissettiğini yansıtmayı veya başkasının korkusunu veya endişesini algıladığımızda sadece stresli hissetmeyi içerebilir

Bilişsel empati ise diğer insanların duygularını tanımlama ve anlama yeteneğimizi ifade eder. Araştırmalar, otizm spektrum bozukluğu olan kişilerin empati kurmakta zorlandığını göstermektedir.

EMPATİ NEDİR?

'Empati' ya da diğer adıyla 'duygudaşlık', bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durum veya davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek anlamına gelir. Kendi duygularını başka nesnelere yansıtmak olarak da kullanılır.

Empati, beyindeki iki farklı yolla ilişkilendirilmiştir ve bilim adamları, empatinin bazı yönlerinin, beyindeki nöronları yansıtmak için izlenebileceğini, yani başka birini gözlemlediğimizde ateşlenen hücrelere çok benzer şekilde bir eylemi gerçekleştirebileceğini tahmin etmiştir.

Empatiye sahip olmak, ihtiyacı olan birine yardım etmek isteyeceğimiz anlamına gelmez, ancak bu genellikle şefkatli eylem için hayati bir ilk adımdır.

EMPATİ KELİMESİNİN KÖKENİ NE?

İngilizce 'empati' kelimesi, eski Yunanca 'fiziksel sevgi veya tutku' anlamına gelen 'empatheia' ve 'acı' anlamındaki 'pathos' kelimesinden gelir.

Bu terim, Hermann Lotze ve Robert Vischer tarafından Almanca 'einfühlung' olan kavram, 'içine girmek' kelimesi için uyarlandı.

'Einfühlung' tabiri 1909 yılında Edward B. Titchener tarafından İngilizce 'empati' kelimesine çevrildi.

Bunun yanı sıra günümüz Yunanca dilinde 'empati', 'bağlama bağlı olarak' anlamına gelir.

EMPATİNİN FAYDALARI NELER?

* Karşı Tarafın Anlaşılmasını Sağlar

Empati kurmak, karşı tarafın duygu ve düşüncelerinin daha iyi irdelenmesini sağlar. Böylece daha mantıklı, sağlıklı ve sevgi dolu ilişkilerin temeli atılmış olur.

* Merhamet Duygusunu Geliştirir

Karşı tarafı dinlemeden, kendini onun yerine koymadan davranışlarda bulunmak öfke dolu sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle karşı tarafın davranışını direkt olarak değerlendirmek yerine onu bu davranışlara iten nedenleri irdelemek, "Onun yerinde ben olsaydım nasıl davranırdım?" diye sorgulamak gerekir. Bu da merhamet duygusunu geliştiren güzel ve güçlü bir adımdır.

* Kötü Düşüncelerden Arındırır

İlişkide yaşanan herhangi bir sorun sürecinde kişinin sürekli olarak kendini haklı bulması yerine karşı taraftakini anlamaya çalışıp empati kurması onun kötü duygulardan arınmasını sağlar. Ego, kibir gibi insana iyi gelmeyen duygulara empati ile veda edebilir daha sağlıklı ve mutlu ilişkiler kurarsınız.

* Yardımlaşma Duygusunu Pekiştirir

Karşı tarafın duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışmak, ona yardım etme çabasıdır. Onu bu davranışlara iten durumun nedenlerini keşfetmeye çalıştıktan sonra iyileştirmek için adımlar attığınızda hem karşı tarafa hem de ilişkinizin iyileşmesi için bir yardım sürecine girmiş olursunuz.

* Sevilen Biri Olursunuz

Empati kurmaya çalışarak her daim çözüm odaklı bir düşünüş tarzına sahip olur, ilişkilerinizin mutlu olmasını sağlarsınız. Böylece karşı taraf ve çevredeki insanların sevgisini kazanırsınız.

* Objektif Olmayı Sağlar

Toplum içinde mutlu yaşamanın önemli kurallarından biri objektif bir bakış açısına sahip olabilmektir. Empati kurmak, insana objektif olmayı öğreterek daha geniş ve sağlıklı bir bakış açısı kazandırır.

* Adaletli Bir İnsan Olmayı Sağlar

Empati kurmak, karşı tarafa hak vermeyi öğrenebilmektir. Böylece daha adaletli ve demokrasiye karşı daha hassas bireyler haline gelir çevrenizdeki insanlar tarafından saygı ve sevgiye değer olarak tanımlanırsınız.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN