SADAT nedir, ne zaman kuruldu? Türkiye'nin ilk özel ordusu

SADAT nedir, ne zaman kuruldu? Türkiye'nin ilk özel ordusu

Askeri danışmanlık şirketi SADAT, 28 Şubat 2012 tarihinde emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nden emekli 23 subay ve astsubay tarafından kuruldu. Şirket bünyesinde çeşitli branş ve uzmanlık alanlarından 50-200 arasında emekli TSK görevlisi çalışıyor. İşte, Türkiye'nin ilk özel ordusu kabul edilen SADAT hakkında merak edilenler...

Adnan Tanrıverdi tarafından Türkiye'nin ilk özel ordusu olarak kurulan SADAT'ın amacı, resmi internet sitesinde; uluslararası alanda silahlı kuvvetlerin ve iç güvenlik güçlerinin organizasyonu amacıyla, stratejik danışmanlık, özel savunma ve güvenlik eğitimleri ile donatım alanlarında hizmet vermesi olarak belirtiliyor. Ayrıca İslam ülkeleri arasında savunma ve savunma sanayi işbirliği ortamı oluşturmayı hedefleyen SADAT, İslam dünyasının kendine yeterli bir askeri güç sahibi olarak dünya süper güçleri arasında yer alması gerektiğini belirtiyor.

SADAT HAKKINDAKİ İDDİALAR NELER?

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, Türkiye'den SADAT aracılığıyla Suriye iç savaşında faaliyet gösteren El Nusra adlı örgüte silah gönderildiğini ileri sürdü. Suriye'deki Türkmenler'e yardım etmek için kampanya düzenlediğini belirten Sedat Peker, 9 Ocak 2020'de görevinden istifa eden Cumhurbaşkanı Başdanışmanlarından Adnan Tanrıverdi'nin kurucusu olduğu SADAT hakkında iddialarda bulundu.

Peker, yayınladığı videoda konuyla ilgili şunları söyledi: "MİT tırları yakalandıktan sonra kendi kafamda şöyle bir şey oluşmuştu, 'Biz oraya, hem toplumun duygularını yükseltmek, hem Türkmenlere kıyafet, insansız hava aracı...' Ama bunlar sayıca çok fazla. Telsizlerden tutun, çelik yelekler, onlar bunlar. Bu projeyi de düşündük, o milletvekili arkadaşla da konuştuk, o da iletmesi gereken yerlerle konuştu. Sonra 'Biz ek tırlar verelim, sizin tırlarla beraber işte.' Bizim tırların basına resmini veriyoruz, benim adıma giden başka araçlar var. Onlar da başka yerlerdeki Türkmenlere gidiyor. Ama biz o araçların içinde ne olduğunu bilmiyoruz. Bilmiyoruz dediğim, silah var, onu biliyoruz, çocuk değiliz. Ama bu MİT ya da askeriye tarafından organize edilmiyor. Bu SADAT tarafından organize ediliyor. O SADAT'ın içerisindeki bir ekip tarafından. Bunların hepsini kendi paramla alıyorum. Ama benim adıma gidiyor. İşlem yapılmıyor, direkt geçiş yapıyor. Sonra bana, 'Bize de biraz verir misin?' Ben de tamam dedim."

Suriye'deki iç savaşa silah temin edildiği iddiaları ile ilgili açıklama yapan SADAT, "Şirketimizin Peker tarafından terörist gruplara teslim edilen silahlarla hiçbir ilişkisi yok" ifadelerini kullandı.

1200x675-cmsv2-c9622813-a2c7-5fbb-92c7-0f600af80c1c-5710714-001.jpg

SADAT NEDİR, NE ZAMAN KURULDU?

SADAT'ın açılımı Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak biliniyor.

Türkiye'de faaliyet gösteren askeri danışmanlık şirketi olan SADAT, 28 Şubat 2012 tarihinde emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi tarafından kuruldu. Uluslararası alanda askeri ve iç eğitim, savunma danışmanlığı ve mühimmat alımı gibi hizmetler sunuyor.

Şirkette, çeşitli branş ve uzmanlık alanlarından 50 ile 200 arasında emekli TSK görevlisi çalışıyor.

Şirketin hizmetleri arasında danışmanlık, eğitim, konvansiyonel askeri eğitim, alışılmadık askeri eğitim, özel kuvvetler eğitimi ve ordu donatımı bulunuyor.

SADAT HANGİ ALANDA FAALİYET YÜRÜTÜYOR?

Şirket misyonunu, şu sözlerle açıklıyor: "Silahlı Kuvvetlerin ve İç Güvenlik Güçlerinin organizasyonu, iç güvenlik ve savunma alanında stratejik danışmanlık, iç güvenlik ve askeri eğitim ile donatım alanlarında hizmet vererek, İslam Ülkeleri arasında savunma ve savunma sanayi işbirliği ortamı oluşturmayı ve İslam dünyasının kendine yeterli bir askeri güç olarak da dünya süper güçleri arasındaki hak ettiği yerini almasına yardımcı olmaktır."

SADAT'ın Adnan Tanriverdi tarafından kurulan daha siyasi bir odağı olan ASSAM adında kardeş bir kuruluşu bulunuyor. Stratejik bir araştırma merkezi olan ASSAM, yıllık sözleşmelere ev sahipliği yapıyor.

SADAT NASIL KURULDU, NE İŞ YAPAR?

SADAT, ABD'nin paralı ordusu olarak bilinen 'Black Water'a benzer şekilde kuruldu. ABD'nin ilk özel ordusu olan Black Water, Irak'ta ve Suriye'de halen faal olarak hizmet veriyor.

2021'in ilk günlerinde resmi sitesinden 'suikast tekniği' ve 'gayri nizami harp' hizmetleri verdiğini duyuran SADAT'ın kurucusu Adnan Tanrıverdi, şirketi 2012 yılında AK Parti hükümetinde yer alan yetkililerin isteği üzerine kurduklarını açıklamıştı.

Adnan Tanrıverdi, Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı yaptığı dönemde, İstanbul'un başkent, resmi dilin Arapça olduğu bir İslam devleti oluşumu önermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN