Köklü yaralara sanatsal bir bakış

Köklü  yaralara  sanatsal  bir bakış

Sinemalarda üçü yerli beş film vizyona giriyor. Filmlerde, yönetmen Faysal Soysal’ın ‘şiddet gören bütün kadınlara’ adadığı ‘Ceviz Ağacı’ öne çıkıyor. Bremen’de ilk kez verilen ‘En İyi Edebiyat Filmi’ ödülünü alan yapım, kadın cinayetlerinde izleyiciye kendi rolünü sorgulatıyor. Gökhan Murat Toktamışoğlu’nun korku üçlemesinin ilk filmi ‘İlk Seans NMSM’ ise sadece 14 gün vizyonda kalacak.

Diğer bölümleri art arda vizyona girerek beyazperdede dizi formülünü deneyecek olan film Türk sinemasında ilklere imza atıyor.

SALİHA SULTAN

Sinema salonlarında bugün üçü yerli beş film vizyona girdi. Yerli yapımlarda ‘Üç Yol’ filmi ile sinema dünyasında adından sıkça söz ettiren, ‘Srebrenitsa Anneleri’ belgeseli Bosna dramına ışık tutan yönetmen Faysal Soysal’ın ikinci uzun metrajı ‘Ceviz Ağacı’ filmi öne çıkıyor. Türk sinemasının ilk İran-Türkiye ortak yapımı olma özelliği taşıyan film, yurt içinde ve dışında birçok festivalde aldığı ödüllerin yanı sıra, Almanya’daki Bremen Film Festivali’nde ilk kez verilen ‘En İyi Edebiyat Filmi’ ödülünü alarak da öne çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve TRT’nin katkılarıyla çekilen filmin başrollerinde Serdar Orçin ve Sezin Akbaşoğulları yer alıyor. Film, darbe sonrası travmalara ve kadın cinayetlerine özgün bir bakış sunarken, edebiyat dünyasının kahramanları ile de Türkiye’nin bu önemli yaralarını zihinlerde pekiştiriyor. Film, yazma yeteneği körelirken evliliği de çökmekte olan bir yazar olan, bir yandan bahçesinde kuruyan bir ceviz ağacını diriltmeye çalışan Hayati’nin mutsuz evliliği etrafında şekillenen ve bir kadın cinayetiyle daha gizemli hale gelen olayları izleyiciye aktarıyor. Filmini ‘şiddete maruz kalan bütün kadınlara’ adayan yönetmen Soysal daha önce filmiyle ilgili KARAR’a verdiği röportajda filmi için “Ben ölen şu, öldüren bu diye bakmıyorum meseleye. Bütün kadınlar öldürülüyor. Klişeleri kullanarak, polisiye bir eser ortaya koymak istemedim. Soruyu kendime sormak istedim. Acaba katil biz olabilir miyiz?” ifadelerini kullanmıştı.

Haftanın diğer yerli yapımı ‘Adanış Kutsal Kavga’ filminin başrollerini İsmail Filiz, Esra Bilgiç, Baki İlhan, Serdar Deniz ve Nevzat Yılmaz paylaşıyor. Emir Khalilzadeh’in yönetmenliğini üstlendiği, tarihi yapımları sevin izleyiciye hitap eden yapım, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinin ardından Türklerin eline geçen kadim bir sırrı korumak üzere teşkilatlanmış bir grupla bu sırrı tekrar ele geçirmek isteyen karanlık güçlerin mücadelesini beyazperdeye taşıyor.

4.jpg

PSİKOLOJİK GERİLİM SEVENLERE: MEMORİA

3.jpg

Tilda Swinton, Elkin Diaz, Jeanne Balibar ve Juan Pablo Urrego gibi isimlerin rol aldığı yabancı yapım ‘Memoria’ Apichatpong Weerasethakul tarafından beyaz perdeye taşındı. ‘Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor’ filmiyle Altın Palmiye ödülünü kazanan Taylandlı yönetmen Weerasethakul, son filminde izleyiciyi tanımlayamadığı bir sesin kafasında yankılanmasıyla sık sık irkilen Jessica’nın peşine takarak bilinçaltında, bilinçüstünde ve gerçeklik algısının sınırları etrafında ağır ritimli bir gezintiye çıkarıyor. Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Kolombiya ve Tayland ortak yapımı olan film, hastalanan kardeşini ziyaret etmek için Kolombiya’ya giden genç bir kadının hikayesi etrafında yalnızca izleyicisinin değil, karakterlerinin de algılarıyla oynuyor.

Haftanın tek animasyon filmi olan ‘Kırmızı’nın yönetmen koltuğunda ise ‘Bao’ kısasıyla Oscar kazanan Domee Shi oturuyor. Aile boyu izlenebilecek film, kendisinden ayrı düşemeyen annesinin korumacı tavırlarından bıkmış bir genç olan Mei Lee’nin, her heyecanlandığında kırmızı bir pandaya dönüşmeye başlaması sonrası gelişen olaylar etrafında dönüyor. Disney ve Pixar ortak yapımı film, ergenlik sancılarına ışık tutuyor.

2.jpg

BU FİLM SADECE 14 GÜN VİZYONDA

Bugün vizyona giren yerli yapım ‘İlk Seans NMSM’, Türkiye’de bir ilke imza atarak yalnızca 14 gün vizyonda kalacak. Hann Yapım’ın, korku ve gerilim türündeki film ayrıca 60 dakikalık süresiyle de bir ilke imza atıyor. Gökhan Murat Toktamışoğlu tarafından yazılan ve yönetilen filmde Eylül Ezgi Yılmaz rol alıyor. 60’ar dakikalık üç filmden oluşacak bir korku üçlemesinin ilki olan filmin adı fobilerin baş harfinden oluşuyor. Niktofobi: Karanlıktan korkma. Mizofobi: Kirlilikten korkma. Skiofobi: Gölgelerden korkma. Musofobi: Fareden korkma. Film, hayatı boyunca üstesinden gelmeye çalıştığı fobileriyle mahsur kaldığı metro istasyonunda bir kez daha yüzleşmek durumunda kalan Aslı’nın hikayesini izleyiciye aktaracak. Devam filmleri ise sonraki haftalarda vizyona girecek.

1.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN