Milletin tarihi direnişi beyaz perdede

Milletin tarihi direnişi beyaz perdede

Sinemada izleyiciyi 3’ü yerli 8 film bekliyor. Haftanın öne çıkan yapımı, Türk halkının 15 Temmuz 2016 gecesi FETÖ’nün kalkıştığı darbeye karşı şanlı direnişini konu edinen ‘15/07 Şafak Vakti’. Erhan Petekkaya, Baran Bölükbaşı, Serkan Ercan gibi oyuncuların rol aldığı, 24 bin metrekarelik kapalı alanda çekilen film 15 Temmuz gecesi korkusuzca sokağa çıkarak darbecileri durduran vatandaşların gerçek hikâyelerini beyazperdeye taşıyor.

Saliha Sultan

Sinemalarda bugün 3’ü yerli 8 film vizyona girdi. Geçen hafta beyazperdede görünmeyen yerli sinema, bu hafta izleyiciye 1 dram, 2 komedi yapımla merhaba diyor.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının 15 Temmuz 2016’da kalkıştığı darbe girişimine karşı Türk milletinin ortaya koyduğu destansı mücadeleyi anlatan ‘15/07 Şafak Vakti’ filmi 15 Temmuz’un beşinci yıldönümünde seyirciyle buluştu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca desteklenen, Ahmet Volkan Kocatürk’ün yönettiği filmde Erkan Petekkaya, Baran Bölükbaşı, Tugay Mercan, Serkan Ercan, Nazan Diper, Ferhat Yılmaz gibi birçok oyuncu rol alıyor. 15 Temmuz gecesi darbecilere karşı direnen vatandaşların gerçek hikayelerinden esinlenilen film, Çengelköy’de pastane işleten Cevdet (Erhan Petekkaya) ve çocuklarının öyküsünü merkeze alıyor.

Çekimleri 2020’de başlayan film için 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Çengelköy 12 biner metrekarelik kapalı alana inşa edildi. 8 hafta süren çekimler boyunca, 150 kişilik ekip ve 7 bin 500 yardımcı oyuncu görev alırken, 1250 aksesuar araç, tank ve askeri kamyon kullanıldı. Filmin yapımcılığını Rafadan Hayat Film, ortak yapımcılığını ise TRT üstlendi.

salihsultanhaberiicfilm.jpg

GÜLMEYİ ÖZLEYENLER BURAYA

Haftanın diğer yerli yapımı yönetmenliğini Gökhan Arı’nın üstlendiği komedi ‘Vay Babam Vay’. Onur Yaprakçı, Altan Erkekli ve Füsun Demirel’in rol aldığı film İsmet’in vefat etmesinden sonra ailesi ve yakınları tarafından defnedilmeye çalışılırken yaşanan miras kavgalarını mizahi bir yaklaşımla izleyiciye aktarıyor. Özgür Selvi’nin yönettiği ‘Çılgın Ortak’ komedisi ise bir cinayet davasını çözmekle görevlendirilen iki acemi dedektife odaklanıyor. Filmde Nur Erkul, Sinan Çalışkanoğlu ve Ali Tarık Fındık rol alıyor.

Geçen hafta Marvel’ın iddialı yapımı ‘Black Widow’ (Kara Dul) filminin gişede kırdığı rekorun ardından bu hafta vizyona giren yeni yabancı yapımlar ise pek ses getireceğe benzemiyor. Yönetmen John Krasinski’nin 2018 yapımı gerilimi ‘Sessiz Bir Yer’in ikinci filminde yönetmene başrollerde Emily Blunt ve Cillian Murphy eşlik ediyor. Film, ses ile avlanan yaratıkların dehşetinden kurtulduktan sonra evlerinden ayrılıp, kendilerini tehlikeli bir yolculuğun içinde bulunan bir ailenin yaşadıklarını konu ediyor.

paristebaharic.jpg

Romantik dram sevenler için vizyona giren Suzanne Lindon’un yönettiği ‘Paris’te Bahar’ filminde ise yönetmenle birlikte Arnaud Valois, Florence Viala rol alıyor. Film, hayatı yaşıtları gibi yaşamakta zorlanan 16 yaşındaki Suzanne’ın hayatına odaklanıyor. Yönetmen koltuğunda Elaine Bogan, Ennio Torresan Jr.’un oturduğu ‘Spirit: Özgür Ruh’ animasyonu ise yediden yetmişe bütün izleyiciler için beyazperdede. Film, bir yabani bir atı kurtarmak için zorlu bir mücadeleye girişen Lucy’nin hikayesini konu ediyor.

salihasultanspacejam.jpg

POTANIN İKONİĞİ 'SPACE JAM' GERİ DÖNÜYOR

90’lı yıllara damga vuran ikonik basketbol filmi ‘Space Jam’, Lebron James ve Diana Taurasi’li yeni oyuncu kadrosuyla 25 yıl sonra ‘Yeni Efsane’ adıyla yeniden beyaz perdede. Başrolünde Michael Jordan’ın oynadığı 1996 yapımı ilk film, büyük ses getirmiş ve sinema tarihinin basketbol temalı en ünlü yapımlarından biri olmuştu.

Yeni filmde Looney Tunes karakterlerine eşlik eden isim ise bu kez Los Angeles Lakers’ın süper starı Lebron James. Etkileyici bir yeteneğe ve dijitalleştirilmiş güce sahip sahadaki yeni kötüler arasında ise Galatasaray ve Fenerbahçe formaları da giyen dünyaca ünlü kadın basketbolcu Diana Taurasi de var. Film, kendisi ve oğlunun hayatı için süper güçlü bir kadroya sahip bir takıma karşı, liderlik etttiği Bugs, Lola Bunny ve disiplinsizlikleriyle ünlü Looney Tunes çetesini zafere taşımaya çalışan LeBron’ın hikayesini konu ediyor.

protestofilm.jpg

FRANSIZ GETTOLARINDAKİ İSYAN YENİDEN VİZYONDA

Fransız yönetmen Mathieu Kassovitz’e Cesar’da ‘En İyi Yönetmen Ödülü’ kazandıran 1995 yapımı ‘Protesto’ filmi sinemalarda yeniden vizyona giriyor.

Orijinal adı ‘La Haine’ olan dramda Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui rol alıyor. Fransa’nın gettolarında başlayan bir isyanda Abdel isimli bir gencin polis kurşunuyla vurulmasını konu edinen film, gencin arkadaşları Yahudi olan Vingz, Arap olan Said ve Fransız olan Hubert’in yaşadıkları üzerinden Fransız toplumundaki isyanların perde arkasını beyazperdeye taşıyor.

Sinema dünyasında isyan sahneleri gösterilirken arka fonda çalan Bob Marley’in ‘Burnin and Lootin’ şarkısı ile özdeşleşen film, Fransızların göçmenlere bakışına ve ön yargılarına da ayna tutuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN